Nu blir det svårare att hyra ut svart

Skatt Den som hyr sin bostad, fritidshus eller båt ska betala skatt, i vissa fall om man når upp till en viss summa. Det i sig är ingen nyhet, men nytt för i år är att digitala plattformar, som till exempel Airbnb, ska lämna kontrolluppgift till Skatteverket.

Från och med den 1 januari i år ska företag med en digital plattform rapportera om försäljning eller uthyrning av bostäder, parkeringsplatser och transportmedel, det skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

”För den som säljer eller hyr ut gäller samma regler som tidigare. Grundregeln är att du alltid betalar skatt om du gör en vinst när du säljer eller får betalt för en tjänst. Det nya är att de som driver digitala plattformar inom EU numera har rapporteringsplikt”, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Emelie Köhn

Detsamma gäller om du till exempel hyr ut en lägenhet i Spanien via en spansk hemsida. Rapporteringsplikten gäller inom hela EU och Skatteverket kommer att få uppgifter från övriga EU-länder genom automatiskt informationsutbyte. Uppgifter om ersättning som betalts ut under 2023 ska lämnas till Skatteverket 2024.

Vid uthyrning av privata tillgångar mot betalning, som till exempel bil eller båt, är ersättningen från uthyrningen en inkomst som ska beskattas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -