Uppgången mattas av, Nibe förlorare

Börs Stockholmsbörsens inledande uppgång på fredagen hade vid 12-tiden mattats av något och indexen noterades i försiktigt positivt territorium.

Den bankkris som varit i fokus rullade vidare med likviditetsstöd från storbanker för amerikanska First Republic Bank efter svensk stängning på torsdagen.

Vid klockan 12 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stärkts 0,2 procent till nivån 2.129. Aktier för 7,0 miljarder kronor var då omsatta. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index och franska CAC 40 upp 0,1-0,4 procent.

Noterbart ur bemärkelsen börsvolatilitet på fredagen är att en rad kontrakt för indexterminer, börsindexoptioner och aktieoptioner löper ut samtidigt i en så kallad "triple witching", vilket tenderar att leda till större svängningar i handeln än normalt.

I storbolagsindexet OMXS30 var teleoperatören Tele2 i täten, 3,4 procent upp. En nyhet i sektorn var att Telenor diskuterar en affär med Hongkongbaserade CK Hutchison, som äger Tre. Även Telia handlades upp under fredagen, och aktien var upp 1,4 procent.

Toppen utgjordes också av gruvbolaget Boliden, som steg 2,4 procent.

Tre av de fyra svenska storbankerna gick mot en positiv avslutning på veckan, som präglats av oro i sektorn. Swedbank, som också har fallit mest under de senaste dagarna, fortsatte ned 1,1 procent och återfanns i botten av storbolagsindexet.

Längst nere i OMXS30 fanns dock värmepumpstillverkaren Nibe, som handlades ned 1,3 procent.

I lägre härad fanns också Wallenbergs investmentbolag Investor och molnkommunikationsbolaget Sinch, med nedgångar om 1,2 respektive 1,1 procent.

I ett relativt tunt nyhetsflöde relaterat till de svenska börsbolagen noterades att den kinesiska fordonsbolagsinvesteraren Zhejiang Geely - största ägare i Volvo Cars och även storägare i lastbilstillverkaren AB Volvo - har dumpat hela innehavet i den tyska lastbilstillverkaren Daimler.

Efter försäljningen kan Geely komma att kräva en plats i AB Volvos valberedning och styrelse, uppgav Geelys svenska talesperson för Dagens Industri. Volvo-aktien klättrade 0,7 procent.

I toppen av Stockholmsbörsen i sin helhet hittades Nobia efter att DNB Markets höjt rekommendationen för aktien till köp från behåll. Riktkursen höjs till 27 från 20 kronor. Aktien steg med 13 procent till 19:50 kronor.

Halvledarbolaget Sivers ökade 9,4 procent efter att ha tecknat ett utvecklingsavtal för en avancerad satellitkommunikationslösning med Thorium Space, ett polskt satellitkommunikationssystemsbolag. Avtalets värde uppgår till cirka 19,5 miljoner kronor.

Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar, redovisade ett rörelseresultat på -3,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022 (10,7). Bolaget meddelade även att de under årets första månader har observerat en fortsatt svag marknadstillväxt. Aktien rasade 20 procent.

Spiffbet störtade 16 procent. Företaget, som utvecklar onlinespel för kasino och betting, avser genomföra en kvittningsemission och en parallell företrädesemission. Bolaget bedömer fortsatt att ebitda-breakeven är möjlig under 2023.

Speqta-aktien adderade 45 procent. Styrelsen har återkommit med ett utdelningsförslag på 6:83 kronor per aktie. Speqta hänvisar till en stark finansiell position och tilläggsköpeskillingen från avyttringen av Rahalaitos.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -