Sju jättar bakom global uppgång

Marknadskommentar Sju stora amerikanska teknikbolag står bakom årets starka utveckling för globala aktier. Årets uppgång är speciell då en ovanligt stor andel av avkastningen är koncentrerad till ett fåtal bolag, skriver Carnegie Fonder i en analys.

De sju största amerikanska teknikjättarna Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet, Tesla och Meta Platforms står för hälften av årets uppgång för världsindex MSCI World på 19 procent. Resterande 1 500 bolag i indexet står för den övriga avkastningen.

Nvidia leder utvecklingen med en avkastning på 212 procent, följt av Meta Platforms och Tesla som avkastat 140 respektive 89 procent. Världens enskilt största bolag Apple, har avkastat 36 procent och har nu nått ett börsvärde på 2 750 miljarder dollar.

MSCI World index omfattar drygt 1 500 bolag och runt två tredjedelar av bolagen har haft en utveckling i år som är lägre än indexets avkastning på 19 procent. Och 25 procent av bolagen motsvarande 380 har en negativ avkastning.

sektornivå är årets uppgång inte särskilt väldiversifierad. Tekniksektorn som är MSCI World index största sektorn på drygt 20 procent, står för hälften av årets uppgång. Övriga sektorer har haft en klart blygsammare uppgång.

USA väger klart tyngst i MSCI World index på närmare 70 procent och tre fjärdedelar av årets uppgång står USA bolagen för.

Bakom årets uppgång ligger högre aktievärderingar, även kallat multipelexpansion vilket skapas när aktiekursen går upp mer än bolagsvinsterna.  

Värderingen för MSCI World index har stigit från p/e-tal 15 vid årsskiftet till 18 per den sista juli. Det innebär att 80 procent av årets uppgång kan förklaras med multipelexpansion och 20 procent av andra faktorer. Totalt har 10 procent skapats av ökat vinsttillväxt. Det konstaterar Carnegies Didrik Isaksson, Emanuel Furubo och Simon Reinius i analysen.

Den största delen av multipelexpansionen förklaras av den stora uppgången för de sju stora bolagen. Teslas p/e-tal har expanderat från 23 till p/e-tal 64, vilket motsvarar en multipelexpansion på 176 procent.

De sju största bolagen har i snitt haft en multipelexpansion på 60 procent. Det motsvarar runt hälften av indexets multipelexpansion. Det innebär att en majoritet av övriga bolag i indexet har en liten multipelökning eller oförändrade p/e-tal.

Den stora skillnaden i multipelexpansion ser man tydligt vid en exkludering av de sju största bolagen. Då faller p/e-talet för MSCI World index från knappt 18 till under 15, vilket är under den historiska snittvärderingen för MSCI World index.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -