Tomt i kassan? Deklarera idag!

Skatt Idag är sista dagen att deklarera om du vill ha din skatteåterbäring i april. Men då gäller det att du gör det utan ändringar och digitalt. Placera ger dig några sista-minuten-tips.

Den 30 mars är sista dagen att godkänna din deklaration digitalt och utan ändringar, för att få skatteåterbäringen i april.

Om du bara ska godkänna din deklaration och gör det digitalt senast den 30 mars så kan du få dina pengar den 5:e eller 6:e april.

Har du något att ändra eller lägga till så kommer troligen få din skatteåterbäring i juni.

Mer pengar är bättre än snabba pengar

Även om det är lockande med pengar före påsk, ska du inte avstå potentiella ändringar för den sakens skull. Du kan gå miste om tusenlappar om du inte maxar dina avdrag.

Här och här kan du läsa mer om vad du kan göra om du slår i taket för att få maximalt ränteavdrag och om hur du till exempel kan återföra uppskov för att betala inte betala mer skatt än nödvändigt.

Lyssna på podden med Skatteverkets deklarationssamordnare Jan Janowski för mer tips.

Undvik de vanliga felen

Knappt hälften av de som gör avdrag för reser till och från jobbet gör fel. Det vanligaste misstaget är att man helt enkelt inte uppfyller villkoren vad det gäller avstånd till arbetet, tidsvinst och vilket belopp du lagt på dina resor. Använd beräkningshjälpen för att undvika att det blir fel och få användbara tips här.

Ett annat område som ofta blir fel är bostadsuthyrning. Även här kan man använda beräkningshjälpen för att undvika att få avslag.

Har du sålt en bostad under förra året betyder det att försäljningen ska deklareras i år och att du ska bestämma om du vill betala eventuell vinstskatt eller begära uppskov. Tänk på att det hänt en hel del med uppskovet de senaste åren. Exempelvis så är räntan slopad och ett tak satt till 3 miljoner kronor. Även när det gäller bostadsvinster- och förluster är det bra att använda sig av Skatteverkets beräkningshjälp. Läs också om hur du kan använda ditt uppskov för att maxa dina ränteavdrag eller kvitta en förlust.

En annan del av deklarationen som ofta blir fel är värdepappersdeklarationen. För de flesta är det dock förtryckta uppgifter som bara ska kontrolleras. Om du behöver räkna själv finns beräkningshjälp även för att beräkna omkostnadsbeloppet i K4:an. På sidan finns också länkar till lika aktiers historik och en guide hur man gör.

K4:an används också ifall du köpt och sålt kryptovalutor. Tänk på att 70 procent av förlusten är avdragsgill. Det betyder att om du gjort 50 000 kronor i vinst och 50 000 kronor i förlust kan du inte dra av förlusten fullt ut, utan endast 35 000 kronor. Du kan bara använda heltal när du deklarerar, decimalerna kan du specificera i övriga upplysningar.

Kolla att allt stämmer – i tid – och glöm inte godkänna

För övrigt måste du förstås kolla att allt stämmer med de kontrolluppgifter du fått. Försök att inte vara en av alla dessa som är ute i sista sekund. Skatteverket brukar få in ungefär 40 000 samtal från folk som behöver ha hjälp med sin deklaration sista dagen.

Och sist men inte minst – det är tydligen inte helt ovanligt att man glömmer att godkänna sin deklaration, hur konstigt det än kan låta. Så även om du inte behöver ändra något så räcker det inte att bara gå in och titta på den, du måste också godkänna. Passa också på att se till att dina kontaktuppgifter och kontonummer stämmer. Deklarerar du digitalt ska du få en kvittens.

Deklarera digitalt om du kan. Det är sex gånger vanligare med fel i pappersdeklarationerna, enligt Skatteverket.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Deklarerar du på papper gäller att deklarationen är hos Skatteverket denna dag. Om du av någon anledning inte känner att du kommer att hinna deklarera till den 2 maj går det att begära anstånd. Det är då den 16 maj som gäller och sista dagen att be om mer tid är 2 maj.

Sista dagen att betala eventuell kvarskatt är 12 september för nästan alla.

Viktiga skattedatum:

14 februari

Kvarskatt över 30 000 kronor ska betalas in för att slippa kostnadsränta.

6-10 mars

Deklarationen skickas till digitala brevlådor

13 mars

Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum. OBS! Gäller 2021 års deklaration.

14 mars

Deklarationen öppnar

15 mars-15 april

Pappersdeklarationen skickas ut

30 mars

Senaste dagen att godkänna för att få pengar i april

5-6 april

Skatteåterbäring för dem som får pengar i april

2 maj

Sista dag att deklarera

4 maj

Kvarskatt under 30 000 kronor ska vara betald för att slippa kostnadsränta.

12 september

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -