Teknikutvecklingen talar för Aixtron

Aktieanalys När kraven på världens elektroniska produkter blir allt högre krävs avancerade komponenter. Tyska Aixtrons försäljning har tagit ordentlig fart när efterfrågan på avancerade halvledare ökat.

Tyska Aixtron utvecklar och säljer utrustning för tillverkning av halvledarmaterial och andra material som används inom elektronik. Bolaget grundades 1983 av anställda på Aachens tekniska högskola.  Grundarna var tidiga med utveckling av MOCVD-system (Metal organic chemical vapor deposition). MOCVD är en process för tillverkning av halvledare som innehåller fler komponenter än bara kisel. Fördelarna med de mer avancerade halvledarna är att de är mer energieffektiva, tål högre temperaturer och är mindre i storlek. Senaste åren har de avancerade halvledarna blivit allt mer vanligt i telefoner, surfplattor, elbilar och datorer.

Förutom material som används för att tillverka halvledarmaterial används Aixtrons system för att tillverka material som används bland annat i skärmar, optiska fiberkablar och solcellspaneler.

 

Det finns flera trender som driver på efterfrågan av de mer avancerade komponenterna. Bland annat drivs efterfrågan av den ökade infrastrukturen för elbilar, laddare för konsumentprodukter och utbyggnaden av 5G-nätverket. En annan viktig drivare är mer avancerade LED-produkter som används för belysning och bildskärmar (TV, datorer, smarta klockor och datorer). 

Aixtron blev uppmärksammat 2016 när kinesiska Fujian Grand Chip Investment Fund försökte köpa bolaget. Amerikanska myndigheter stoppade affären med hänvisning till den nationella säkerheten. Aixtrons amerikanska filial tillverkade bland annat halvledarmaterial till den amerikanska försvarsindustrin.

Sett till region är nästan 70 procent av Aixtrons försäljningen till Asien, 18 procent till Americas och 14 procent till Europa. Av försäljningen består 80 procent av utrustning och cirka 20 procent av service och underhåll. Aixtron är noterat på Frankfurtbörsen och börsvärdet uppgår till drygt 3 miljarder euro.

De senaste åren har efterfrågan på avancerade halvledare ökat vilket också gett genomslag i Aixtrons försäljning. Under 2021 växte Aixtron kraftigt, vilket resulterade i tuffa jämförelsetal under fjolåret. I tisdagens rapport för helåret 2022 summerades intäkterna till 460 miljoner euro, vilket innebar en tillväxt om 8 procent. Framförallt visar Aixtron på en tillväxt i orderingången som växte med 18 procent och rapporterades till 586 miljoner euro.

För 2022 hamnade vinsten per aktie på 0,89 euro, vilket var en liten förbättring mot 2021 då vinsten per aktie tripplades jämfört med 2020. Med en stor nettokassa föreslår styrelsen en utdelning om 0,31 euro per aktie vilket motsvarar en direktavkastning om cirka 1 procent.

Enligt S&P Global Market Intelligence är det idag tio analytiker som täcker bolaget. För 2023 förväntas försäljning uppgå till 590 miljoner euro och vinsten per aktie hamna på 1,12 euro. För nästa år förväntas försäljningen växa med 10 procent och uppgå till nästan 650 miljoner euro samtidigt som vinsten per aktie förväntas uppgå till 1,27 euro, vilket motsvarande en vinsttillväxt om 13 procent.

  2023E 2024E
Nettoomsättning, MEUR 590 650
Ebitmarginal, % 26 27
EPS, EUR 1,12 1,27
P/E 26 23
Källa: Marketscreener    

 

Bolaget själv guidar för intäkter om 580 till 640 miljoner euro för innevarande med en ebit-marginal om 25 till 27 procent.

den förväntade vinsten för innevarande år värderas aktien till P/e 26 för att sedan sjunka till P/e 23 för 2024.

Med två rekordår i ryggen har aktien gått upp drygt 60 procent på ett år, på fem år är aktien upp över 90 procent.  

Aixtron förväntas gynnas av den fullskaliga produktionen av Micro-LED som förväntas öka kommande åren. Tekniken används för att skapa högupplösta och ljusstarka skärmar och förväntas bli allt mer vanligt för TV-apparater, datorer och smarta klockor. Bolagets VD, Felix Grawert säger att de ser en hög aktivitet bland kunderna inom Micro-LED men att de ännu inte ser någon större produktion inom området. 

De trender som drivit på efterfrågan för Aixtrons system lär fortsätta kommande åren då kraven på avancerade halvledare fortsätter i takt med att kraven på elektronisk utrustning ökar. Aixtron har ett starkt momentum som framförallt syns i orderingången som växt ordentligt senaste åren. Fördelen med Aixtron är att slutkonsumenterna är i flera olika branscher vilket gör bolaget mindre känsliga för variationen i efterfrågan på vissa produkter. Teknikhöjden i bolaget är högt vilket kan göra det svårt för investerare att följa med i utvecklingen i bolaget och på marknaden. Samtidigt kan man argumentera för att den höga teknikhöjden skapar vallgravar mot konkurrens.

Aktien har gått starkt sedan rapporten i tisdags. Med en långsiktig investeringshorisont tror vi dock att Aixtron är köpvärd och ger en bra exponering mot framtidens halvledare. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AIXTRON SE Köp 30,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -