Låga värderingar i Europas finanssektor

Börshandlad Fond Europeiska finanssektorn har gått relativt starkt det senaste året, men värderingarna är fortsatt låga. Placera har tittat på en börshandlad fond som ger exponering mot sektorn.

MSCI Europe Financials Index samlar stora och medelstora finansbolag från femton europeiska länder. Indexet inkluderar företag inom den finansiella sektorn som är noterade på europeiska aktiemarknader.

Ett sätt att få exponering till detta är genom den börshandlade fonden Xtrackers MSCI Europe Financials som följer MSCI Europe Financials Index.

Den finansiella sektorn omfattar banker, försäkringsbolag och andra finansiella institutioner. Indexet strävar efter att ge en bred exponering mot den europeiska finansiella sektorn genom att inkludera olika typer av finansföretag. Diversifieringen bidrar till att minska risken.

Sett till länder är störst exponering mot Storbritannien med drygt 30 procent följt at Schweiz med knappt 20 procent och Sverige med 9 procent. 

Under de senaste tre åren har index stigit 52 procent.

Störst vikt i indexet har den brittiska storbanken HSBC med 12,4 procent. HSBC, som står för (Hongkong and Shanghai Banking Corporation), grundades redan 1865 av skotten Thomas Sutherland.

Den ursprungliga tanken var att underlätta handeln mellan Kina och Storbritannien. Med tiden blev banken en viktig finansiell institution för handel i Asien.

Idag är HSBC känt för sitt globala nätverk, internationella banktjänster och sin roll som en viktig aktör inom internationell handel och finans. Trots att huvudkontoret är i London är kopplingarna till Asien fortsatt starka.

Näst störst vikt i indexet har schweiziska storbanken UBS (Union Bank of Switzerland) med 8 procent. UBS är en av världens största och mest inflytelserika bankkoncerner med en historia som sträcker sig över flera decennier.

Banken grundades redan på 1860-talet, men den stora globala expansionen kom först på 1990-talet med fokus på Investment Banking och förmögenhetsförvaltning. Banken drabbades hårt av finanskrisen 2008.

Tredje och femte största bolagen i index är försäkringsbolagen schweiziska Zurich och franska AXA, som står för 6 respektive 4,6 procent av index.

Sjätte största innehavet är Londonbörsen som står för 3,9 procent av indexet och fonden.

Svenska investmentbolaget Investor finns representerat med 3,2 procent. Även banken Nordea är en del av indexet med 3,1 procent.

Xtrackers MSCI Europe Financials ger en välbalanserad risk till en årlig avgift på låga 0,23 procent. Fonden återinvesterar utdelningarna.

Europeiska finansaktier handlas till lägre värderingar jämfört med sitt historiska genomsnitt. Det tror vi borgar för ett köpläge för långsiktiga investerare.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Xtrackers MSCI Europe Financials ESG Screened UCITS ETF 1C Köp 43,86 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -