Makroveckan: Oljepriset i fokus

Börsen Den geopolitiska oron ser ut att eskalera ytterligare i väntan på en israelisk markoffensiv i Gaza. I skuggan av detta ska rapportperioden ta ordentlig fart och Riksbanken förhoppningsvis ge en del penningpolitiska signaler.

Kriget mellan Hamas och Israel fortsätter att dominera nyhetsflödet. På finansmarknaden oroar man sig mer för eventuella följdeffekter om andra aktörer ger sig in i konflikten. Bland annat Iran och det har fått till följd att oljepriset rört sig uppåt. Brentoljan kostar återigen över 90 dollar per fat.

Att placerare söker sig till ”säkra” tillgångar har fått dollarn att stärkas samtidigt som guldpriset stiger och de långa räntorna rört sig neråt. Det rör sig ändå inte om några dramatiska rörelser. Vilket tyder på ett visst lugn på finansmarknaden.

Fredagen blev dock en tung dag på de flesta av världens börser men när veckan summeras var det ändå i huvudsak uppgångar. Den svenska börsen steg med 1,2 procent, europeiska Stxx600 med 1,0 procent och S&P500 med 0,4 procent.

Dessutom stärktes den svenska kronan något vilket går emot hur den brukar reagera när det sprids lite globala oro. Att den svenska inflationen kom in något högre än väntat när septembersiffrorna publicerades bidrog till detta. Därför är vi också högst nyfikna på vad riksbanksdirektionen har att säga i samband med tisdagens utfrågning i finansutskottet. Riksbankschefen Erik Thedéen håller också tal på onsdagen och kan lägga ut texten ytterligare.

Även den här veckan lär domineras av vad som sker runt Gaza där en israelisk markoffensiv troligen väntar. Något som kan komma att spä på oron i hela Mellanöstern. Så håll koll på vad som sker med oljepriset eftersom en kraftig prisuppgång skulle öka på spekulationerna kring att världens riskerar att gå in i en recession.

Rapportperioden drar också igång rejält under veckan som kommer. En högintressant rapportperiod där vi mest kommer att göra spaningar kring utvecklingen för orderingången. Det lär bli en del stora rörelser i enskilda aktier om det liknar vad vi såg under andra kvartalets rapportflod.

makrofronten ser vi, förutom Riksbanken, mest fram mot det tal som Fed-chefen Jerome Powell håller på torsdag och den regionala sammanställning av läget i amerikanska ekonomi (Beige book) som publiceras på tisdag. Dessutom viktiga siffror över detaljhandel och industriproduktion på tisdag.

Högintressanta blir också de brittiska inflationssiffrorna som publiceras på onsdag. Inte minst efter den brittiska centralbankens överraskande räntepaus i samband med septemberbeskedet.

Måndag

Relativt tunt på makroagendan med det regionala indexet för New York-regionen som huvudnummer. Mycket kommer förstås att handla om att följa utvecklingen av kriget mellan Hamas och Israel och dess eventuella spridningseffekter.

Tisdag

Riksbanksdirektionen frågas ut i riksdagens finansutskott. Ett utmärkt läge för banken att ge signaler inför kommande räntebesked. Inte minst mot bakgrund av det överraskande höga inflationsutfallet i september. Dessutom breda konjunktursignaler från en amerikanska ekonomi som uppvisat betydande motståndskraft när bland annat detaljhandels- och industriproduktionssiffror för september publiceras.

Onsdag

BNP-siffror från Kina där centralbanken fortsätter att lätta på penningpolitiken. Håll också koll på de brittiska inflationssiffrorna. Den brittiska centralbanken tog en överraskande räntepaus i samband med det senaste penningpolitiska beskedet och frågan är om räntetoppen kan vara passerad eller om inflationen tvingar fram fler räntehöjningar. Det mesta talar för det senare. Riksbankschefen Erik Thedéen håller tal. Federal Reserve publicerar den regionala sammanställningen av läget i amerikanska ekonomi (Beige book).

Torsdag

Utrikeshandelssiffror från Japan. Det mesta av marknadens lär ändå hamna på det tal som Fed-chefen Jerome Powell håller under kvällen. Lite mjukare tongångar från hans sida skulle sannolikt bidra till ett litet glädjerus på finansmarknaden. Annars fortsätter budskapen från olika Fed-ledamöter att skifta rejält i synen på räntan.

Fredag

Inflationssiffror från Japan där centralbanken fortsätter att hålla gaspedalen rejält nedtryckt vad avser penningpolitiska stimulanser. Intressant arbetsmarknadssiffra från Sverige. I augusti tog arbetslösheten ett rejält skutt uppåt men det mesta tyder på att det var en tillfällig uppgång. Skulle arbetslösheten fortsätta att stiga kan vi börja tala om ett mer rejält skifte.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -