Spiltan Aktiefond Stabil – en aktiefond med svenska kvalitetsbolag

ANNONS Spiltan Aktiefond Stabil är en av Spiltan Fonders två första fonder som startades redan i december 2002 och som under åren belönats med ett flertal priser för god riskjusterad avkastning. Fonden har haft samma förvaltare sedan starten, Erik Brändström, som här berättar om fonden och hur han jobbar med sin förvaltning.

– Fonden är en aktivt förvaltad Sverigefond. Den utgörs till 50 procent av stabila välskötta svenska kvalitetsbolag, 35 procent av investmentbolag som bland annat ger god riskspridning och avslutningsvis 15 procent av den del vi kallar direktavkastande tillgångar som utgörs av bland annat räntebärande placeringar och lågt belånade fastighetsbolag, säger Erik Brändström.

Vad kännetecknar bolagen i Spiltan Aktiefond Stabil?

– Jag gillar riktigt välskötta bolag med starka balansräkningar som har produkter eller tjänster som inte är så konjunkturkänsliga. Bolagen ska ha god intjäning och själva kunna sätta priset på sina produkter och på det sättet skapa aktieägarvärde och även kunna dela ut pengar till ägarna. Dessutom ska bolagen ha underliggande tillväxt och gärna en förmåga att kunna förnya sig själva, det jag brukar kalla värdebaserade tillväxtbolag.

Investera i fonden här

Kan du nämna några exempel på bolag i fonden?

– Assa Abloy har jag haft i portföljen sedan 2013 och bolaget har över tid bevisat sin förmåga att kunna förnya sig.

De tillverkar lås- och dörrlösningar och har en bred geografisk exponering men med en stark lokal närvaro.

Styrkor som jag ser i Assa Abloy är att de har en stor installerad bas av accesslösningar och att de kan agera som prissättare på marknaden, vilket är en bidragande faktor till deras goda marginaler, säger Erik Brändström.

Assa Abloy har även en mycket stark eftermarknad som står för två tredjedelar av deras intäkter.

– Något som också är en styrka med Assa Abloy är deras starka varumärke som är en viktig del i att skapa förtroende och lojalitet bland kunderna. Assa Abloy ligger också rätt i tiden med tanke på att det finns ett ökat säkerhetsfokus hos konsumenten i dag.

Världens största kylgrossist

Ett annat bolag som länge har funnits i portföljen är Beijer Ref.

– Bolaget är världens största globala kylgrossist och erbjuder miljövänliga kylsystem för bland annat livsmedel.

Jag vill ha just bolag som är ledande inom sitt område och kan agera prissättare.

Dessutom är Beijer Ref ett typiskt sådant bolag som jag letar efter, då det kan utveckla sig och sina produkter och på det sättet förnya sig, säger Erik Brändström.

I Beijer Ref:s fall har bolaget ständigt legat i framkant inom miljövänliga och energieffektiva produkter, vilket hela tiden blir allt viktigare.

– Med sin huvudsakliga kundgrupp inom livsmedelsindustrin har det i grunden en stabil underliggande tillväxt som kompletteras med förvärv. Även eftermarknads- och serviceaffär bidrar till stabilitet. Allt detta tillsammans med tydliga ägare gör att bolaget passar väl in i min portfölj.

Ett världsledande bolag

– Slutligen vill jag nämna Troax som är ett lite mindre bolag som vi på Spiltan Fonder är förtjusta i. Troax tillverkar bland annat maskinskydd till industrirobotar. En fragmenterad marknad där de är världsledande och mer än dubbelt så stora som närmsta konkurrent.

– Det som gör bolagets produkter så pass intressanta är att just den delen är relativt liten av en kunds totala kostnad och dessutom styrs detta bland annat av arbetsmiljölagar, vilket gör att Troax till stor del kan bestämma priset på sina produkter. Kombinationen av en ökad robotisering, ökade krav på säker produktion och en stark marknadsposition talar för Troax även framöver. En annan fördel med bolaget är att Latour äger 30 procent av det, vilket borgar för en långsiktig stabilitet.

Vem passar fonden för?

– Det är en fond som passar långsiktiga sparare och även den som vill ha en stabil bas i sitt sparande. Eller varför inte som sparande till barn och barnbarn, då man oftast sparar på väldigt lång sikt. Du kan köpa fonden direkt på www.spiltanfonder.se samt via ett flertal distributörer.

Investera i fonden här

Se introduktion Spiltan Globalfond Investmentbolag

Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Detta är marknadsföringskommunikation och utgör inte investeringsrådgivning. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas kostnadsfritt från Spiltan Fonder, tel: 08-545 813 40 eller hämtas under www.spiltanfonder.se/rapporter-och-dokument.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -