Sexton köpvärda aktier i november

Köptips Oktober blev ytterligare en minusmånad på börsen och kvartalsrapporterna har inte lyckats vända ett dystert humör. Ljuspunkter finns dock och vi gör ett par byten inför november.

Envist höga långräntor har inneburit motvind för börsen efter sommaren och hoppet om att kvartalsrapporterna skulle få vinden att vända kom på skam. Även om de senaste veckornas intensiva rapportflod har innehållit många storbolag som slog vinstprognoserna (Läs Placeras genomgång här) så har andra faktorer tagit överhanden.

Svagare orderingång, kunder som drar ned på sina lager och en allt tydligare avmattning i konjunkturen har gjort investerarna försiktiga. Och i vissa fall, som exempelvis storbankerna, fokuserar aktiemarknaden mer på riskerna för en kommande vinstnedgång än gläds åt de just nu rekordhöga vinsterna.

Följden av det tuffa marknadsklimatet är att Stockholmsbörsen i oktober, trots en stark spurt, kunde bokföra sin fjärde raka minusmånad då det breda indexet föll med 3,7 procent. I USA tappade börserna också i oktober men då juli var en plusmånad är den negativa sviten där bara tre månader.

Vill man ta på sig den optimistiska hatten så finns det trots allt en del som talar för att vinden kan vända. Fem raka minusmånader är exempelvis väldigt ovanligt och november är dessutom den historiskt sett bästa börsmånaden i Stockholm. Snittet ligger på plus 3,2 procent i november de tre senaste decennierna och många av de enskilt bästa börsmånaderna har kommit just i november.

Värderingarna har också kommit ned till lockande nivåer på sina håll och ju närmare ett nytt år vi kommer desto mer positiva tenderar många investerare att bli då ett nytt oskrivet år med potentiellt högre vinster ligger framför oss.

När det kommer till vår aktielista för oktober så brottades många bolag även där med en tuff marknad som satte spår i kurserna. Samtidigt har flera favoriter övertygat med sina rapporter och gått mot strömmen.

Fagerhult studsade exempelvis tillbaka upp efter förra rapportbesvikelsen. I sin rapport för tredje kvartalet vittnade belysningsspecialisten istället om stigande orderingång, vinst och kassaflöde vilket gick hem på börsen.

Essity och Scandi Standard trotsade också det dystra börshumöret med bra rapporter som fick fart på deras aktiekurser, medan Aalberts, Thermo Fisher och Balco tillhör aktierna som har haft det motigare i oktober.

Så gick det för aktiefavoriterna i oktober

Inför november gör vi ett fåtal förändringar i listan. Exempelvis väljer vi att plocka ut nederländska Aalberts som trots en stabil halvårsrapport, låga vinstmultiplar och ett bud på konkurrenten Uponor möts av en skeptisk aktiemarknad. En stor exponering mot de europeiska fastighetsbolagens investeringsvilja är fog för oro i det kortare perspektivet och vi kliver därför åt sidan tills vidare.

Vi tar också förväl av Cloetta som visserligen kom med en helt okej rapport men den stora och kostsamma fabriksutbyggnaden hänger över aktien, som har haft svårt att lyfta. Dessutom kan stigande socker- och kakaopriser bli en utmaning kostnadsmässigt.

En annan aktie som får lämna är Traton. Fordonsbjässen med Scania i portföljen är riktigt lågt värderad och kan bli en långsiktig vinnare, men det låsta ägandet där Volkswagen äger 90 procent av aktierna tillsammans med en lastbilsmarknad som svalnar av nästa år gör att vi befarar en fortsatt sidledes kursutveckling och då finns det annat som är mer spännande på börsen.

In på listan kommer för första gången på länge H&M. Början på hösten har inte varit bra vädermässigt för bolaget och det har skymt att en hel del annat går på rätt håll i bolaget. Lagernivåer, marginaler och externa kostnader hamnade i den positiva vågskålen i senaste rapporten och når man sitt marginalmål nästa år finns intressant kurspotential i aktien.

In kommer även Loomis. Oron för kontanternas död håller värderingen nere men i grunden tuggar bolaget på bra och fortsätter att växa, även om marginalerna var lite svaga i senaste rapporten.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i november

Ellinor Beckett

Essity

Sjunkande priser på insatsvaror och ökad försäljning av högmarginalprodukter var två av anledningarna till att Essity kom in på månadens aktier-listan. Senaste kvartalsrapporten visade att ifrågasatte vd:n Magnus Groth lyckats med just det i tredje kvartalet. Jag tror att det finns lite mer att hämta och låter aktien vara kvar en månad till.

Handelsbanken

Handelsbanken levererade ännu en rapport med försvinnande små kreditförluster och där man gjorde mångmiljardvinster på det höga räntenettot. Trots det har aktien gått i linje med börsen senaste månaden. En potentiell extrautdelning eller ett återköpsprogram kan vara en trigger, annars kan man trösta sig med direktavkastningen på nära 6 procent.

Rejlers

Rejlers aktie har fått en del stryk när marknaden vänder konsulterna ryggen i sämre tider. Kanske lite väl mycket? En stor del av kunderna är energibolag och industrier i omställning, mindre än 5 procent återfinns inom fastigheter. Vd Viktor Svensson har lyckats höja debiteringsgraden, pressa kostnaderna samt växa organiskt och genom förvärv de senaste åren och flera ur familjen Rejler återfinns i ägarlistan.

Martin Blomgren

Fagerhult

Efter att halvårsrapporten blev ett bakslag med något svagare marginaler och orderingång lugnade rapporten för det tredje kvartalet aktieägarna. Bra orderingång, resultat och kassaflöde lyfte aktien och blickar man framåt så bör bolagets belysningslösningar efterfrågas även i tuffare konjunkturklimat tack vare ett ökat fokus på energieffektivisering och nya EU-regler kring lysrör.

H&M

Klädjätten H&M har gått igenom en tuff period och nu är siktet inställt på en rörelsemarginal på 10 procent nästa år. Senaste rapporten var ett steg i rätt riktning men aktiemarknaden vågar inte tro att målet ska uppnås. Vi ser hyggliga odds för att man överraskar positivt och att aktien tar igen en del förlorad mark.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Securitas

Samgåendet med Stanley Security börjar sätta sig och rapporterna har visat både bra tillväxt, drivet av prishöjningar, och att marginalresan uppåt fortsätter i snabbare takt än vad analytikerna hade väntat sig. I takt med att trovärdigheten för bolagets långsiktiga marginalmål ökar finns också goda chanser för att aktien värderas upp – en hög skuld till trots.

Pekka Kääntä

Loomis

Kontanthanteraren Loomis fortsätter att växa och bolaget är en pålitlig utdelare som värderas försiktigt. Marginalerna i senaste rapporten var en besvikelse men det berodde delvis på engångsposter. Vi satsar på att kursreaktionen på rapporten var överdrivet negativ och på att oron för kontanternas död i den globala ekonomin är överdriven.

Scandi Standard

Kycklingbolaget har varit en trist historia på börsen med många bakslag men i grunden finns en attraktiv produkt och får man bara ordning på förlusterna i Danmark så ser vi potential för en uppvärdering. Senaste rapporten var ytterligare ett steg i rätt riktning.

Läs Placeras analys här.

Karl Lans

McDonald´s

Snabbmatskedjan McDonald's senaste rapport var starkare än väntat. Försäljningen i jämförbara restauranger steg med 8,8 procent under kvartalet. Snabbmatsjätten McDonald's har lyckats skapa en stark gemenskap av franchisetagare som ständigt ger nya idéer och innovationer till moderbolaget. Det har bidragit till att hålla varumärket aktuellt och tillväxten god.

McDonald's utmärker sig med skalfördelar inom reklam och andra områden, vilket ger dem strukturella fördelar gentemot sina konkurrenter. Det är en aktie som passar i långsiktiga depåer.

Läs Placeras analys här.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Thermo Fisher

Thermo Fisher Scientifics senaste rapport var i linje med förväntan. Det som fått aktien på fall senaste veckorna är att bolaget valt att sänka sin helårsprognos med hänvisning till den makroekonomiska miljön.

Detta till trots är Amerikanska Thermo Fisher Scientific en dominant inom områdena life sciences, diagnostik och laboratorieutrustning. Vi anser att aktien med fördel hör hemma i långsiktiga depåer och särskilt i de som vill ha exponering mot life sciences och diagnostik. Aktiens relativt svaga utveckling till följd av tillfälliga faktorer ger ett bra köptillfälle.

Läs Placeras analys här.

Ludvig Löngårdh

Balco

Balkongtillverkaren Balco Group har kommit ner ordentligt sedan toppen 2022. I princip all försäljning kommer från renovering vilket bör bidra till en viss stabilitet. Bostadsrättsföreningar, oftast äldre med generellt bättre ekonomi, är den största kundgruppen. Vi tror det kan vara köpläge för den som vågar ta lite risk och hålla aktien i ett par år.

Läs Placeras aktieanalys här.

Disney

Disney-aktien har inte varit någon vidare investering de senaste åren men det finns anledning att tro på en vändning. Den tidigare VD:n Robert Iger är nu tillbaka och rör om i grytan rejält. Förhoppningsvis kan Disney-koncernen nu effektiviseras och marginalerna börja klättra.

Läs Placeras analys här.

Volati

Industrigruppen Volati har en bra avkastning på kapitalet och värderingen ser attraktiv ut. Vissa delar av koncernen har det motigt medan andra tuggar på bra. Trots att den senaste rapporten var under förväntningarna tror Placera det kan vara ett fint köpläge för den långsiktige investeraren.

Läs Placeras analys här.

Daniel McPhee

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. Medan priserna på sågade trävaror och containerboard sjunker från rekordnivåer går affären inom förnybar energi och skog starkt. Bolaget har en hög självförsörjningsgrad inom energi och logistik.

Lägre priser inom bland annat massa och ved har sänkt förväntningarna på SCA, vilket också resulterat i en relativt svag utveckling för aktien. Aktien bör klara sig vid en turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en fortsatt stark börs framöver.

Läs Placeras skogsgenomgång här.

Skanska

Byggsektorn är av naturliga skäl ratad, vilket även gett avtryck i byggaktierna. Skanska har senaste åren levererat rekordvinster, har stora och delvis dolda värden i balansräkningen och stora ambitioner kring byggandet av en fastighetsportfölj. Men aktiemarknaden är skeptisk vilket visar sig i relativt låga multiplar och en direktavkastning på nästan 5 procent. Om vi till hösten på allvar börjar se räntetoppar och lägre materialpriser bör det dessutom vara positivt för aktiemarknadens syn på byggbolagen.

Läs Placeras analys här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Essity B Köp 254,30 -
Handelsbanken A Köp 95,00 -
Rejlers B Köp 117,00 -
Fagerhult Group Köp 56,40 -
Hennes & Mauritz B Köp 149,30 -
Securitas B Köp 89,26 -
Loomis Köp 289,40 -
Scandi Standard Köp 55,80 -
McDonald's Köp 262,17 -
Monster Beverage Köp 51,10 -
Thermo Fisher Scientific Köp 444,77 -
Balco Group Köp 36,70 -
Walt Disney Köp 81,59 -
Volati Köp 83,80 -
SCA B Köp 152,95 -
Skanska B Köp 167,35 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -