JM: Sålda bostäder en klen tröst

Rapportkommentar Bostadsutvecklaren JM lämnar ett svagt år bakom sig. Låg efterfrågan, sänkta försäljningspriser och ökade kostnader slog hårt mot resultatet. Men det finns ljusglimtar för optimisterna.

Senaste årens utmaningar behöver ingen förklaring när det gäller JM. Att denna något isolerade kris skulle upplevas som längre än exempelvis finanskrisen var såvare att förutspå.

Källa: Bolaget

Försäljning av bostäder är avgörande för JM’s finansiella utveckling. I fjärde kvartalet såldes nästan 773 bostäder (462), vilket är väsentligt fler än föregående period i fjol. Majoriteten såldes dock till investerare i Norge och Finland och skvallrar därför inte mycket om den generella efterfrågan på nyproducerade bostäder i Norge.

Mer glädjande för bolaget och aktieägarna är att försäljningen i den viktiga regionen Stockholm mer än dubblerades i kvartalet och uppgick till 124 (61) stycken.

Under 2023 såldes totalt 1 901 (2 659) stycken bostäder. Siffran har fallit brant från tidigare år och under rekordåren 2020 och 2021 såldes nästan totalt 8 300 bostäder.

Källa: Bolaget

En trög marknad har tvingat JM till prissänkningar, vilket rimligtvis ger marginella effekter på kundens beslut att köpa en nyproducerade. Sänkta försäljningspriser och få sålda bostäder i kombination med ökade material- och finansieringskostnader har slagit hårt mot resultatet.

I fjärde kvartalet var resultatet efter skatt negativt och uppgick till minus 137 (746) miljoner kronor. I jämförelsesiffrorna ligger däremot en försäljning till Fortifikationsverket av en större fastighet vid Karlbergs Strand i Stockholm. Helårsresultatet efter skatt för 2023 summerades till 433 miljoner kronor och innebar en resultatnedgång på över 70 procent, jämfört med 2022. Resultatet per aktie uppgick till 6,7 kronor (23,4).

Aktien handlas nu runt 167 kronor efter en uppgång på cirka 2 procent från gårdagen. Det värderar aktien till P/e 15 på analytikernas vinstförväntingar för innevarande år och p/e 25 på det levererade resultat 2023.

Det är knappt värt att diskuterad värderingsmultiplar när det gäller JM. Aktien tenderar att följa det allmänna sentimentet kring svenska bostadsmarknaden och gå motvals med Riksbankens reporänta.

Prognoserna för Riksbankens agerande under våren handlar nu om sänkta räntor, vilket bör ge en positiv effekt för JM's försäljning och sentimentet i aktien som enligt analystjänsten Holdings fortfarande är blankad till drygt 13 procent.

Aktieägarna sitter tillsammans med bolaget i händerna på Riksbanken och dess agerande. Även om räntesänkningarna går långsammare än beräknat är det viktigt att påminnas om den framåtblickande aktiemarknaden vid bedömningen av aktien.

Bolagets vd, Johan Skoglund som varit i bolaget i 37 år och idag gjorde sin 84e kvartalsrapport som vd, lämnar till sommaren ett JM som ridit ut den värsta stormen och ger bra förutsättningar för kommande vd att leverera resultatlyft, från låga nivåer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -