Ju försiktigare förvaltare desto större andel av tillgångarna har placerats i kassan. Och nu är många förvaltare uppenbarligen försiktiga att döma av kassaandelen som de har uppgett i Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 till 12 oktober.
Det normala intervallet för kassan är en nivå mellan 4-5 procent och i oktober kröp den upp över 5:an till 5,3 procent, från 4,9 procent i september. När kassan lämnar normalintervallet och beger sig uppåt har det historiskt sett varit en köpsignal, som enligt Bofa har avkastat 2 procent på 2 månaders sikt och 7 procent på ett halvårs sikt.
En annan svarskurva som dragit iväg uppåt handlar om synen på obligationsräntorna. Att räntorna ska falla det kommande året har inte varit en konsensusåsikt på länge men nu är det rekordmånga som tror det.
Av de svarande i enkäten väntar sig 56 procent att obligationsräntorna är lägre om ett år och det är den högsta nivån sedan mätningarna startade för 20 år sedan.
Någon snar räntesänkning från Fed räknar förvaltarna däremot inte med. En fjärdedel tror på andra kvartalet nästa år men den absoluta majoriteten tror på andra halvåret 2024 eller ännu senare.
Att allt fler räknar med lägre obligationsräntor inom ett år går hand i hand med en förnyad oro för att den globala ekonomin ska bromsa in hårt. Svarsalternativen mjuklandning eller ingen landning alls är visserligen alltjämt de vanligaste, populärt kallat Guldlocksscenariot, men i oktober har fler och fler börjat luta åt att vi står inför en hårdlandning.
Hårdlandningsskaran utgör nu 30 procent av de svarande vilket är en kraftig ökning på bara en månad.
När investerarna får lista de största ”svansriskerna”, det vill säga händelser som kanske inte har så hög sannolikhet men som kan göra mycket skada om de inträffar, toppar fortfarande ”Hög inflation som gör centralbankerna högaktiga”. Näst största risk är försämrad geopolitik medan trean är global hårdlandning och båda dessa alternativ har fått fler anhängare i oktober.
Den populäraste handelstrenden ”crowded trade” är med bred marginal fortfarande att vara lång (positiv) de stora teknikbjässarna. Men andelen som anser det har fallit snabbt från 55 procent förra månaden till nuvarande 37 procent. På uppgång är istället att vara lång japanska aktier och statsskuldväxlar.
Japan har seglat upp som ett allt attraktivare alternativ och 16 procent svarar nu att de är överviktade i japanska aktier. Det är den högsta andelen på fem år.
I den andra änden av skalan, tillgångar som förvaltarna underviktar, är Europa framträdande. Mest underviktat är brittiska aktier, hack i häl finns aktier i eurozonen och fastigheter. Även aktier på tillväxtmarknader tillhör de underviktades skara.