Tunt på makrofronten i mellandagarna

Makro Den svenska kronan fortsatte att gå starkt vecka innan jul medan det var lite lugnare på den svenska börsen. Under veckan som kommer är det tunt med tyngre makronyheter.

Veckan innan jul var tämligen lugn på de flesta av världens börser. Den svenska börsen backade med måttliga 0,1 procent medan Stoxx600 var upp med 0,2 procent. Lite bättre fart var det i USA där S&P500 steg med 0,8 procent. Det var för övrigt åttonde veckan i rad med uppgång för S&P500 och den närmar sig nu ”all-time-high”.

Marknadsräntorna fortsatte ner. Den amerikanska tioårsräntan handlas nu på 3,87 procent medan den svenska halkat ner till 2,00 procent.

Den svenska kronan gick dock starkt under veckan och steg kraftigt mot både dollar och euro. Kronan spräckte 10-kronorsvallen mot dollarn och handlas nu kring 9,99 kronor per dollar. Den närmar sig också 11-kronrosvallen mot euro nu när det handlas på 11,03 kronor per euro. Handelsvägt (KIX-index) ligger kronan nu på sin högsta nivå sedan hösten 2022. En allt starkare (nåja) krona bidrar till att öka sannolikheten för en räntesänkning relativt tidigt under 2024.  

Nu väntar en lite kortare vecka och som man kanske önskar sig, så här i mellandagarna, har vi en mycket tunn makrovecka framför oss. Det är mycket lite från dataområdet som torde påverka det generella marknadshumöret men sen finns förstås diverse uttalanden som kan ställa till det samtidigt som de geopolitiska spänningarna är stora. Det senaste bidragit i det sammanhanget är attackerna mot sjöfarten i röda Havet.

Ska vi ändå försöka lyfta fram något intressant så är det veckostatistiken över utvecklingen på amerikanska arbetsmarknad som sedvanligt publiceras på torsdag samt fredagens siffror över svensk hushållsutlåning och spanska inflationssiffror.

Onsdag

I Norge steg detaljhandeln i oktober och nu får vi se om det bara var ett tillfälligt ryck uppåt eller om den positiva trenden hållit i sig även i november. I så fall kan det ge den norska kronan ytterligare en knuff uppåt eftersom det sätter fortsatt tryck på Norges bank att leverera räntehöjningar.

Torsdag

Industriproduktionen i Japan väntas ha dämpats i november. Veckodata över amerikansk arbetsmarknad visar på fortsatt relativt hårt tryck. En uppgång i arbetslösheten vore sannolikt positivt för finansmarknaden eftersom det skulle öka sannolikheten för kommande räntesänkningar. Siffror så här nära julledigheterna är dock svårtolkade.   

Fredag

Intressanta siffror över den svenska hushållsutlåningen i november. Ger en indikation på om hur hushållen laddat inför slutet av året och läget på bostadsmarknaden. Spanien är först ut att presentera preliminära inflationssiffror för december. Stabil inflation väntas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -