Powells tuffhet skakar om marknaden

Börs En tuffare Powell än väntat fick räntorna att stiga samtidigt som börsen föll och dollarn stärktes. På onsdagseftermiddagen har Powell chansen att ytterligare klargöra Federal Reserves intentioner men fredagens arbetsmarknadssiffror väger tungt inför Fed:s marsmöte.

Fed-chefen Jerome Powell satte ordentlig press på finansmarknaden i samband med tisdagskvällens tal inför senaten. En fortsatt hög inflation och överraskande starka konjunkturdata talar, enligt Powell, för att räntorna kommer att behöva höjas mer och troligen till högre nivåer än vad centralbanken tidigare räknat med.

Det fick ränteförväntningarna att stiga ytterligare och nu prissätts en räntetopp på runt 5,6 procent under 2023, enligt Fed fund futures. Dessutom skruvar marknaden upp sannolikheten för att Federal Reserve drämmer till med en höjning med 50 punkter i samband med sitt räntebesked den 22 mars.

Beskedet från Powell fick de amerikanska börserna på fall (S&P500 -1,5 procent), dollarn att stärkas och räntorna steg. Noterbart är att den amerikanska tvåårsräntan nu ligger över 5 procent för första gången sedan 2007. Tvåårsräntan ligger därmed en hel procentenhet över tioårsränta, vilket inte skett sedan tidigt 1980-tal. Att räntekurvan inverterar har historiskt sett varit ett tydligt tecken på att amerikanska ekonomi är på väg in i en recession.

Nu håller Powell ett tal, och utfrågning, inför representanthuset på onsdag eftermiddag och kan välja att gjuta lite olja på vågorna om han gör bedömningen att marknaden övertolkat hans budskap. Eller så bekräftar han bara marknadens tolkning och då kan oron på finansmarknaden hänga sig kvar en tid till.

I övrigt skiftar nu både centralbankens och marknadens fokus till fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror. En viss indikation på var de kan tänkas hamna får vi på onsdagseftermiddagen när ADP presenterar sina siffror över sysselsättningsutvecklingen i privat sektor. Det bör dock poängteras att det kan vara relativt stora skillnader mellan ADP-mätningarna och de officiella arbetsmarknadssiffrorna. Fredagens siffror väntas visa en sysselsättningsökning på 200 000 personer och en arbetslöshet på 3,4 procent.

Skulle fredagens siffror återigen visa på en överraskande stark arbetsmarknad ökar givetvis sannolikheten för att Federal Reserve drämmer till med en höjning på 50 punkter på nästa penningpolitiska möte. I samband med detta möte ska dessutom de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) presentera sina egna prognoser om vad de tror om bland annat inflation, arbetsmarknad och räntor. Hur de prognoserna faller ut kommer troligen få större effekt på finansrörelserna än själva räntehöjningen.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -