Placeras utvalda fonder i december

Köpråd Med en uppgång på över 10 procent kan man inte säga annat än att november varit en riktig höjdarmånad på börsen. Placera väljer att ytterligare öka exponeringen mot Sverige och tar in ännu en svensk aktiefond lagom till jul.

Särskilt fastighetsaktierna har närmast osannolika uppgångar. Sexton av dem har stigit mer än 20 procent sedan slutet på oktober. Vi är nöjda över att vi valde Carnegie Fastighetsfond Norden till Månadens fonder. Den har stigit nästan 14,5 procent sedan vi tog in den och hela 24 procent senaste månaden.

Vi tror dock inte att det ännu är läge än att ta hem någon vinst och har kvar fonden i portföljen.

Inför förra månaden valde vi att öka småbolagsexponeringen. Det visade sig vara helt rätt. Valet landade på SEB Sverigefond Småbolag C/R som har stigit 15 procent sedan dess.

Fonden har fem stjärnor hos Morningstar och har klarat det senaste årets nedgång väl. Förvaltaren Jimmy Bengtsson investerar fondens pengar i lönsamma kvalitetsbolag med starka marknadspositioner.

Styrräntorna har sannolikt toppat och är på väg ner. Det borde innebära en fortsatt svagare dollar, vilket i sin tur brukar vara bra för tillväxtmarknader och mer perifera marknader som den svenska. Det gör att vi väljer att öka exponeringen mot Sverige. Valet faller på Prior Nilsson Sverige Aktiv A.

Prior Nilsson Sverige Aktiv är en aktiefond med huvudsaklig inriktning mot Sverige. Prior Nilsson Sverige Aktiv är den Sverigefond som lyckats bäst under de senaste tolv månaderna. Trots den utmanande marknaden har fonden lyckats avkasta knappt 14 procent till sina andelsägare. Största innehaven idag är Volvo, Atlas Copco och Novo Nordisk.

Fonden förvaltas av Torgny Prior och Martin Lindqvist, har fem stjärnor hos Morningstar och har en årlig avgift på 1,32 procent.

Prior Nilsson Sverige Aktiv visar att aktiv förvaltning kan göra stor skillnad. Den som enbart köpt Stockholmsbörsens storbolagsindex OMS30 hade under samma period fått en avkastning på drygt 8 procent om man räknar in uppgången plus utdelningarna.

Vi tror att den fonden kommer att vara ett bra komplement till Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som vi valde in i Månadens fonder i oktober. Den tar betalt som en indexfond, men ger en fin riskspridning och (enligt oss) bättre exponering än OMXS30. Här kan du läsa en analys av fonden.

Amerikanska teknikjättar har stått för en stor del av årets uppgång. Dessa, och många andra spännande bolag, hittar vi i Swedbank Robur Globalfond A, som får vara kvar på listan i december.

Med en uppgång på 23 procent i år har den avkastat bättre än andra globalfonder. Kristofer Barrett letar både tillväxtbolag som säljer framtidens varor och tjänster, och lågt värderade värdebolag med mycket gott resultat.

UBS EF Midcap USA får också vara kvar. Det är av samma anledning som att vi valde att öka exponeringen mot små- och medelstora bolag i Sverige förra månaden.

Fidelity Global Technology Fund har en hög riskjusterad avkastning jämfört med andra teknikfonder och har stigit över 33 procent i år. Genomsnittsvärderingarna är lägre än kategorisnittet och inriktningen är innovativa tillväxtbolag som kan förändra en hel bransch.

Jens Barneviks fond Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets får även den stanna kvar på listan. Han letar efter små och medelstora bolag på framför allt tillväxtmarknadernas börser. Affärsmodellerna ska vara beprövade och erbjuda en bra långsiktig värdering till ett rimligt pris. En stor del av innehavet (över hälften) består av taiwanesiska och sydkoreanska bolag. Fonden har stigit nära 20 procent i år.

Storebrand Europa A SEK är en indexnära fond som investerar i femton länder varav Storbritannien, Schweiz och Frankrike tillsammans utgör hälften. Många starka konsumentvarumärken samt en och annan hälsovårdsjätte återfinns i fonden som har en avgift på låga 0,22 procent. Fonden har stigit 16 procent i år.

Carnegie Strategifond får lämna listan. Fonden är en blandfond som investerar i nordiska aktier med hög direktavkastning och företagsobligationer med hög ränta. Vi tycker den är lite för dyr.

Vi väljer att behålla AMF Balansfond är en blandfond som i år avkastat 2 procent. Vi tror att det är en passande fond för den som vill se sitt kapital växa, men få en liten jämnare resa på vägen. Den låga avgiften är ett plus.

Även AMF Företagsobligationsfond får vara kvar. Fonden har avkastat över index, men är underviktad fastighetsobligationer och har en låg avgift.

Också IKC Avkastningsfond får stanna kvar. Fonden, som lyckats hålla en hög historisk avkastning, har fem stjärnor på Morningstar.

Det har även Case Högräntefond (tidigare Fairplay) som har kort ränteduration och som är något så ovanligt som ett svenskt högräntealternativ med mycket liten fastighetsexponering.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
IKC Avkastningsfond Köp 135,14 -
Case Högräntefond A Köp 173,63 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 660,17 -
Skandia Japan Exponering Köp 282,49 -
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P Köp 31 578,54 -
SEB Sverigefond Småbolag C/R Köp 530,06 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 157,37 -
Swedbank Robur Globalfond A Köp 162,47 -
Carnegie Fastighetsfond Norden A Köp 445,70 -
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 636,50 -
Storebrand Europa A SEK Köp 207,63 -
AMF Balansfond Köp 366,04 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 105,54 -
PriorNilsson Sverige Aktiv A Köp 4 097,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -