Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Under måndagen rörde sig Stockholmsbörsen (OMXSPI) närmast horisontellt och stängde på 789 punkter (+0.13 procent). Investtechs algoritmer har identifierat en fallande trend på kursdiagrammet för medellång sikt. Motstånd återfinns vid 795 punkter och närmaste stödnivå återfinns runt 753 punkter. Det har även identifierats flera säljsignaler från kursformationer (röda pilar) som ger signal om vidare nedgång.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 45 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 27. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan pessimister och optimister på kort sikt, medan det på lång sikt är fortsatt övervikt av pessimister.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 426 köp och 86 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 83 procent. Köpandelen på årsbasis är också 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden. Vi befinner oss i rapportsäsong vilket gör att personer med insyn i börsens bolag inte är tillåtna handla aktier i det egna bolaget. Detta gör att antalet insideraffärer reduceras.

OMXSPI är samlat sett tekniskt svagt negativ på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd och motstånd gör att rekommendationen för indexet snabbt kan förändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

 

Specialpappersproducenten Nordic Paper Holding AB ser tekniskt positiv ut och kursen utvecklas i en stigande trendkanal som har identifierats av Investtechs algoritmer på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är en köpsignal enligt och indikerar ökande optimism bland investerarna.

 

Aktiekursen återfinns mellan stödet vid cirka 38.40 kronor och motståndet vid cirka 42.40 kronor. Brott på en av dessa nivåer signalerar vidare utveckling. En starkt positiv volymbalans indikerar en sund aktie med en positiv utveckling i investerarnas syn på aktien. Det bekräftar också den positiva trendbilden

Nordic Paper Holding AB är neutral på Investtechs insideranalys. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till Tobii Dynavox som utvecklar och säljer kommunikationshjälpmedel utvecklas i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender signalerar ökande optimism bland investerare som har gått med på att betala högre och högre kurser för att köpa in sig i bolaget, vilket indikerar fortsatt kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Den 27 oktober i år identifierades även en köpsignal från en rektangelformation (REC) som också signalerar en fortsatt uppgång. Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 33.00 kronor. Därmed handlas aktien just nu till nivåer en bra bit ovanför närmaste stödnivå. Även det är en teknisk köpsignal enligt Investtechs stöd- och motståndsforskning.

Volymtoppar och volymbottnar motsvaras väl av toppar och bottnar i den historiska aktiekursen och volymbalansen i aktien är också positiv, vilket bekräftar den positiva trendbilden (hög volym på uppgång indikerar att optimismen är stigande och många investerare går upp i pris för att köpa. Låg volym på nedgång indikerar att få investerare vill gå ned i pris för att sälja och att de är bekväma med att behålla aktien).

Tobii Dynavox är maximalt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

 

Konsult- och utbildningsbolaget BTS Group B ser tekniskt negativ ut då Investtechs algoritmer har identifierat en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare över en längre period har godtagit lägre och lägre kurser för att komma ut ur aktien.

 

Enligt Investtechs forskningsresultat på över 23000 fallande trender så indikeras en fortsatt nedgång.

Avsaknaden av stödnivåer förstärker den tekniskt negativa bilden. Vid reaktioner upp möter kursen på motstånd vid cirka 250 kronor.

BTS Group B är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Analysföretaget Investtechs metod

 

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

 

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -