Det händer när SAS avnoteras

Aktier I förra veckan blev det känt att SAS fått nya storägare. I och med det kommer aktien avnoteras, vilket väntas ske någon gång i vår. Placera reder ut vad som händer dig som aktieägare.

SAS är, trots den dystra historiken, en riktig småspararfavorit. 250 000 äger SAS-aktier, varav över 86 000 fortfarande har kvar sina aktier på Avanzas plattform, trots förra veckans besked att aktierna kommer att bli värdelösa.

Sedan noteringen för över 20 år sedan har aktien sjunkit 99,9 procent.

Även om SAS haft det kämpigt ekonomiskt över lång tid har intresset från spararna varit stort. Troligen har effekten av utspädning underskattats och kanske har en viss nostalgi kring flygbolaget grumlat investeringsomdömet.

I dagarna har det varit stora slag i aktien, som i skrivande stund handlas för ca 7,28 öre (på börsen handlas aktier med hundradels ören).

Eftersom aktien handlas på börsen som vanligt kan du sälja din aktie. Om du äger den på en vanlig aktiedepå kan du fundera om du kan använda förlusten till att kvitta en vinst, eller om du vill vänta till nästa år för att sälja den för att använda din förlust för att sänka eventuell skatt då i stället.

Om du inte säljer kommer SAS rekonstruktion innebära att aktierna avnoteras, något man beräknar kommer ske andra kvartalet 2024. Det är alltså inte en likvidering, eftersom SAS ska ansöka om rekonstruktion, inte heller ett utköp, eftersom ingen kommer att köpa aktierna.

Från SAS pressmeddelande.

Placera har frågat Skatteverket huruvida en inlösen utlöser skatt på en gång och har fått svaret:

”…en avyttring blir troligen först aktuell när aktierna dras in (inlösen) som beräknas ske under 2024. Detta innebär att om aktieägare vill dra av förlusten på SAS aktierna för år 2023 måste aktierna avyttras på vanligt sätt, till exempel genom en försäljning via börsen. Hur aktierna ska behandlas 2024 får Skatteverket bedöma när SAS slutligt bestämt hur avvecklingen av aktierna ska göras.”

Om SAS rekonstruktion av någon anledning inte går igenom väntar sannolikt konkurs, och då kan det ta flera år innan aktierna utlöser skatt. Då är aktierna ändå värda noll.

För att SAS-aktiens troliga inlösen eller försäljning ska utlösa skatt gäller förstås att du haft SAS-aktierna på ett aktie- eller fondkonto, inte ISK eller kapitalförsäkring.

Fakta: Det händer med noterade aktier när ett bolag går i konkurs

- När konkursen är registrerad hos Bolagsverket kommer aktien anses vara såld för noll kronor.

- När konkursen är registrerad av Skatteverket kan man dra av förlusten, givet att aktierna är på ett aktie- eller fondkonto.

- Om du har aktier på ett ISK kommer de flyttas till en depå, eftersom de inte får vara kvar på investeringssparkontot enligt lag.

- Ett sådant förfarande kan ta flera år.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitterSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -