”Vi har tagit en lång position i kronan”

Fonder Geopolitik och demografi gör att vi behöver vänja oss vid högre inflation och högre räntor framöver. På kort sikt väntar däremot en starkare krona och en svagare dollar. Det säger Mark Nash, Investment Manager på fondbolaget Jupiter till Placera.

”Den svenska kronan kommer förmodligen att fortsätta stärkas framöver i takt med att den amerikanska långräntan faller. Vi har faktiskt nyligen tagit en lång position i den svenska kronan”, säger Mark Nash Investment Manager, Fixed Income - Absolute Return på fondbolaget Jupiter.

Varför?
”Om vi får se lite lättnad i USA och inga fler räntehöjningar så tror vi att kronan kan börja gå starkt. Egentligen handlar det om USA.”  

Hur mycket tror du att kronan kan stärkas?
”Jag har inga målkurser när det gäller kronan.”


Mark Nash.

Mark Nash som precis pratat på en konferens på Grand Hotell i Stockholm tror att vi gått in i en ny typ av marknad.
”Den nya typ av marknad vi befinner oss i handlar om att hantera de allt oftare förekommande geopolitiska kriserna. Vi har haft många svarta svanar de senaste åren. De förekommer nu så ofta att vi inte riktigt kan kalla det svarta svanar längre.”

”Det dessa händelser har gemensamt är att de trycker upp energi- och råvarupriserna och inflationen. Före pandemin var det ingen som oroade sig för inflation nu är situationen motsatt. Den höga inflationen har gjort att både obligationsinnehavare och aktieplacerare har förlorat pengar.”

Hur hanterar man detta?
Vi tror på vad centralbankerna säger att räntorna kommer att vara högre under en längre tid. Vi tror dock att obligationspriserna nu fallit så mycket att det är köpläge, men det är mer på kort sikt. Vi kommer att fortsätta få geopolitiska chocker som ger ett upptryck på inflationen.”

Ett problem är att det inte längre finns så många som köper amerikanska statsobligationer samtidigt som lånebehovet är stort.

”De som huvudsakligen köper nu är hedgefonder och privatplacerare. Problemet med dessa två grupper är att de är väldigt priskänsliga jämfört med andra obligationsköpare som banker och särskilt centralbanker. Det är skälet till att obligationsmarknaden varit så pass volatil som vi sett under den senaste tiden. Marknaden behöver hitta rätt pris i det här läget.”

Den bästa positionering man kunde haft under de senaste fyra månaderna hade varit att vara lång dollar och kort i statsobligationer.

”Nu tror vi att detta kommer att ändras. Anledningen till att vi ändrat oss nu är att oljepriset har fallit mycket. Utöver det har USA:s centralbank fått panik över att de räntorna på långa amerikanska statsobligationer stigit så mycket. Det är så man ska tolka deras mjuka budskap förra veckan. Samtidigt har USA:s riksgäld minskat mängden långa obligationer och i stället börjat ge ut mer korta obligationer. Utöver det börjar USA:s ekonomi att visa svaghetstecken.”

”Allt detta sammantaget tyder på en starkare obligationsmarknad framöver. Det vi kommer att få se nu är att långa obligationer kommer att stiga. Särskilt starkt tror vi på statsobligationer i tillväxtmarknader. Det har varit ett av de mest hatade tillgångsslagen under de senaste åren. På kort sikt tror vi en svagare dollar. Vi har kortat dollarn nu. Problemet är att USA fortfarande har ett stort finansieringsbehov.”

Nash ser att det huvudsakligen finns tre sätt att lösa detta på.

”Antingen stiger produktiviteten starkt i USA, men det tror jag inte på eller så drar de åt svångremmen rejält. Det är inte heller sannolikt. Det tredje alternativet är att dollarn faller kraftigt. Det är detta alternativ vi tror mest på.”

Tror du att centralbankerna kommer att lyckas får ner inflationen till 2 procent?
”Nej, det tror jag inte. För mig är det uppenbart att de inte kommer att riskera att få en recession bara för att få ner inflationen till 2 procent. De kommer att acceptera högre inflation för att rädda arbetsmarknaden. Även detta är en så klart en stor risk som kan slå fel.”

Det är lite som på 1970-talet?
Ja, det är kanske jämförbart. Man hade oljeprischocken och hög inflation som gjorde att man tvingades strama åt och sedan släppte man på för tidigt. Centralbankerna nu kan inte lätta på trycket så länge som arbetsmarknaden är så pass stark som nu för då kommer du att få än mer inflation.”

”Centralbankerna kommer inte att höja räntorna mer, men de kommer att stanna kvar på de här nivåerna länge än marknaden just nu tror. Man måste få upp arbetslösheten något annars riskerar de att inflationen kommer tillbaka med kraft.”

”Efterfrågan i USA:s ekonomi är väldigt stark. Även om FED:s räntehöjningar orsakar skada så tror vi inte att någonting kommer att krascha. Alla letar hela tiden efter tecken på en hemsk recession men någon sådan är inte i sikte. Det kommer att bli en mild recession.”

Hur kommer FED att agera?
”Man kommer att prata om att inflationen ska komma ner till 2-procentmålet inom en treårsperiod, men jag tror att de kommer att börja sänka räntan långt innan vi ser detta.”

När tror du att vi får första räntesänkningen i USA?
”Marknaden tror att det blir fyra sänkningar nästa år jag tror inte att det blir så många. Jag tror snarare på två sänkningar. Jag tror inte heller att man kommer att sänka så mycket som marknaden tror. En neutral ränta i USA nu borde ligga på 4 procent och det kommer att räcka för att hålla marknaden på gott humör.”

Vad tror ni mest på nu?
”Vi tror mycket på statsobligationer på tillväxtmarknaderna.  Det handlar om länder som Indonesien, Vietnam, Indien och flera länder i Sydamerika.”

Hur ser du på Kinas ekonomi nu?
”Kinas ekonomi kommer inte att stödja den globala konjunkturen längre. De är inte längre intresserade av detta. När Kinas president pratar om tillväxt så nämner han alltid säkerhet i nästa mening. Kinas tillväxt kommer att sakta in än mer. Deras demografi talar emot landet på sikt”, säger Mark Nash.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -