BofA: Ökad optimism, minskade kassor

Marknad Investerarna satsar hårt på en utebliven recession och på teknikjättarnas aktier. Pengarna tar man från kassan som har minskat rejält i februari, visar BofA:s månatliga investerarenkät.

I januari skakade börserna till lite efter två urstarka månader och då syntes även ett litet trendbrott i de stora fondförvaltarnas andel kassa i portföljerna. Andelen gick då upp från 4,5 till 4,8 procent men i februari är optimismen tillbaka igen och nu har kassorna minskat till 4,2 procent.

Det visar den senaste förvaltarenkäten från Bank of America, som omfattar hundratals globala storinvesterare och som genomfördes den 2 till 8 februari.

Normalintervallet för kassan ligger på 4-5 procent och innebär varken en köp- eller säljsignal för aktier. Skulle andelen fortsätta falla under 4 procent har det historiskt pekat på för stor optimism och utgjort en säljsignal.

Kassan är också en delkomponent i enkätens samlingsindikator över sentimentet på marknaden och även här är det ljusa tongångar. Humöret har inte varit lika positivt sedan januari 2022, det vill säga strax före Ukrainakrigets utbrott.

Vad gäller risken för en global recession så har pessimisterna kastat in handduken en efter en de senaste månaderna. Nu är det för första gången sedan april 2022 fler som tror att recessionen uteblir än som tror att den kommer inom 12 månader.

Medan recession och en hårdlandad ekonomi har fallit nedåt på investerarnas risktermometer så har en annan faktor rört sig uppåt igen. Det handlar om risken för högre inflation.

I februari är det inflationen som toppar listan över de största ”svansriskerna”, det vill säga händelser som kanske inte har så hög sannolikhet men som kan göra mycket skada om de inträffar. Strax bakom ligger förra månadens etta ”Geopolitik” medan ”Ekonomisk hårdlandning” har fallit ned till fjärde plats.

Värt att notera är också att det amerikanska valet månad för månad har klättrat på risktrappan.

Sektormässigt är det mycket som cirkulerar kring teknikjättarna i USA. Investerarna har ökat sin övervikt mot amerikanska aktier ytterligare i februari och övervikten i tekniksektorn är den högsta sedan augusti 2020.

Därmed övertar Teknik platsen som mest överviktade sektor från Hälsovård som haft förstaplatsen i knappt två år.

Att investerarna flockas kring teknikbjässarna i USA går hand i hand med att det betraktas som den mest populära handelstrenden, ”most crowded trade”.

Det är inget nytt för februari men andelen har fortsatt att öka till över 60 procent. Två på listan är att vara kort (negativ) till kinesiska aktier.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -