Kanske en lite lugnare finansvecka?

Makroveckan Räntehöjningar, bankkris och sjunkande konjunkturförväntningar har bidragit till en hel del rörelse på finansmarknaden. Nu börjar dock marknaden luta åt att räntetoppen snart är passerad och tillsammans med ökat lugn inom banksektorn så kan veckan förhoppningsvis få en bra start.

Det var turbulent på finansmarknaderna under förra veckan när analytiker och investerare brottades med nya räntehöjningar, bankkris och stigande konjunkturoro. Den svenska börsen avslutade veckan svagt och för veckan som helhet landade börsutvecklingen på -0,4 procent. S&P500 var däremot upp med 1,4 procent och Stoxx600 med 0,9 procent.

Även på räntemarknaden rörde det sig en hel del efter räntehöjningar i bland annat USA, Schweiz, Norge och Storbritannien. Men samtidigt kan noteras att marknadsräntorna fortsatt röra sig nedåt och att man på marknaden börjar tvivla på att centralbankerna mäktar med fler räntehöjningar. ECB och Riksbanken är kanske några av undantagen. Federal Reserve väntas däremot leverera en räntesänkning redan i juli.

Att det är bankkris och stigande konjunkturoro som ligger bakom större delen av räntenedgången gör också att de positiva börsrörelserna på sjunkande ränteförväntningar inte blivit lika stora som vi kanske vant oss vid. Däremot var fredagens preliminära inköpschefsindex starkare än väntat. Framför allt för tjänstesektorn.

Nu tycks det i alla fall vara klart med köpare till både krisdrabbade SVB i USA och Credit Suisse i Schweiz. Dessutom står myndigheterna beredda med ny stöttning om den finansiella turbulensen kring banksektorn fortsätter. Det talar för att vi förhoppningsvis har en lite lugnare finansvecka framför oss.

Fredagen kan annars visa sig bli en turbulent börsdag när det kommer inflationssiffror från både EMU-området och USA. Fortsatt obekvämt hög inflation skulle sätta centralbankerna i ett prekärt läge inför kommande penningpolitiska besked. I alla fall om bankerna fortsätter att hålla inflationsbekämpningen högst på agenda, vilket varit deras besked hittills.

I övrigt har vi att se fram mot en ny barometer och prognos från Konjunkturinstitutet på onsdag. Det riskerar att bli bister läsning och kan bidra till att Riksbankens ”löften” om kommande räntehöjningar möter ett ännu hårdare ifrågasättande. Det kan noteras att förväntningarna på Riksbankens kommande räntehöjningar skruvats ner en bra bit under senare tid även om de fortfarande lutar åt en räntehöjning i april.

Måndag

Den svenska hushållsutlåningen sjönk till en årstakt på 2,8 procent i februari. Den lägsta nivån sedan tidigt 1990-tal. Så helt klart att hushållens tar det allt mer försiktigt. Det tyska IFO-indexet väntas ligga stabilt på en förhållandevis låg nivå.

Tisdag

Vi räknar med att de amerikanska bostadspriserna har sjunkit något i februari. I alla fall tyder den nedgången i bostadsförsäljningar på det. Hushållsförtroendet väntas dessutom ha tickat ner en bit.

Onsdag

En hel räcka svenska konjunkturdata. Detaljhandelssiffror för februari som lär visa på fortsatt svagare försäljning. En konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet (KI) och uppdaterad prognos. Det riskerar att bli ganska dyster läsning men intressant att se vad KI säger om Riksbankens räntesättning. Törs de redan nu flagga för kommande räntesänkningar? Värt att hålla koll på är också norska detaljhandelssiffror. Inte minst mot bakgrund av att de kan komma att pressa den svaga, norska kronan ytterligare.

Torsdag

Konjunkturbarometer för EMU-området men den intressanta siffran är de tyska inflationssiffrorna som ger en indikation på var fredagens inflationssiffror för hela EMU-området kan tänkas hamna.

Fredag

En välfylld makrodag men ska vi plocka ut det mest intressanta så är det inflationssiffrorna för EMU-området och PCE-deflatorn i USA. På ECB är man fortsatt hökaktiga trots en viss finansiella turbulens och ett högt inflationsutfall kan spä på förväntningarna om kommande räntehöjningar. Inte minst mot bakgrund av allt högre lönekrav i bland annat Tyskland. PCE-felatorn (prisdeflatorn för privat konsumtion) är Federal Reserve favoritmått vad gäller inflationen och om kärn-PCE fortsätter att ligga kvar på en hög nivå så står Fed inför ett riktigt dilemma när nästa räntebesked ska ges.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -