Norska robotlager för depån

Aktieanalys Autostore Holdings är ett norskt bolag inom automatiserad lagerlogistik. Aktien har fallit sedan den högprofilerade börsintroduktionen 2021. Är det köpläge?

Autostore Holdings är ett företag som är specialiserat på automatiserade lagerlösningar för e-handels- och logistikindustrin. Bolaget sysslar med robotstyrda lagrings- och plocksystem.

AutoStoresystemet använder en kombination av robotar, kubformade lagerbehållare och programvara för att hantera lagret.

Robotarna rör sig längs ett rutsystem ovanför hyllor med lagringsbehållare och kan plocka, placera och flytta dessa behållare för att optimera lagerutrymmet och snabbt kunna hämta de beställda varorna.

Fördelarna är ökad lagringskapacitet, förbättrad plockeffektivitet, minskad felmarginal och kortare ledtider för att behandla ordrar.

Med Autostores lösningar kan lagerlogistiken skötas snabbt, effektivt och platsbesparande. Lagerytan kan genom tekniken användas upp till 75 procent bättre, enligt bolaget själva.

Företaget grundades 1996 av Ingvar Hognaland och Pål Jensen under namnet Hatteland Group. Deras ursprungliga fokus var att utveckla lösningar för fartygskommunikation och datorgrafik.

År 1999 insåg grundarna potentialen i en ny idé som skulle revolutionera lagerhantering och plockprocessen. De inledde forskning och utveckling av en innovativ robotstyrd lagringsteknologi.

Efter flera år av forskning lanserades den första versionen av AutoStore-systemet 2004.

År 2013 ingick Autostore partnerskap med det amerikanska företaget Dematic. Det bidrog till att öka Autostores globala räckvidd och marknadsföring.

Idag är Autostore en etablerad och erkänd aktör inom automatiserade lagerlösningar. Deras teknologi används av företag över hela världen.

Autostore har flera namnkunniga kunder som Siemens och Puma, Note och Apotea. Totalt har bolaget sålt 44 000 robotar i sammanlagt 1250 lagersystem i 49 länder.

Autostore noterades på Oslobörsen 2021 på 29 norska kronor. Sedan introduktionen har aktien backat 25 procent. Som högst handlades aktien över 45 kronor.

Marknadsvärdet på nuvarande aktiekurs är 76,6 miljarder NOK.

Omsättningstillväxten är god. I år beräknas omsättningen landa på drygt 700 miljoner dollar. Det innebär en tillväxt med minst 20 procent. Nästa år väntas omsättningen nå 880 miljoner dollar.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MUSD 584 723 880 1 116
Rörelsemarginal, % 38,4 44,9 46,1 45,6
Vinst/aktie USD 0,03 0,05 0,08 0,11
Utdelning USD 0 0 0,01 0,01
Källa: Marketscreener        
       

Det som kanske främst imponerar i Autostore är den höga rörelsemarginalen på närmare 45 procent.

Autostoreaktien bevakas av nio analytiker. Fyra av dessa sätter köp på aktien. Fyra är neutrala och en sätter sälj. Den genomsnittliga riktkursen ligger 15 procent över nuvarande kursnivå.

Största ägare i Autostore är japanska Softbank med drygt 38 procent av aktierna. En av storägarna är också svenska EQT med 3,6 procent av aktierna. EQT har varit inne i Autostore sedan 2017 och successivt sålt av innehavet.

Det som talar för Autostore är att lösningen fungerar. Den sparar pengar, plats och tid för distributörer. Omsättningstillväxten talar sitt tydliga språk samtidigt som rörelsemarginalen är skyhög och skuldsättningen låg.

Ett köp i Autostore är en investering i fortsatt tillväxt och tro på e-handel och robotautomation.

Bolaget styrs av investeringstakten i lager och är på så vis konjunkturkänsligt. Även om orderingången senaste kvartalet var svagare än väntat är det mycket svårt att hävda att den strukturella tillväxtdynamiken är bruten.

nuvarande nivå anser vi att bolaget är köpvärt.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Autostore Köp 22,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -