Placeras utvalda fonder i oktober

Köptips Börshösten inleddes svagt ned i såväl Sverige som USA. Den svenska kronan har stärkts mot dollarn och euron. Tre fonder faller bort och två väljs in bland månadens utvalda fonder.

Placeras folkkära fondexpert sedan många år tillbaka, Pär Ståhl, har slutat och nu är det vi, Karl Lans och Ellinor Beckett, som kommer att välja månadens fonder framöver.

Bland månadens vinnare hittar vi Japan- och Turkietfonder, men förutom starka septemberbörser har de två länderna knappast några likheter. I Turkiet höjde centralbanken nyligen styrräntan till 30 procent medan Japan, som kämpat med deflation under många år, välkomnar inflationen.

Dessutom har det kommit nya mer företagsvänliga regler som spås höja värderingen på japanska aktier, något som ingen mindre än Warren Buffet tagit fasta på.

Vi vill inte vara sämre och låter Länsförsäkringar Japan Index ligga kvar bland månadens köpvärda fonder.

Aktielandet nummer ett, USA, väntas ligga något före i räntekurvan och vi tycker fortsatt att en USA-exponering är lockande. Däremot minskar vi exponeringen i de teknikjättar som stått för en stor del av årets uppgång och låter AMF Aktiefond Nordamerika vila från listan, medan UBS EF Midcap USA får vara kvar.

Uppgången på USA-börsen är starkt driven av några få men gigantiska teknikbolag.

Spiltan Aktiefond Småland har många intressanta bolag och en rolig nisch, men vi tycker att investeringsuniverset är något smalt och väljer istället in Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har en betydligt lägre avgift och en stor riskspridning.

Kvar på listan får också Swedbank Robur Globalfond A, som har avkastat bättre än andra globalfonder, vara. Kristofer Barret heter förvaltaren. Han letar både tillväxtbolag som säljer framtidens varor och tjänster och lågt värderade värdebolag med mycket gott resultat.

Fastighetssektorn har nu under flera år varit pressad främst till följd av stigande räntor. Särskilt den svenska fastighetsmarknaden har gått svagt, vilket berodde på att flera av de högprofilerade svenska fastighetsbolagen hade en snabb förvärvsstrategi som finansierades med obligationer. Det var ett upplägg som fungerade så länge räntorna var låga.

Nu har branschen genomgått ett stålbad, samtidigt finns tydliga tecken på att vi kan ha nått eller är nära att nå en räntetopp. Räntetoppar har historiskt betytt att det uppstår goda köplägen i fastighetssektorn. Det talar för att det återigen kan vara intressant att successivt öka sin fastighetsexponering.

Det finns flera sätt att öka sin exponering mot sektorn. Vi väljer den aktivt förvaltade svenska fastighetsfonden som klarat senaste årets kräftgång bäst, nämligen Carnegie Fastighetsfond Norden som förvaltas av erfarne förvaltaren Jonas Andersson.

Jonas Andersson förvaltar Carnegie Fastighetsfond

Fidelity Global Technology Fund har en hög riskjusterad avkastning jämfört med andra teknikfonder och har stigit nära 30 procent i år. Genomsnittsvärderingarna är lägre än kategorisnittet och förvaltaren Hyun Ho Sohn får vårt fortsatta förtroende att hitta innovativa tillväxtbolag som kan förändra en hel bransch.

Jens Barneviks fond Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets får även den stanna kvar på listan. Han letar efter små och medelstora bolag på framför allt tillväxtmarknadernas börser. Affärsmodellerna ska vara beprövade och erbjuda en bra långsiktig värdering till ett rimligt pris. En stor del av innehavet (över hälften) består av taiwanesiska och sydkoreanska bolag. Fonden har stigit över 20 procent i år.

Storebrand Europa A SEK är en indexnära fond som investerar i femton länder varav Storbritannien, Schweiz och Frankrike tillsammans utgör hälften. Många starka konsumentvarumärken samt en och annan hälsovårdsjätte återfinns i fonden som har en avgift på ynka 0,22 procent. Fonden har stigit 15 procent i år.

Carnegie Strategifond är en blandfond som investerar i nordiska aktier med hög direktavkastning och företagsobligationer med hög ränta. De senaste fem åren har fonden avkastat i genomsnitt över 8 procent per år.

AMF Balansfond är en blandfond som i år avkastat 4,3 procent. Vi tror att det är en passande fond för den som vill se sitt kapital växa, men få en liten jämnare resa på vägen. Den låga avgiften är ett plus.

Om man väljer en räntefond för att minska risken tycker vi att det ska vara ett tryggt val även när det skakar till. Därför väljer vi AMF Företagsobligationsfond som har avkastat över index, men är underviktad fastighetsobligationer och har en låg avgift, något Placera håller högt när det kommer till räntefonder.

AMF Företagsobligationsfond förvaltas av Johan Moeschlin och Charlotte Sillén

För den som kan tänka sig lite mer risk, men vill ta del av de höga kupongerna och kreditspreadarna på obligationsmarknaden finns IKC Avkastningsfond. Fonden, som lyckats hålla en hög historisk avkastning, har fem stjärnor på Morningstar.

JPM Latin America Equity får lämna listan då största innehavet är ett oljebolag och nummer två på innehavslistan är gruvjätten Vale, som AP-fondernas etikråd rekommenderar att exkludera på grund av att de inte arbetat tillräckligt för att förebygga dammolyckor (och orsakat dem). ESG-risken samt oljeprisexponeringen (oljepriset är upp 24 procent senaste kvartalet) och att fonden stigit över 18 procent i år gör att den får lämna listan.

Atlant Oppurtunity är en hedgefond som vi ger en paus från listan. En förvaltningsavgift på 1 procent och en genomsnittlig avkastning på 3 procent per år känns inte attraktivt när man kan få en ränta på över 3,5 procent på sparkontot med insättningsgaranti.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Japan Index Köp 160,34 -
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P Köp 31 434,84 -
Swedbank Robur Globalfond A Köp 161,39 -
Carnegie Fastighetsfond Norden A Köp 383,83 -
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 604,97 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 160,48 -
Storebrand Europa A SEK Köp 205,35 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 882,94 -
AMF Balansfond Köp 352,39 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 104,27 -
IKC Avkastningsfond Köp 134,08 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 618,34 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -