BofA: Guldlock lyfter investerarhumöret

Marknad Inte för varmt och inte för kallt. Förvaltarna i BofA:s stora investerarenkät blir alltmer positiva till förutsättningarna under 2024 och räknar med lägre räntor, högre aktiekurser och ett rally i obligationspriserna.

Höstdepressionen är som bortblåst. Nu ser de stora kapitalförvaltarna framför sig att den globala ekonomin mjuklandar nästa år. Och med en temperatur som varken är för varm eller för kall kan räntorna falla samtidigt som börsbolagen ökar sina vinster.

Detta så kallade guldlocksscenario har fått humöret att stiga rejält på finansmarknaden. Det visar den senaste förvaltarenkäten från Bank of America, som omfattar hundratals globala storinvesterare och som genomfördes den 8 till 14 december.

Den breda samlingsindikatorn över investerarhumöret (som summerar andelen kassa, aktieallokering och tillväxtförväntningar) steg i december från 2,5 till 3,4 på en 10-gradig skala. Det är den högsta nivån sedan januari 2022 när börsen toppade, men som kurvan nedan visar är det långt upp till gamla humörtoppar.

Trenden med att förvaltarna minskar på sina kassor och sätter pengarna i arbete har fortsatt i december. Nu är det i snitt 4,5 procent som hålls i kassan att jämföra med 4,7 förra månaden och 5,3 i oktober.

Normalintervallet är 4-5 procent och en tumregel är att det är köpläge i aktier när förvaltarna är så försiktiga att de har mer än 5 procent, medan det är en säljsignal när de blivit så optimistiska att de i snitt har mindre än 4 procent i kassa.

En åsikt som är väldigt tydlig i undersökningen är att obligationsräntorna ska ned. Nästan två tredjedelar av de svarande räknar med att obligationsräntorna är lägre om ett år.

Fallande räntor betyder högre priser på obligationerna vilket placerarna har positionerat sig för. Nettoövervikten i obligationer kryper upp ytterligare lite i december till 20 procent, vilket är den högsta nivån sedan mars 2009. Nästan hälften svarar också att de förväntar sig att obligationer blir det bäst presterande tillgångsslaget under 2024.

Samtidigt som de svarande har blivit mer positiva till obligationer och aktier har de blivit mer försiktiga till råvaror som tillgångsslag. Från en liten nettoövervikt på 3 procent förra månaden är undervikten nu 10 procent.

Ett stort skifte på kort tid och senast investerarna hade så stor undervikt i råvaror var i juni 2017.

Huruvida den efterlängtade återhämtningen för småbolagsaktier kommer under 2024 råder det delade meningar om. Visserligen är andelen som tror att storbolagen går bättre än småbolagen den lägsta sedan sommaren 2021, men det är fortfarande fler som tror att de stora går bäst.

Den populäraste handelstrenden ”crowded trade” är fortfarande att vara lång (positiv) de stora teknikbjässarna. Andelen som anser det har dessutom ökat kraftigt i december.

Hela 49 procent har det som förstaval medan det näst vanligaste svaret är att vara kort kinesiska aktier, något som 22 procent har svarat.

Mjuklandning är som nämnts huvudspåret för merparten av investerarna, vilket 66 procent har svarat på frågan om det mest troliga utfallet i den globala ekonomin det kommande året. Den andra sidan av det myntet är att en hårdlandning har seglat upp som en allt större riskfaktor.

Det framgår i listan över de största ”svansriskerna”, det vill säga händelser som kanske inte har så hög sannolikhet men som kan göra mycket skada om de inträffar. Hög inflation samt försämrad geopolitik har fallit tillbaka i topplistan som nu har Global recession/Hårdlandning som mest riskfyllda scenario.

Nya kandidater på den här listan är det amerikanska presidentvalet till hösten och en bankkris i Kina. Återstår att se om de här båda svansarna kommer att växa i storlek och lyckas vifta bort det goda humöret som förvaltarna går in i 2024 med.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -