Nettoflöde till börshandlade produkter

Fonder Trots att mars månad bjöd på en oväntad global bankoro, fick det ingen påverkan på kapitalflödet till börshandlade produkter som ökade. Totalt steg nettoinflödet i mars till 62,1 miljarder dollar, det visar färska siffror från Ishares/Blackrock.

Under mars månad tog nettoinflödet till börshandlade produkter fart och nådde den bästa månadssiffran på över ett år. Jämfört med februari var det i det närmaste en trefaldigad uppgång i nettoinflöde.

Börshandlade produkter har under inledningen av 2023 attraherat närmare 150 miljarder dollar, vilket är betydligt mer än under det första kvartalet i fjol.

Klart störst nettoinflöde hade ränteprodukter på 33,2 miljarder dollar. Det var ett nytt månadsrekord. Det gamla sattes i maj 2022. Börshandlade ränteprodukter innehåller ett brett spektrum av produkter och skillnaden under månaden var tydlig.

En klar majoritet på 28,6 miljarder dollar av nettoinflödet investerades i amerikanska statspapper. Till europeiska ränteprodukter letade sig bar 3,4 miljarder dollar, varav 2,5 miljarder dollar av dem investerades i eurozonen.

Inom globala kreditprodukter var nettoflödena under månaden blandade. Europeiska säkrare företagsobligationer så kallade investment grade, hade ett nettoinflöde samtidigt som den amerikanska motsvarigheten hade nettoutflöde på drygt 1 miljard dollar. Det var samma trend och fördel för Europa för mer riskfyllda företagsobligationer så kallade high yield.

Amerikanska aktieprodukter hade det första nettoinflödet sedan i december i fjol. Det uppgick till 6,3 miljarder dollar. Globala tillväxtmarknads aktieprodukter sticker ut med ökade efterfrågan. Mars nettoinflödet landade på 6,6 miljarder dollar. Kinesiska och indiska aktieprodukter hade störst attraktionskraft på tillväxtmarknaderna med hela 5 miljarder dollar.

Däremot föll efterfrågan i mars för europeiska aktieprodukter till årets lägsta nettoinflöde på 1,6 miljarder dollar.

På global sektornivå blev tekniksektorn nettoinflödesvinnare på knappt 3,2 miljarder dollar. Två miljarder dollar av dem investerades i amerikanska teknikbolag. Det var det enskilt största nettoinflödet till den amerikanska tekniksektorn sedan oktober 2022.

Hälsovårdssektorn som var vinnare under fjolåret med ett betydande nettoinflöde såg under mars månad nettoutflöden. Det gäller även energisektorn som hade nettoutflöde för den fjärde månaden i rad.

En annan defensiv trend var ett ökat nettoinflöde till guldprodukter som hade sitt bästa nettoinflöde sedan april i fjol.

Nettoutflödet till hållbara börshandlade produkter minskade jämfört med månaden före och landade på 3,7 miljarder dollar.

Intresset för amerikanska hållbara aktieprodukter minskade i mars, och hade ett nettoutflöde på 5,7 miljarder dollar. Hållbara amerikanska ränteprodukter uppvisade ett nettoinflöde på drygt 100 miljoner dollar, vilket är i nivå med snittet för det senaste året.

För europeiska hållbara produkter sjönk nettoinflödet från 4,1 miljarder dollar i februari till 1,9 miljarder dollar i mars.  Hela 1,5 miljarder dollar i nettoinflödet investerades i hållbara europeiska aktieprodukter. Resterande andel på 400 miljoner dollar investerade i hållbara ränteprodukter, huvuddelen var olika typer av klimatstrategier.

Värt att notera är att månadens nettoinflöde på 400 miljoner dollar för europeiska hållbara ränteprodukter var betydlgit under månadssnittet det senaste året. Genomsnittliga nettoinflödet har under året legat på 1,7 miljarder dollar.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -