Här är månadens fondvinnare

Fondkommentar Den senaste månaden har den finansiella turbulensen ökat i spåren på en ny bankoro i USA och Schweiz. Lägg till överraskande hög och ihållande kärninflation i USA. Det har fått investerarna att minska risken, vilket sänkt värdet på världens börser. Det visar Placeras senaste genomgång av fondvinnare och fondförlorare.

Graf SIX RX

Den senaste månaden har bankoron kommit tillbaka efter flera års frånvaro. Den utlösande faktorn var den Kalifornienbaserade nischbanken Sillicon Valley Bank (SVB) som förlorade förtroendet hos sina kunder som började ta ut sina pengar i enorm utsträckning. Det skapade en klassisk så kallad bankrun. Det tvingade banken till stora försäljningar att tillgångar och en nyemission för att fylla på kassan så de kunde möte uttagen. Den amerikanska centralbanken Fed har fått

Det bidrog till att SVB:s aktiekurs rasade och förtroendet för banken eroderade i det närmast totalt. Och det har utlöst en våg av massiva utförsäljningar som drabbat bankaktier världen över och inte minst mindre nischbanker som haft en ovanligt tuff motvind.

Som inte det var nog så spädde Europas 17:e största bank Credit Suisse på bankoron ytterligare då banken behöver nytt kapital för att upprätthålla sina kapital- och likviditetskrav. Credit Suisse största aktieägare, Saudi National Bank, uteslutit ytterligare ekonomiskt stöd till den krisande schweiziska banken. Den schweiziska centralbanken har lånar pengar som en nödåtgärd på upp till motsvarande 560 miljarder kronor.

Bankoron har inte bara spridit sig till banksektor utan även till svenska fastighetssektorn och fått oljepriset att sjunka dramatiskt. De flesta av världens börser har minusavkastning under månaden och samtidigt har obligationer stigit i värde vilket fått den amerikanska 10 åriga räntan att sjunka från drygt 4 procent till under 3,5 procent i mars.

Placerasfondindikator innehåller betydligt fler förlorare än vinnare och har sjunkit dramatiskt till drygt 14 procent. Det en stor kontras mot föregående månadssammanfattning som då innehåll 64 procent vinnarfonder. Fondindikatorn omfattar alla fonderna noterad på Avanzas fondplattform som omfattar 1365.

Att ingen global aktiesektor har lyckats med plusavkastning under månaden är kanske inte så överraskande. Den klart sämsta sektorn är inte oväntat finanssektorn tätt följt av energisektorn.  

Minst nedgång har det varit för defensiva allmännyttiga bolag som gynnats av lägre långräntorna och att många av bolagens kontrakt är inflationsjusterade. Notera att tekniksektorn är den bästa sektorn sedan årsskiftet med 11,7 procent, följ av telekomsektorn som knappt ökat 10 procent.

På regional basis är avkastningen minus för alla regioner utom Japan som stigit med 1 procent mätt i svenska kronor. En global indexfond har backat knappt 4 procent. USA som utgör drygt 60 procent av en globalindexfond har backat mer än en globalindexfond den senaste månaden.

Stockholmsbörsen som startade året starkt har fått rejälmotvind den senaste månaden när riskviljan sjunkit. En bred indexfond som följer Stockholmsbörsen har backat närmare 8 procent.

De svenska småbolagen har backat i nivå med breda Stockholmsbörsensindex. Samtidigt har en indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat månaden bättre och nedgången stannar på knappt 6 procent.

En bred europaindexfond har klarat sig bättre än Stockholmsbörsen, USA och globalindex. Avkastningen landar på minus 4 procent mätt i svenska kronor. En bred tillväxtmarknadsindexfond har backat mindre än de utvecklade börserna på 3,2 procent.

Valutarörelserna har varit dramatisk vissa dagar men sett över månaden har utvecklingen i princip varit oförändrad för kronan mot både US dollarn och euron.

Placera har listat vinnar- och förlorarfonder från Avanzas fondutbud av fonder. Avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på knappt 28 procentenheter, vilket är en ganska normal skillnad.

Fonder 1 månad i år 1 år
HSBC GIF Turkey Equity 8,9% 1,2% 146,1%
BNP Paribas Turkey Equity Classic R 5,4% -2,3% 107,3%
Amundi Fds Equity Jpn Trgt A JPY C 4,9% 8,5% 12,0%
Evli Emerging Frontier B 4,5% 2,3% 11,5%
CPR Invest Global Gold Mines A USD Acc 3,2% 3,7% -11,8%
AuAg Silver Bullet A 3,1% -2,5% -19,2%
Strand Småbolagsfond 2,3% 10,1% -10,3%
BGF World Gold A2 1,8% 2,8% -9,4%
AGCM Asia Dividend RC1 SEK 1,8% 5,7% 16,8%
abrdn Jpn Sm Coms Sus Eq S Acc JPY 1,7% 0,9% 2,6%
GAM Multistock Japan Equity JPY B 1,6% 5,1% 4,4%
FE Select A 1,5% 2,9% -4,4%
abrdn Japanese Sust Eq Sus S Acc JPY 1,4% 4,7% -1,1%
Storebrand Japan A SEK 1,2% 5,2% 6,4%
JPM Taiwan A (acc) USD 1,1% 12,2% -2,6%
BGF Japan Small & MidCap Opps A2 1,1% 1,1% 0,0%
Länsförsäkringar Japan Index 1,0% 4,1% 5,8%
M&G (Lux) Japan Smlr Comps A EUR Acc 0,9% 3,9% 18,2%
Öhman Marknad Japan A 0,9% 4,1% 4,7%
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD 0,8% 0,6% -20,1%
Källa: Morningstar & Avanza 15 mars 2023    

 

Toppen av vinnarlistan består som stora delar av fjolåret av några Turkietfonder. Listan består även av en handfull Japanfonder och ett antal ädelmetallfonder med olika riskmandat.

Istanbulbörsen har fortsatt att stiga under månaden. Enligt förvaltare är det flera anledningar till uppgången. Först var börsen var stängd under ett antal dagar efter de stora jordskalven i början på februari. Når den väl öppnade steg den mycket på grund av att den tappat mycket i värde vid jordskalven och före man stängde handeln.

Men en viktigare faktor anses presidentvalet i mitten på maj vara. Den senaste månaden visar flera mätningar att oppositionskandidaten Kemal Kilicdaroglu har ett försprång på tio procentenheter.

Erdogans AKP-parti är också i underläge inför parlamentsvalet. De sex oppositionspartierna leder med sex procentenheter. Dessutom har kurdiska paritet HDP, som är emot Erdogan men utanför oppositionsblocket, ett stöd på 10,3 procent.

De ger finansmarknaden nytt hopp om en ny ledning i den turkiska centralbanken och en mer fristående och rationell penningpolitik införs. Det är faktorer som gynnar riskviljan för turkiska aktier.

Graf Istanbulbörsens BIST 30 Index

Trots fjolårets starka uppgång på Istanbulbörsen som steg med drygt 100 procent i lokal valuta är Istanbulbörsen en av världens billigaste börser. Årets p/e-tal är 4,6 jämfört med snittvärderingen på tillväxtmarknaderna som är 11,8 och globalindex med 15,3.

Uppgången på under månaden på Istanbulbörsen är 5 procent i lokalvaluta. Dollarn har stärkt med knappt 1 procent under motsvarande period.

Bästa Turkietfond för andra månaden i rad är HSBC GIF Turkey Equity AC med en uppgång på knappt 9 procent mätt i svenska kronor.

Fonden är aktivt förvaltad av Emin Yigit Onat sedan 2014. Han investerar i medelstora tillväxtbolag och totalt har fonden en koncentrerad portfölj på 46 bolag.

Fonden har störst exponering mot industribolag med 27 procent följt sällanköpsvaror och dagligvaror. Störst övervikt har fonden i industrisektorn följt av dagligvaror. Fonden har störst undervikt i råvarubolag och kommunikationsbolag.

Fondens tio största innehav väger 60 procent. En biltillverkare och ett flygbolag toppar listan över största innehav. Fondens största innehav är Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. är en turkisk biltillverkare som tillverkar bilmodeller på licens av Fiat. Aktien väger 9,5 procent.

Turk Hava Yollari som är namnet på Turkish Airlines som är Turkiets nationella flygbolag, baserat i Istanbul. Aktien väger drygt 9 procent.

Listans andra Turkietfondsvinnare är BNP Paribas Turkey Equity Classic R. Fonden intar listans andraplats. Fonden är aktivt förvaltad och koncentrerad med 33 innehav. De två klart största sektorerna är industrisektorn och finansbolag som väger 23 respektive 19 procent vardera.

På femte plats hittar vi den bästa ädelmetallfond. Guldpriset har stigit med 4 procent den senaste månaden mätt i US dollar.

Den stora skillnaden mot att investera i en guld- och ädelmetallfond i stället för att köpa underliggande tillgång mot guldpriset är att gruvbolag fungerar som en hävstång på ädelmetallpriset.

CPR Invest Global Gold Mines A USD Ac har ökat med 5 procent I värde den senaste månaden. Fonden investerar i medelstora och stora bolag som producerar guld- och ädelmetall på global basis. Investeringsuniverset utgörs av runt 300 bolag och totalt har fonden en koncentrerad portfölj på 40 bolag.

De tio största innehaven väger tillsammans 64 procent. Kanadensiska bolag utgör hela 61 procent av fondens värde, följt USA-bolag på 14 procent. Största europeiska land är Storbritannien med 3,7 procent.

Fonden har störst exponering mot rena gruvbolag, men investerar även i royalty- och streamingbolag. Wheaton Precious Metals som är fondens femte största innehav räknas som ett av världens största streamingbolag.

Det är bolag som erbjuder rörelsekapital till andra gruvbolag som utvecklar ett projekt. Som betalning får royalty- och streamingbolaget andel av gruvbolagets framtida ädelmetallproduktion - till ett förutbestämt pris när avtalet träffas.

Royalty- och streamingbolagen påminner mycket om ett investmentbolag inom gruvsektorn utan egen produktion. Om det är stora svängningar i ädelmetallpriser kan de bli stora vinnare - eller förlorare.

Den kanadensiska guldproducenten Franco-Nevada är fondens största innehav med en vikt på närmare 10 procent.

Fonder 1 månad i år 1 år
BNP Paribas Fds Ecsystem Rstn -18,9% -16,6% -37,9%
BNP Paribas Energy Transition - C C -18,5% -5,1% -19,8%
BGF FinTech A2 -16,6% -6,9% -21,7%
BGF World Financials A2 -16,1% -4,6% -1,6%
Space Fund A SEK -16,1% - -
Atlant Green Tech Metals -13,5% -3,1% -13,1%
IKC Fastighetsfond A -13,5% -5,7% -36,2%
DNB Finans S -13,4% -6,2% -5,5%
Simplicity Fastigheter A -13,3% -3,9% -35,3%
PLUS Fastigheter Sverige Index -12,8% -3,0% -35,6%
Lannebo Fastighetsfond Select A SEK -12,8% -3,6% -38,8%
Länsförsäkringar Fastighetsfond A -12,3% -2,6% -38,0%
Fidelity Global Financial Svcs A-Dis-EUR -12,2% -3,4% 1,4%
Lannebo Fastighetsfond A SEK -12,2% -3,1% -37,4%
SEB Fastighetsfond Norden A -12,1% -1,4% -39,1%
Consensus Sverige Select A -12,0% -7,6% -23,0%
Carnegie Fastighetsfond Norden A -11,8% -4,1% -37,3%
ODIN Fastighet C SEK -11,7% -3,6% -38,9%
GAM Star China Equity A USD Acc -11,4% -6,6% 3,1%
Avanza Fastighet by Norhammar -11,3% -2,2% -33,9%
Källa: Morningstar & Avanza 15 mars 2023      

 

Förloralistan ser ut som en kopia på vissa månaden under fjolåret. Och innehåller en majoritet av fastighetsfonder med Sverige och Norden som underliggande investeringsunivers.

Den stora skillnaden mot ifjol är att den även innehåller några bank och finansfonder som haft motvind i den senste veckans bankoro.

Fastighetsindex i Sverige har backar med knappt 12 procent den senaste månaden. Trots att räntorna har sjunkit tillbaka den senaste månaden i spåren på bankoron har de rätnekänsliga fastighetsaktierna backat på bred front.

Enligt analytiker beror det på att bankkrisen kan göra det svårare för bankerna att låna ut mycket kapital till fastighetssektorn. Och fastighetssektorn i Sverige har stora obligationslån som förfaller i år och nästa år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -