Hur långt räcker den stora bankaffären?

Makroveckan Efter en stökig finansvecka hoppas marknadsaktörerna att diverse räddningspaket, och likviditetsstimulanser från centralbankernas sida, ska bidra med lite lugn. Samtidigt ska flera centralbanker lämna viktiga räntebesked i veckan och frågan är om de törs överge kampen mot inflationen.

Det fortsätter att vara rejält stökigt på finansmarknaden med bankkriser på bägge sidor om Atlanten. Myndigheter och centralbanker har agerat kraftfullt för att stävja den finansiella turbulensen men har hittills inte klarat av att helt lugna marknaden. Det sista som skett är att UBS övertagit Credit Suisse och att fem stora centralbanker nu pumpar ut ytterligare likviditet i det finansiella systemet. Förhoppningsvis kan det bidra till lite lugn på marknaden framöver, även om vecka ser ut att inledas med lite fortsatt turbulens.

I förra veckan backade den svenska börsen med 4,3 procent och Stoxx600 med 3,8 procent. Däremot steg S&P500 med 1,4 procent efter ett antal, mer eller mindre, lyckade räddningsoperationer i banksektorn. Samt att ränteförväntningarna justerades ner.

Den generella oron på finansmarknaden är dock påtaglig, vilket inte minst syns på dramatiska rörelser på räntemarknaden. Den amerikanska tvåårsräntan sjönk med 79 punkter under veckan som gick och tioårsräntan med 31 punkter till 3,39 procent. Det är både en följd av att placerare söker sig till tryggare placeringsalternativ men också ett tecken på en stegrad konjunkturoro i den finansiella turbulensens spår eftersom den lägger ytterligare sten på bördan på ett, redan i utgångsläget, rätt prekärt läge för världsekonomin.

Noterbart är att oljepriset sjönk med runt 10 procent medan guldpriset steg med drygt 5 procent.

Än mer uppseendeväckande är kanske att den svenska kronan har för en gångs skull lyckats parera den finansiella turbulensen och stärktes kraftigt mot både dollar och euro. Att den svenska inflationen än en gång överraskade uppåt har i viss mån bidragit till detta. Samtidigt som Riksbanken fortsätter att flagga för nya räntehöjningar.

I veckan som kommer blir det stort fokus på ett antal centralbanksbesked. Det har under senare tid svängt rejält i marknadens syn på hur centralbankerna kommer att agera men för tillfället lutar det åt räntehöjningar från bland annat Federal Reserve, Norges bank och Bank of England som alla väntas leverera 25 punkters höjning. Det förutsätter dock att vi inte får se en fortsatt finansiell turbulens i inledningen av veckan.

Intressant är att räntesättningen visserligen indikerar att Federal Reserve höjer räntan på onsdag men att det redan prisas in räntesänkningar under andra halvan av 2023. Det höjs också flera röster mot en räntehöjning efter som osäkerheten kring den amerikanska banksektorn i sig bidrar till att banker blir mer försiktiga med utlåning. Det i sig leder till den åtstramning av ekonomin som Fed eftersträvar.

Det blir därmed högintressant att följa det penningpolitiska beskedet och de prognoser som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) ska leverera. Hur det slutligen presenteras lär betyda en hel del för marknadshumöret i stort.

Vi på Placera ser också särskilt fram mot de preliminära inköpschefsindexen för mars som rullas ut under fredagen. Finansturbulensen har bidragit till att oron för konjunkturutvecklingen också fått lite förnyad fart. Fredagens siffror kan antingen spä på eller dämpa den oron.

Måndag

Relativt tomt på makroagendan efter att den kinesiska centralbanken valde att låta räntan ligga. Det spelar nog inte så särskilt stor roll eftersom man på marknaden har fullt upp med att analysera konsekvenserna av UBS köp av Credit Suisse.

Tisdag

ECB-chefen Christine Lagarde håller tal och får chansen att bena ut hur ECB ser på den finansiella turbulensen och riskerna inom det europeiska banksystemet. Tyska ZEW-index väntas ha sjunkit till följd av förnyad finansiell turbulens. Det mesta av svaren torde dock ha inhämtats innan det börja svänga rejält i Europa.

Onsdag

Vi laddar på morgonen med brittiska inflationssiffror som lär bli bister läsning för Bank of England inför torsdagens räntebesked. Lite samma svåra läge om Riksbanken står inför, enligt oss på Placera. Dagens huvudnummer är förstås ändå kvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Det har svängt rejält kring förväntningarna på hur Fed kan tänkas agera men när detta skrivs lutar det åt en höjning med 25 punkter. Det förutsätter dock att vi inte får se ytterligare finansiell turbulens.

Torsdag

Räntebesked från bland annat Schweiz, Norge och Storbritannien. I normalfallet skulle det luta åt räntehöjningar från centralbankerna men just nu är läget högst osäkert. På marknaden lutar man dock åt att Norges Bank och Bank of England levererar varsin höjning. Det sätter i så fall ytterligare press på Riksbanken att också höja. Uteblivna räntehöjningar ställer däremot Riksbanken inför ett dilemma.

Fredag

Veckan avslutas med att vi åter vänder blickarna mot hur det går för den globala ekonomin när de preliminära inköpschefsindexen för mars rullas ut på bred front. Det vi inte vill se just nu är en mer påtaglig konjunkturförsvagning. Lite upp för industrin och lite ner för tjänstesektorn är den allmänna gissningen på marknaden. Tjänsteindexen väntas dock ligga en bit över 50-strecket. Observera att USA-indexen väntas ligga under de europeiska nivåerna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -