Därför tror han på Ericsson och Amazon

Fonder Teknikfondförvaltaren HyunHo Sohn på Fidelity berättar för Placera vilka sektorer inom teknik som är hetast i år och vilka bolag som får störst övervikt. Och varför han tror på Ericsson.

Är du förvånad över årets starka börsstart?

”Vi såg en ganska svag och baisseartade marknad under förra året, så en uppgång i år är inte så överraskande. Många företag blev översålda när pessimismen var som starkast under fjolåret. Men jag lägger inte särskilt mycket fokus på kortsiktiga marknadsrörelser och året är bara i sin början.”

HyunHo Sohn

Rapportperioden för det fjärde kvartalet är i det närmast slut. Vad är din syn på teknikbolagens rapporter?

”Det är uppenbart att vinstutvecklingen har saktat ner. Mjukvarubolagen är tidigt ute med avmattning i efterfrågan. Företagens IT-budgetar minskar och investeringarna sjunker nu efter covid, vilket påverkar mjukvaruföretagen negativt. Det finns fortfarande en underliggande strukturell tillväxt, även om delar av tillväxten är cyklisk.”

”De mer konsumentrelaterade områdena som datorer har en lägre efterfrågan och det påverkar hårdvarubolagen. Hårdvarubolagen har även motvind med lagerdynamiken. Många företag sitter nu på stora lager av hårdvara som de byggt upp på grund av problemen med leverantörskedjor under fjolåret. Som exempel har vi Intel, de rapporterade svaga siffror inom datorer- och datacentersegmenten.”

”Smartphonesmarknaden är fortfarande svag och efterfrågan hos konsumenterna är låg. Men här ser det lite ljusare ut på sikt, eftersom lagerjusteringen startade tidigare här och ser nu ut att ha stabiliserats. Om efterfrågan ökar återstår att se.”

”Efterfrågan på telekommunikationsutrustningen är också ganska svag. Telekomföretagen har drabbats av lägre ekonomisk tillväxt, pausade investeringar och komponent/lageruppbyggnad. Fordonsmarknaden är ljuspunkten och har den bästa efterfrågan på halvledare och annan hårdvara. Det drivs av att fordonen har ett större teknikinnehåll av halvledare och annan hårdvara än tidigare och priserna stiger.”

Årets börsutveckling har ökat intresset för teknik- och tillväxtaktier. Vilka är faktorerna bakom rotationen från värdeaktier till dessa sektorer?

”Alla teknikaktier är inte nödvändigtvis tillväxtaktier, det finns flera teknikbolag som är värdebolag. De största anledningarna bakom det ökade intresset för värdeaktier under fjolåret var den snabba takten för räntehöjningar och den stigande inflationen.”

”Sedan oktober i fjol har investerarna lyft blicken och sett förbi en potentiellt sämre intjäningscykel på kort sikt för bolagen, med en stärkt tro om förbättrade likviditetsförhållanden på sikt. Det har gjort att vi sett en omvärdering av de framåtblickande värderingarna. Men styrkan i de senaste ekonomiska indikatorerna och en tuffare inflation än väntat i USA gör att man kan ifrågasätta den synen. Vi tror precis som Fed att det blir en längre period med höga räntor. Det gör det mycket svårt att göra några kortsiktiga förutsägelser om tillväxt- eller värdebolagens utveckling. Jag fokuserar på aktievalen med stort fokus på värderingar.”

”På kort sikt har jag alltså ingen tydlig åsikt om marknadsrörelserna för teknikaktier. Vi konstaterar att resultaten sjunkit, men vi har nått en punkt där marknaden nu är överdrivet negativa för vinstutvecklingen för vissa cykliska hårdvarubolag inom halvledare och många snabbväxande mjukvarubolag. Jag tycker att flera bolag nu börjar se väldigt attraktiva ut.  Det beror på den långsiktiga affärspotentialen för flera bolag, även om de för närvarande har låga eller inga vinster och svaga eller negativa likvidamedel, vilket marknaden har fokuserat på.”

”På längre sikt har den globala tekniksektorn har en mängd olika strukturella drivkrafter. Jag tror att utvecklingen för globala teknikaktier förblir en kombination av BNP utvecklingen plus tillväxten inom segment på marknaden.”

I vilket tekniksegment ser du det bästa värdet 2023?

”Jag tycker att smartphonesmarknaden ser lovande ut. Jag har länge varit negativ till  den marknaden, men nu är jag positiv. Det beror bland annat på att smartphones är en nödvändig konsumentprodukt, i och med 5G och nya applikationer blir det en efterfrågan att byta ut dem.”

”Jag tror att uppköpsaktiviteten kommer att öka bland små- och medelstora mjukvarubolag. Under fjolåret var det några få affärer som gjordes av riskkapitalbolag. Men under 2023 tror jag att det kommer att bli mer affärer drivna av strategiska köpare. Vi har tidigare sett en konsolidering och högre inträdesbarriärer som gynnat de dominerande bolagen.”

”Jag letar också efter bolag som kan förbättra lönsamheten. Kostnadsminskningar inom bland internet- och mjukvaruföretag skapar förbättrad lönsamhet. Även sektorer som matleverantörer och andra bolag som inte är populära nu, kan gynnas av rationaliseringar som ger ökad lönsamhet.”

Vilka bolag tror du mest på och varför?

”Amazon, Ericsson och Salesforce är de bolagen jag har störst övervikt i. Amazon är en långsiktig vinnare inom detaljhandeln och molnsegmenten, även om de står inför problem på kort sikt. Det gäller särskilt för efterfrågan på molntjänster. Amazon har en underskattad marginalpotential som kan visa sig om de sänker kostnaderna och ökar effektiviteten.”  

”Ericsson är väldigt billig, det beror på den aktuella synen med en låg investeringsvilja hos telekomoperatörerna. Bolagets omstruktureringsinsatser inom molnprogramvara och tjänsterna är positivt. Ericssons uppgörelsen med USA:s justitiedepartement är en annan positiv faktor för bolaget.”

”Mjukvarubolaget Salesforce är fortfarande en långsiktig vinnare inom SaaS-området. Det fanns en viss oro på marknaden i slutet av förra året när det meddelades att en av vd:arna lämnade bolaget.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -