Kan aktien ge en hissande avkastning?

Aktieanalys Hiss-jätten Otis verkar på en ganska trist men lönsam marknad. Placera tror aktien kan fortsätta ge aktieägarna en fin avkastning.

Det amerikanska bolaget Otis grundades 1853 i samband med att Elisha Otis uppfann hisssäkerhetsbromsen. Uppfinningen möjliggjorde att hissen stannade automatiskt ifall hisslinan gick sönder. I början av 1860-talet avled Elisha och sönerna Charles och Norton tog över verksamheten. Under det amerikanska inbördeskriget (1861 till 1865) fick bolaget ett rejält uppsving i efterfrågan eftersom hissen effektiviserade transporter av krigsmateriel.

Otis noterades ursprungligen redan 1920 men köptes ut från börsen 1975 av United Technologies Corporation. United Technologies satte sedan återigen Otis på börsen 2020. Sedan dess är aktien upp nästan 100 procent. 

Idag är Otis, med en marknadsandel på runt 20 procent, världens största aktör inom hissar, rulltrappor och rullband. Företaget har 70 000 medarbetare och servrar runt 2,2 miljoner enheter (hissar etc) årligen. Bolaget har ett börsvärde på 35 miljarder dollar och på rullande tolv månader omsätter koncernen 14 miljarder dollar. 

Bolagets verksamhet är indelad i de två affärsområdena “ny utrustning” och “service”.  I det förstnämnda affärsområdet ingår nyförsäljning av Otis produkter och inom det sistnämnda  innefattas kontinuerligt underhåll av det befintliga beståndet och modernisering av detta. Ny utrustning står för ungefär 40 procent av omsättningen. Resterande del kommer från högmarginals-segmentet service. Livslängden på en hiss brukar ligga på runt 15-20 år och det är någonstans där man brukar göra en modernisering. 

Inom service-segmentet ligger rörelsemarginalen på norr om 20 procent. Samma siffra inom ny utrustning pendlar mellan 5-7 procent. Av den totala rörelsevinsten kommer 80 procent från service. Sett till installationer av ny utrustning så är Kina och Americas (Nord- och Sydamerika) störst. Däremot står EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) och Nord- och Sydamerika för nästan 75 procent av serviceförsäljningen. Ungefär hälften av alla hissar inom EMEA och Americas-regionen är över 20 år gamla. Det finns således mycket moderniseringar som behöver göras. 

Nyförsäljningsbenet tar stryk i sämre tider eftersom antalet nybyggnationer korrelerar med konjunkturen. Det intressanta är dock att stora delar av komponenttillverkningen är outsourcad vilket leder bidrar till en kapitallätt affär med låga fasta kostnader som står emot konjunktursvängningar bättre. En annan intressant aspekt är att servicekontrakten är indexerade och att det finns regleringar som kräver underhåll av hissbestånd. Dessutom har kontrakten ett lågt kundbortfall (churn).

Bolaget har således en stabil affärsmodell som levererar hög avkastning på kapitalet, vilket skiljer sig en hel del från vanliga byggbolag. 

Några av de långsiktiga trenderna som bör ge Otis vind i ryggen är urbanisering och en växande medelklass. Idag bor exempelvis över 50 procent av världens befolkning i stadsområden och år 2050 prognostiseras samma siffra att ligga på nästan 70 procent. Påföljden blir bland annat att byggnader kommer behöva byggas på höjden vilket leder till  ett ökat behov av både hissar och rulltrappor.

Balansräkningen är i bra skick. Bolaget ger aktieägarna en utdelning där man siktar på att skyffla ut runt 40 procent av resultatet. Direktavkastningen ligger i dagsläget på 1,5 procent. Otis köper även kontinuerligt upp mindre hiss- och rulltrappservicefirmor. 

I det senaste kvartalet växte Otis med nästan 10 procent rensat för valutaeffekter. Otis uppvisar även den bästa organiska tillväxten inom service-segmentet (9,5) sedan börsdebuten. 

Inom ny utrustning föll orderingången med över 10 procent på grund av en svagare marknad inom Americas och EMEA-regionerna. Det börjar dock märkas att bolaget är inne i en moderniseringscykel. Exempelvis ökade orderingången inom modernisering med över 15 procent i kvartalet.  

Otis 2022A 2023E 2024E
Oms till,% -4 4 5
Ebita marg,% 15,5 16 16,5
Ev/ebita 19 18 17
P/e 25 24 21

 

På innevarande år har Otis en ev/ebita-multipel på 18 och p/e-talet ligger på 24. Under 2024 väntas multiplarna falla till 17 respektive 21. På den globala oligopolliknande marknaden finns bland annat den finländska konkurrenten Kone. Kone har lägre marginaler och förväntas växa långsammare än Otis. Detta är några av anledningarna till att Kone har något lägre multiplar i jämförelse med Otis. 

Kone har Herlin-familjen som storägare. I Otis fall finns det inte någon huvudägare av kött och blod vilket kan vara negativt. 

Placera tycker hissbranschen är intressant för investerare. Bolagen har en fin avkastning på kapitalet och det är svårt att argumentera för att ett större teknikskifte skulle kunna sätta käppar i hjulen för bolagen. Aktien är inte billig men kvaliteten gör att värderingen kan anses vara rimlig. Otis kommer inte vara en 100-bagger men lär däremot leverera en stabil avkastning på lång sikt. Lägg i långa lådan. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Otis Worldwide Köp 83,52 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -