Fed och Riksbanken dominerar veckan

Makroveckan En hygglig start på rapportperioden har gett riskaptiten ett lyft. Nu väntar en vecka med högintressanta inflationssiffror för EMU-området samt tunga räntebesked från Federal Reserve, Bank of England och Riksbanken.

Det var muntrare miner på de flesta av världens börser under veckan som gick. Det får vi nog i högsta grad tacka en hygglig start på rapportperioden för. Den svenska börsen var upp med 3,3 procent och Stoxx600 med 3,1 procent. Lite svalare var det i USA och uppgången för S&P500 stannade vid 1,1 procent.

Det har också fortsatt att gå lite bättre för börserna i Kina där det satts in åtgärder för att stödja ett vacklande finanshumör. Fastighetsjätten Evergrande tycks däremot vara på väg mot konkurs så inte säkert att åtgärderna räcker för en stabil uppgång.

Ökade spänningar i Mellanöstern fortsätter att pressa upp oljepriset och Bentoljan handlas nu kring 83 dollar per fat.

ECB lyckades som vanligt vara lite spretiga i samband med förra veckans penningpolitiska besked och på marknaden fortsätter man att räkna med att en första räntesänkning kommer betydligt snabbare än den sommarsänkning det försiktigtvis flaggats för från ECB-håll. Huruvida marknaden eller ECB har rätt får vi en tydlig indikation på när de preliminära inflationssiffrorna för januari publiceras på torsdag med lite försmak från Frankrike och Tyskland redan på onsdagen.

Veckans internationella huvudnummer är ändå den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked som kommer på onsdagskvällen. Den här gången väger det dock lite mindre tungt eftersom det inte publiceras några nya prognoser. Det som talar för att Powell ändå flaggar för kommande räntesänkningar är en fortsatt fallande inflationstakt medan en stark arbetsmarknad talar för det motsatta. Ny, amerikanska arbetsmarknadssiffror kommer på fredag.

Här på hemmaplan är det ändå torsdagens räntebesked från Riksbanken som är det självklara huvudnumret. Vi väntar oss ingen räntesänkning men väl en sänkning av räntebanan och möjligen lite mjuka uttalande från riksbankschefen. Det som talar mot alltför mjuka tongångar är rädsla för att kronan ska ta stryk. Och att Riksbanken nog inte vill vara först ut med att sänka räntan. Den här gången är det heller inte ett fullt underlag som presenteras utan bara en uppdatering av tidigare prognoser. Vi får se vad det betyder i sammanhanget men det ger väl direktionen lite större manöverutrymme med vad de vill kommunicera.  

Måndag

Enligt BNP-indikatorn så minskade svensk BNP med 0,3 procent i december. För hela fjärde kvartalet noterades däremot en uppgång med 0,1 procent. Visserligen en bit under vad många hade hoppats på (inklusive regeringen) men vi lyckades ändå att med mycket knapp marginal ta oss ur den tekniska recessionens grepp.

Tisdag

Konjunkturinstitutet publicerar färska barometer. Möjligen kan ett litet upptick synas i industrin men den stora förbättringen ska vi förhoppningsvis se hos hushållen nu när inflationstakten sjunker och det diskuteras kommande räntesänkningar. Tysk ekonomi väntas ha gått svagt under fjolårets sista kvartal. Hushållshumöret i USA väntas lyfta från redan hyggliga nivåer.

Onsdag

Värt att hålla koll på är franska och tyska inflationssiffror samt IMF:s uppdaterade globala konjunkturprognos. Men mest fokus lär förstås hamna på kvällen räntebesked från den amerikanska centralbanken. Ingen räntesänkning väntas och den här gången lämnar inte de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) några nya prognoser. Därmed är det ordalydelsen i pressmeddelandet och, förstås, vad Fed-chefen Jerome Powell säger på den efterföljande presskonferensen som vägen osedvanligt tungt.

Torsdag

Visserligen lämnar även Bank of England nytt penningpolitiskt besked där de väntas vila på hanen men det mest intressanta är ändå Riksbankens besked. Det är väl i stort sett ingen som tror på någon räntesänkning redan nu men det kan nog bli en ordentlig nedjustering av räntebanan med en första räntesänkning redan under 2024. Eller varför inte två räntesänkningar eftersom det nog blir svårt för banken att skruva till en inflationsprognos som inte pekar ganska brant neråt. Det är ändå inget vi törs sätta våra slantar på eftersom Riksbanken nog är lite för rädda att det ska skapa nya press på kronan.

Fredag

Amerikanska sysselsättningssiffror blir någon sorts ”betyg” på vad man ska tro om de utfästelser som Powell troligen gjorde i samband med onsdagens räntebesked. En fortsatt stark arbetsmarknad är ett av de största hoten mot förväntade räntesänkningar, även om de samtidigt bådar gott för en fortsatt stark köplust bland amerikanska hushåll.  Och därmed också en fortsatt hygglig amerikansk konjunktur.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -