Köpvärda fonder i oktober - så gick det

Utvärdering Alla Placeras utvalda fonder har positiv avkastning det senaste halvåret. Det visar utvärderingen av fondvalen inför oktober.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför oktober 2022.

När vi summerar det senaste halvåret visar det sig att Europabörserna utklassat USA-börserna. Skillnaden är mer än 18 procentenheter. Ett brett Europaindex hör till det senaste halvårets vinnare med en uppgång på 18,6 procent.

valutamarknaden har US dollarn tappat närmare 6,5 procent i värde mot kronan, vilket sänker avkastningen för både globalfonder och framför allt USA-fonder. Samtidigt har euron fortsatt att stiga med 3,5 procent mot svenska kronan.

Dollarnedgången mot kronan har gjort att en USA-indexfond har en oförändrad avkastning, mätt i svenska kronor.

En bred global indexfond som till 60 procent består av USA-bolag har också haft det det tufft och landar 5,5 procent i avkastning.

Stockholmsbörsen har fortsatt sin återhämtning efter fjolårets dåliga första halvår och hör till en av en de bäst presterande börserna under perioden.

Stockholmsbörsens 30 största och mest likvida bolag har haft en uppgång på knappt 17 procent. De svenska småbolagen har haft en liknande uppgång på drygt 17 procent.

Ett brett index på Stockholmsbörsen som omfattar alla noterade bolag visar på en uppgång på drygt 15 procent.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har inte hängt med de europeiska börserna Uppgången landar på drygt 2 procent mätt i svenska kronor. Spridningen är som vanligt stor inom tillväxtmarknaderna.

Fjolårets bästa börs som var Istanbulbörsen har det senaste halvåret stigit med runt 40 procent mätt i svenska kronor. Samtidigt har den stora draken på tillväxtmarknaderna - de kinesiska börserna – en avkastning som summeras till noll under halvåret, men det har varit svängigt.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
Handelsbanken Asien Tema  5,4% 4,2%
AMF Balansfond 6,1% 5,0%
Länsförsäkringar USA Index 0,4% -0,2%
Länsförsäkringar Japan Index 6,8% 6,8%
DNB Norden Indeks S 11,7% 14,9%
Storebrand Europa A SEK 18,6% 18,1%
Atlant Opportunity 1,0% NA
Fondita Healthcare 7,0% 0,3%
Storebrand Global Multifactor A 1,6% 5,9%
Spiltan Aktiefond Stabil 13,5% 14,4%
Carnegie Strategifond A 12,6% 5,0%
Fidelity Global Technology Fund 9,2% 7,0%
IKC Avkastningsfond 2,5% 3,8%
Källa: Morningstar den 28 mars 2023    

 

Alla tolv utvalda fonder har lyckats skapa positiv avkastning under halvåret. Avkastningen spänner från 0,4 procent till som mest närmare 19 procent. Fyra av fonderna har inte klarat av att gå bättre än snittet av sina konkurrenter i fondkategorin.

Jag genomförde inga förändringar inför oktober. Listans Europafondsval Storebrand Europa A SEK sticker ut som periodens bästa fond. Inte helt oväntat med den utklassning som skett mot USA-börserna. Totalt har fonden avkastat närmare 19 procent i svenska kronor.

Listans Sverigefondval Spiltan Aktiefond Stabil har haft en stark period och stigit drygt 13 procent, har inte riktigt hängt med under det senaste halvårets uppgång på Stockholmsbörsen. Den lyckades inte klå sitt kategorisnitt för liknande fonder.

Listans två blandfondval Carnegie Strategifond och AMF Balansfond har båda lyckats klå sina respektive fondkategorier.

Carnegie Strategifond har haft en riktigt bra period och utklassat kategorisnittet med råge. Den är också den fond som har den tredje högsta avkastningen under halvåret.

Länsförsäkringar Japan Index som blev ny fond i september har presterat i nivå med för fondkategorin. Länsförsäkringar USA Indexnära har haft det motigt under halvåret, men har levererat en avkastning som är bättre än fondkategorin USA-fonder.

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology har haft ett bra halvår och klått fondkategorin betydligt. Det är listans femte bästa fond, avkastningsmässigt.

DNB Norden Indeks A har den fjärde högsta avkastningen under halvåret. Men den har inte lyckats nå upp till avkastningen för kategorisnittet av liknande fonder.

Handelsbanken Asien Tema har en stor Kinaexponering och har haft en skakig resa det senaste halvåret, men har lyckats bättre än sitt jämförelseindex.

Placeras globalfondval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor, har skämt bort oss genom att ständigt stigit mer än fondkategorin. Men det senaste halvåret har fonden inte lyckats klå fondkategorin.

Hälsovårdsfonden Fondita Healthcare har för andra månaden i rad lyckats avkasta betydligt bättre än kategorisnittet av liknande fonder. Fonden har en relativt stor andel små- och medelstora hälsovårdsbolag som tidigare haft en riktigt tuffare period när de stora hälsovårdsbolagen som varit vinnare i sektorn.

Lågriskhedgefonden Atlant Opportunity som har större frihetsgrader att agera med på räntemarknaden har också ökat i värde med en procent det senaste halvåret.

Placeras lågriskalternativ, räntefonden IKC Avkastningsfond, har stigit med 2,5 procent. Men avkastningen är sämre än kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -