Börsen nära noll, H&M-aktien backar

Börsen Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens i torsdagens öppning. Även på de ledande Europabörserna var rörelserna små.

H&M tyngdes efter att aktien nedgraderats av Deutsche Bank såväl som Bofa/ML, medan Axfood föll efter en rekommendationssänkning av Danske Bank.

Vid 12.30-tiden på torsdagen hade storbolagsindexet OMXS30 sjunkit närmare 0,1 procent till nivån 2.132. Aktier för drygt 1,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa noterades tyska DAX upp 0,1 procent och Paris CAC40 handlades till plus 0,3 procent.

Breda index OMXSPI var samtidigt ned 0,2 procent vilket innebar att i stort sett hela årets uppgång nu utraderats.

Inom OMXS30 var H&M tydlig förlorare efter att Deutsche Bank såväl som Bofa/ML sänkt sina rekommendationer för klädaktien till behåll/neutral från köp. Goldman Sachs har samtidigt sänkt riktkursen för bolaget till 180 kronor (195).

Det räcker inte att H&M förbättrar sin rörelsemarginal 2024 om företaget inte samtidigt återvänder till en uthållig försäljningstillväxt, menar Deutsche Bank i en analys.

H&M-aktien backade 3,7 procent till 154:32 kronor, i en rekyl efter att onsdagens kvartalsrapport lett till en kursuppgång om 3,4 procent.

Storbolagsindexet tyngdes också av att Ericsson på torsdagen handlas exklusive utdelning om 1:35 kronor. Telekomaktien var ned 1:33 kronor, eller 2,5 procent. Molnkommunikationsbolaget Sinch pressades ungefär lika mycket.

Bland vinnarna i indexet återfanns Evolution, som steg 1,1 procent, och Nibe som handlades upp 0,8 procent.

Utanför indexet placerade sig dagligvarubolaget Axfood bland de mest omsatta och aktien sjönk 4,1 procent, efter att Danske Bank sänkt rekommendationen till sälj från behåll.

Danske Bank räknar med att gapet, där Axfood har utvecklats klart bättre än andra dagligvarubolag, gradvis kommer att stängas, drivet av tuffare jämförelsesiffror, minskad matprisinflation och ökad konkurrens från Ica.

Förpackningstillverkaren Billerud stärktes 3,2 procent till 96:70 kronor, gynnat av att SEB Equities uppgraderat aktien till köp från behåll med en riktkurs på 121 kronor.

Africa Oil fortsatte ned över 8 procent, efter att ha backat 8,8 procent på onsdagen sedan Total Energies släppt en uppdatering kring testborrningarna i Venus-oljefältet i Namibia, där Total Energies är operatör och Africa Oil delägare. Africa Oil har på torsdagsmorgonen kommunicerat en uppdatering som bland annat innehöll besked om att en brunn i block 2912 i Namibia bedömts som icke-kommersiellt gångbar.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas stärktes något. Bolagets läkemedelskandidat setanaxib klassas nu av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, som ett särläkemedel för behandling av Alports syndrom, som är en ärftlig inflammatorisk njursjukdom.

Vidare har Calliditas ansökt om fullständigt godkännande för försäljning för Kinpeygo inom EU.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -