Vänta med kvalitets-compoundern

Aktieanalys Den stabila serieförvärvaren Indutrade fortsätter att leverera starka siffror. Historiken talar för bolaget på lång sikt men snart kanske tuffare tider väntar.

Startskottet för Indutrade var när entreprenören Gunnar Tindberg 1978 sålde företaget Bengtssons Maskin till det skånebaserade börsbolaget Wilhelm Sonesson. Efter affären var Tindberg kvar på Bengtssons maskiner. Ur Wilhelm Sonesson bildades sedan AB Nils Dacke som börsnoterades 1982. Inom AB Nils Dacke-koncernen fanns företag som Karner, Rapid, Carlsson & Möller och Bengtssons Maskin. 

I samband med att Industrivärden förvärvade Nils Dacke avyttrades verksamheten inom lätt verkstadsindustri medan teknikförsäljnings-delen fick vara kvar. Den kvarvarande verksamheten bytte namn till Indutrade. Gunnar Tindberg gjorde sedan en lång och framgångsrik resa inom Indutrade-koncernen. 

Tindberg gick i pension 2004 och var därefter styrelseledamot i bolaget. Ett år efter hans avgång som VD, gick Indutrade till börsen. Än idag är Gunnar Tindberg aktiv, bland annat som styrelseledamot i den lilla börsnoterade bolagsgruppen Idun Industrier. 

Sedan Indutrade gjorde börsdebut har aktien gått upp med nästan 3 100 procent (exklusive utdelningar). Idag har Indutrade-koncernen ett börsvärde på 85 miljarder kronor och omsätter över 28 miljarder kronor baserat på rullande tolv månader. Bolaget förvärvar och utvecklar nischade industri- och teknikbolag. I dag verkar Indutrade genom mer än 200 dotterbolag med cirka 9 100 anställda i mer än 30 länder. De förvärvade bolagen drivs decentraliserat. 

Dotterbolagen är framför allt verksamma inom lagerhållning och handel av olika industri- och teknikprodukter. En del av bolagen har även tillverkning av egna produkter. Dotterbolagens kunder finns inom ett flertal olika branscher, exempelvis infrastruktur och anläggning, medicinteknik och läkemedel, verkstadsindustri och livsmedel. Största delen av Indutrades kunder finns i Sverige (23 procent), Storbritannien och Irland (12 procent) och Benelux (Belgien, Nederländerna och Luxemburg) som står för runt 10 procent. 

Indutrade har som mål att minst uppnå en genomsnittlig omsättningstillväxt på 10 procent och ha en ebita-marginal på över 14 procent (tidigare 12 procent). Samtidigt ska avkastningen på det sysselsatta kapitalet överstiga 20 procent. 

Indutrades första kvartal var stabilt. Organiskt växte orderingången med tre procent samtidigt som den översta raden ökade med hela 26 procent. Den organiska tillväxten låg på 13 procent och kan delvis förklaras av prishöjningar. Inom områden som energi, verkstads- och processindustrin och medicinteknik är efterfrågan fortfarande bra. Ett segment som går svagare är infrastruktur och anläggning. 

Balansräkningen är i bra skick även om skuldsättning kommit upp en del i takt med fler företagsförvärv. Det finns således utrymme och möjlighet att köpa bolag till billigare multiplar om marknaden skulle surna till ordentligt.

Indutrade 2023e 2024e 2025e
Oms till,% 14 4 4
Ebita marg,% 15 15 15
Ev/ebita 21 20 19
P/e 26 24 22

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas Indutrade till ett p/e-tal på 26 och ev/ebita uppgår till 21. Anledningen till att ebita (rörelseresultat före avskrivningar av immateriella tillgångar relaterade till förvärven) används i nämnaren istället för ebit, är att avvikelsen mellan ebita och ebit blir stor när många förvärv genomförs. Ebita kommer närmare kassaflödet och påverkas inte negativt av förvärvsintensiva perioder. Notera även att framtida förvärv inte är inbakat i prognoserna vilket gör att multiplarna kommer att falla snabbare än vad som syns i tabellen. 

Indutrade har lägre multiplar än Lifco och Lagercrantz. Däremot har det högre värdering i jämförelse med många andra serieförvärvare, exempelvis Bergman & Beving.  

Största ägaren i Indutrade är investmentbolaget Lundbergföretagen där finansmannen Fredrik Lundberg är både VD och storägare. Att ha en storägare med affärsnäsa som Lundberg är ett klart styrketecken i Placeras bok. 

En stor del av Indutrades kunder har stora orderböcker att beta av vilket bidrar till stark efterfrågan. Vad händer efter dessa är uppätna? Samtidigt är värderingen inte särskilt låg. För den långsiktige investeraren är detta inget att oroa sig över. Indutrade är ett mycket välskött bolag och kommer sannolikt kunna fortsätta återinvestera sina kassaflöden till en hög avkastning. Placera avvaktar just nu och hoppas på att kunna köpa aktier på lägre kursnivåer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Indutrade Neutral 235,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -