Är det bottenkänning i Kina-aktier?

Fondkommentar Exponeringen och sentimentet för kinesiska aktier är på bottennivå hos de globala investerarna. Placera undrar är om det är läge för den riskvillige att ta bet i kinesiska aktier?

Kinesiska aktier och fonder har haft motvind i år. Kategorisnittet för Kinafonder har backat med minus 3,4 procent sedan årsskiftet. Den bredare fondkategorin Kina och närliggande som omfattar investeringar i Hongkong, Taiwan och Sydkorea har klarat året med en liten uppgång på 1,3 procent.

Det är hästlängder efter de amerikanske börsindexen med teknik- och tillväxttunga Nasdaqindex som stigit hela 40 procent mätt i svenska kronor sedan årsskiftet.

Att skillnaden mot just Nasdaqbörsen är så pass stor är intressant. Under många år hade Kina en teknik- och internetsektor som skapade ledande bolag och konkurrerade med de stora Silicon Valley-bolagen om kapital från de globala investerarna.

Vem minns inte de kinesiska BAT-bolagen bestående av Baidu, Alibaba och Tencent. Debatten bland de globala fondförvaltarna var livlig och frågan var om de var mer köpvärda än de amerikanska FANG-bolagen.

Idag är det historia och BAT-Bolagen har jämfört med före covidutbrottet bara en bråkdel globala investerare kvar på ägarlistan.

Det har varit stora utflöden från globala investerare i kinesiska bolag och i de kinesiska BAT-bolagen i synnerhet. Enligt den brittiska finanstidningen Financial Times (FT) har de 10 största kinesiska teknikbolagen tappat över 300 miljarder dollar i börsvärde sedan den 15 januari 2020.

Det är en stor kontrast mot de tio största amerikanska teknikbolagen med Apple i spetsen. De har under motsvarande period ökat med hela 5 000 miljarder dollar i börsvärde.

FT hänvisar till att stora internationella pensionsfonder och fondförvaltare minskat exponeringen till kinesiska bolag dramatiskt de senaste åren.

Även den legendariska investeraren Warren Buffet har i tysthet sålt av stora delar av sitt kinesiska ägande i elbilsbolaget BYD och minskat betydligt i den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC. Det är agerande som sprider ringar på vattnet.

Enligt Bank of America Securities (BofA) är investeringssentimentet hos de globala investerarna rekordlågt för kinesiska investeringar och undervikten är historiskt låg.

Vad ligger bakom det allt mer svalnande intresset för kinesiska aktier?

Om vi backar till före covidutbrottet, hösten 2019 då världens största börsintroduktion stod för dörren. ANT Group med ett värde på runt 37 miljarder dollar skulle noteras, men det ställdes in i absolut sista minuten. Det var början på en ny regulatorisk våg från kinesiska myndigheter för teknik och plattformsbolag. En våg som svepte bort mycket börsvärde och skapade oro hos investerarna.

Efter det har handelskriget mellan USA och Kina intensifieras och gäller även numera export av avancerad AI-utrustning från USA. En reglering som slår mot den kinesiska AI-industrin.

Under fjolåret var det stora problem med fastighetsbolag- och fastighetsutvecklare i Kina som skapade stor oro och fick allt flera att lämna den högbelånade sektorn.

Lägg till ökade geopolitiska spänningar efter Rysslands invasion av Ukraina som skapar allt större oro för en upptrappning i Taiwan-frågan från Beijing.

Återstarten av Kina har gått mycket långsammare än vad finansmarknaden hade väntat sig när nyheten om återöppningen kom i december. Det är alltså många faktorer bakom det rekordlåga investerarsentimentet för kinesiska aktier.

Men som vi vet så kan pendeln svänga snabbat och en investering kan blir attraktiv från att vara totalt oattraktiv.

Men vad talar för kinesiska aktier?

Kinesiska aktier har inte bara halkat efter i årets börsuppgång. MSCI Kinaindex backade med 21 procent under 2021, ett år när de flesta börser såg nya rekordnoteringar och börsintroduktionerna stod som spö i backen. Under fjolåret när alla globala börser backade lyckades MSCI Kinaindex att fortsätta ned med närmare 22 procent.

Kräftgången för kinesiska aktier har gjort dem billigare än på mycket länge, även med historiska mått mätt. P/E-talet för nästkommande års vinst ligger på straxt över 9, vilket är lägre än snittet på tillväxtmarknaderna som är p/e 11,6. Globalt aktieindex har p/e 15,6 och de stora amerikanska indexen är norr om p/e 20.

Lägg till att de kinesiska teknikbolagen har en bottenvärdering som vi inte tidigare sett. Alibaba värderas till ett p/e-tal på drygt 10 för årets vinst och Tencent p/e 15,5. Som dyrast handlades Tencent till p/e 55 och Alibaba på p/e 114.

Trots den låga värderingen erbjuder de kinesiska börserna Shanghai och Shenzhen många ovanligt intressanta A-aktier. Det finns en uppsjö med spännande AI-bolag, och kinesiska elbilsbolag ligger betydligt längre fram än de europeiska biltillverkarna. Det finns ovanligt många energiomställningsbolag, inte minst batteritillverkaren CATL som är världsledande.

Förutom en historiskt lågvärderad börs med många intressanta bolag har Kina har en låg inflationstakt som gör det möjligt att stimulera ekonomin. Den kinesiska centralbanken sänkte lite överraskande styrräntan vid sitt senaste möte. Något som på sikt kan lyfta tillväxten.  

En annan intressant faktor är många privatinvesterare har en väldigt hög sparkvot, mycket av sparandet är på bankkonton som på sikt kan investeras på börsen. Runt 90 procent av börsägandet på de kinesiska börserna ägs av kinesiska privatinvesterare.

Det låga utländska ägande sträcker sig längre än så och många har valt att blanka kinesiska aktier. Det anses vara de många återköpen av blankningarna som låg bakom den starka men korta uppgången under november fram till halva december i fjol. Då steg MSCI Kina index drygt 50 procent.

Intressant att notera är att de globala investerarna inte köpt kinesiska aktier men är desstå aktivare med blankningarna. I BofA:s senaste investerarenkät lyftes blankningarna av kinesiska aktier fram som en så kallad "Crowded trade",  vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill köpa tillbaka sina blankningspositioner.

Finansmarknaden har många gånger överraskat med tvära vändningar. För den sparare som tror att att det är bottenkänning i kinesiska aktier, finns det en uppsjö med Kinafonder att välja på.

Placera har listat Kinafonder från Avanzas fondplattform. Det är totalt 46 fonder inom de två fondkategorierna Kina samt Kina och närliggande.

Fond i år 1 år 3 år
Fidelity China Focus A  7% 9% 24%
AGCM China Stars RC1 SEK 6% 10% 22%
Handelsbanken Kinafond 6% -2% 9%
Allianz China Strategic Bond A USD 4% 1% -6%
Fidelity Greater China A-Dis-USD 3% -6% 1%
JPM Greater China A (dist) USD 3% -4% 8%
HSBC GIF RMB Fixed Income AC 2% 1% 15%
UBS (Lux) BS China Fxd Inc ¥ USD P acc 2% 1% 22%
Invesco Greater China Equity A USD Acc 1% 0% -14%
Schroder ISF Greater China A Acc USD 1% -4% 13%
Fidelity China RMB Bond A-Acc-RMB 1% -1% 12%
UBS (Lux) EF Greater China (USD) P 0% -4% -11%
Fidelity China High Yield A-Acc-USD -1% 1% -26%
BGF China A2 -1% -13% -10%
Nordea Kinafond -2% -9% -17%
Schroder ISF China A A Acc USD -2% -8% 14%
UBS(Lux) Invm CHN A Opp USD P Acc USD -2% -7% -10%
Templeton China A(acc)USD -2% -11% -22%
BNP Paribas China Eq Cl C -2% -9% -12%
UBS (Lux) ES All China (USD) P acc -3% -7% -26%
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P SEK acc -3% -6% -22%
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P USD acc -3% -7% -23%
Invesco China Focus Equity A USD Acc -3% -4% -22%
Barings Hong Kong China A USD Inc -3% -12% -8%
Fidelity China Consumer A-Acc-USD -4% -8% -14%
HSBC GIF Chinese Equity AC -4% -11% -12%
Fidelity Sust China A Shs A Acc EUR -4% -11% -
East Capital China A-Shares A USD -5% -15% 8%
Pictet-China Equities R USD -6% -11% -
Robeco Chinese Equities D € -6% -17% -11%
Invesco PRC Equity A USD AD -6% -11% -23%
Janus Henderson Hrzn CHN Opps A2 USD -6% -12% -17%
GAM Star China Equity A USD Acc -6% -14% -28%
Amundi Fds China Equity A USD C -6% -8% -14%
GAM Multistock China Evolution Eq USD B -6% -12% 0%
Allianz China Equity A USD -6% -9% -9%
Mirae Asset ESG China Sect Ldr Eq A USD -7% -12% 0%
Allianz All China Equity AT USD -7% -15% -8%
Danske Invest China A -7% -9% -9%
JPM China A (dist) USD -8% -11% -8%
Allianz China A Opportunities AT USD -8% -20% -
Allianz China A Shares AT USD -9% -21% 2%
JPM China A-Share Opps A (acc) USD -9% -12% 6%
abrdn All China Sus Equity S Acc USD -10% -12% -12%
Robeco Chinese A-share Equities D € -10% -23% -1%
abrdn China A Share Sus Eq A Acc USD -10% -10% 7%
Källa: Avanza och Morningstar 230614      

 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -