Dubbelhöjningar pressar Riksbanken

Makrokommentar Bank of England och Norges bank höjer räntorna mer än vad som var väntat. Det sätter viss press på Riksbanken inför deras räntebesked i nästa vecka.

Både Norges Bank och Bank of England drämde till med räntehöjningar på 50 punkter i samband med torsdagens penningpolitiska besked. Det innebär att den norska styrräntan nu ligger på 3,75 procent medan den brittiska styrräntan når upp till hela 5 procent.

I bägge länderna var inflationsutfallen för maj betydligt högre än väntat så räntehöjningarna kommer egentligen inte som någon stor överraskning även om analytikerkåren hade räknat med att det skulle räcka med 25 punkter.

Bägge länderna brottas dessutom med en stramare arbetsmarknad och löner som stiger i en snabbare takt än centralbankerna anser är hållbart över tid. Framför allt inte när inflationen redan i utgångsläget ligger över deras inflationsmål på 2 procent på medellång sikt. Därför är det heller inte särskilt förvånade att bägge bankerna flaggar för att det dessutom kan bli aktuellt med nya räntehöjningar.

Bank of England är förvisso lite mer försiktiga i sin framtidssyn och lutar åt att det ändå kan vara dags för en paus för att utvärdera effekterna av de redan genomförda räntehöjningarna. Bankens styrränta ligger dessutom redan över de flesta andra av världens större centralbanker.

Norges Bank är tydligare med sin framtida räntestrategi och flaggar tydligt för att en ny räntehöjning lär bli aktuell redan i samband med det penningpolitiska mötet i augusti.

För Riksbanken betyder de här räntehöjningarna att pressen ökar inför det räntebesked som ska tas i nästa vecka och där beslutet presenteras den 29 juni. Det är däremot inte helt lätt att översätta de brittiska och norska förhållandena till situationen i Sverige. Likheten med Norge rör främst att vi delar bördan en rekordsvag valuta. Dessutom har svensk inflation, i likhet med den brittiska och norska, var högre än väntad i närtid.

Svag valuta och hög inflation skulle i normalfallet definitivt tala för att även Riksbanken väljer att höja i större steg än 25 punkter. Mot det talar att svensk ekonomi utvecklas sämre och att en större räntehöjning sannolikt skulle göra den ekonomiska resan ännu svårare. Mot den bakgrunden är vi på Placera dessutom långt ifrån övertygade om att aggressiva, svenska räntehöjningar skulle kunna ge kronan annat än en mycket kort respit.

Det ryker i alla inte speciellt mycket kring den norska kronan efter att Norges bank högg till rejält.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -