Teknikfonden med fokus på innovation

Fondanalys Det har blåst motvind för globala teknikfonder sedan sektorrotationen tog fart i början på november. Men lyfter vi blicken hör tekniksektorn till en av de absolut bästa de senaste 30 åren. Placera har ett fondtips för den som vill ha en global teknikexponering.

Sedan mitten på maj har stora delar av de globala teknikbolagen repat mod och tagit igen en del av den avkastning man underpresterat mot värdebolag. Men i ärlighetens namn har kinesiska teknikbolag upplevt en mörk period med mycket svaga avkastningar. Det tuffa klimatet beror på kinesiska staten som inför allt fler regleringar och begränsar privata bolagens möjligheter att expandera och få för stor makt.

Tittar vi på kvartalsrapporterna för teknikbolagen, som dominerat och varit en av de starkaste sektorerna under rapportperioden, har det varit en klar majoritet med positiva tongångar. 

Det som är mer intressant är att digitaliseringen som fått en extra fart av coronapandemin kommer att fortsätta. Den drivs på av innovation och ny teknikutveckling inom tekniksektorn. Därutöver effektiviserar den, ökar produktiviteten och är sannolikt deflationistisk. Om det vittnar teknikandelen av USA:s BNP som mer än fördubblats de senaste 10 åren och de 10 åren före det ökade den med 50 procent.

Innovation och teknisk utveckling är ett intressant område där utvecklingen är snabb. Att ta rygg långsiktigt på en framgångsrik förvaltare som kan tekniksektorn är inte fel.

Placera har en teknikfondsfavorit för den som vill investera i en teknikfond. Fidelity Global Technology Fund. Förvaltas sedan 2013 av Hyun Ho Sohn med bas i London. Han investerar i tillväxtbolag med globalt mandat. Till sin hjälp har han tillgång till Fidelitys drygt 20 analytiker som bevakar TMT-sektorn. 

Hyun Ho Sohn

Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

Bolagen med starka marknadspositioner och bra långsiktiga framtidsutsikter för strukturell tillväxt. Bolagens lönsamhet ska vara bra i kombination med en stark affärsmodell. Bolagen ska gärna vara marknadsledare, vilket gör att de kan vara prisledande och sätta priset för att öka marginaler. Bolaget ska gärna verka på en marknad med höga inträdesbarriärer för konkurrenter.

Tillväxtbolagen delas in tre olika investeringsteman tillväxt, cykliska och speciella situationer.

Tillväxttemat är fondens största investeringstema. Det är bolag som gynnas av en långsiktigt strukturell tillväxt, oftast är bolagen marknadsledare med stor innovationshöjd och distruptiv teknologi som förändrar en hel sektor.

Tillväxttemat innehåller aktier med högre risk än investeringshorisont på minst tre år, men oftast betydligt längre än så. Det är helt enkelt långsiktiga vinnare som kan förändra en hel sektor. Typiska sektorer inom tillväxttemat är molntjänster, Internet of Things och e-handel.

Cykliska teknikaktier är bolag som följer ett cykliskt mönster och är mer mogna än bolag inom tillväxtemat. De cykliska investeringarna hittas oftast inom vissa undersektorer. Det är teknikbolag med en starkare balansräkning och verksamheten är inte så kapitalintensiv. Investeringshorisonten är kortare, mellan 12 och 18 månader. Oftast utgör den här typen av aktier mindre än 30 procent av fonden. Här hittar vi bland annat halvledarbolag och kretskortstillverkare.

Fondens sista investeringstema är speciella situationer. Det är teknikbolag som är helt felprissatta. Det är oftast större bolag med diversifierad verksamhet som kräver en komplex analys för att förstå värdet av vissa delar. Det kan även vara bolag med ledningsbyte och viss verksamhetsförändring. Normalt består fonden av mindre än 30 procent av den här typen av investeringstema.

Investeringsprocessen mynnar ut i en koncentrerad portfölj på 75 bolag. Förvaltaren har hög tilltro till de bolag denne tror mest på. Fondens tio största innehav väger drygt 38 procent.

Tio största innehaven i Fidelity Global Technology Fund
Microsoft 9,0%
Apple 5,4%
Visa 4,4%
Salesforce 3,5%
Alphabet 3,4%
Texas Instrument 2,7%
SAP 2,5%
KLA 2,5%
Amazon 2,5%
Analog Devices 2,4%
Källa: Morningstar 38,3%

 

Klart största bolag är Microsoft med 9 procents vikt. Det är ett klart hopp storleksmässigt ner till det näst största som är Apple med 5,4 procents vikt.

Det senaste årets bästa bidragsgivare till fondens avkastning är Alphabet som är sökmotors Googles noterade moderbolag. Och den Kalifornien baserade halvledare- och LED-tillverkaren KLA.

Fondens största sektor är teknikbolag på 72 procent och cykliska konsumentbolag står för 9 procent. Går man ett steg vidare och ser på så kallade undersektorer så står mjukvarubolagen för drygt 30 procent. Hårdvaruproducenter utgör 21 procent följt av halvledare med 20 procent.

Amerikanska bolag utgör drygt 70 procent av fonden, vilket är en avvikelse från både aktieindex och fondkategorins snitt investeringar. Sedan är det fyra länder som har en relativt jämn fördelning mellan 4 och 5 procent vardera; Kina, Sydkorea, Tyskland och Japan. Sveriges vikt är 1,2 procent och består av innehavet i Ericsson.

Knappt 79 procent av fonden är investerad i stora bolag. Små- och medelstora bolag utgör 15 procent, vilket avviker från snittet av liknade fonder som oftast har större del investerat i stora bolag.

Fidelity Global Technology Fund   Kategori
Avkastning % 3 år 110,1 96,5
Avkastning % i år 23,7 19,4
Risk % 3 år 19,1 18,3
Betyg* 5  
Avgift%/år 1,66  
Rörlig avgift  Nej  
Fondkategori: Ny teknik  
Förvaltare: HyunHo Sohn  
* Morningstar har 5-gradig skal där 5 är    
högsta betyg    
Källa: Morningstar den 4 augusti 2021    

 

Fonden har haft en bra avkastning på drygt 247 procent de senaste fem åren, vilket gör den till en av klassledarna. I år är avkastningen knappt 24 procent och den riskjusterade avkastningen är bra.

Fonden har fem stjärnor av Morningstar och den årliga avgiften är 1,7 procent. Placera tycker att Fidelity Global Technology Fund fortfarande är köpvärd för fondspararen med en lång placeringshorisont för den som vill ha exponering mot globala teknikbolag.  

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 496,16 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -