Allt pekar uppåt i konjunkturbarometern

Makro Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer är munter läsning. Humöret är stigande inom såväl näringsliv som hushåll.

En stund innan riksbanksbeskedet släppte Konjunkturinstitutet en färsk konjunkturbarometer. Barometerindikatorn, som är det sammanvägda måttet av näringslivs- och hushållsundersökningen, steg i juni till 96,3 och närmar sig därmed det historiska snittet på 100.

Alla branscher i näringslivet närmar sig 100 för första gången på två år, även om vi på Placera ställer oss frågande till om läget i byggsektorn verkligen är så pass ljust. Här fortsätter orderingången att backa rejält. Mer glädjande är att konfidensindikatorn för industrin steg till 99,2 och att hushållen tycks vara på väg tillbaka till butikerna. I detaljhandeln steg konfidensindikatorn till 98,6 efter ett överraskande bakslag i majmätningen.

Bland hushållen rör sig också humöret åt rätt håll även om det främst är synen på svensk ekonomi (makroindex)som blivit rejält mycket ljusare. Makroindex ligger nu på 101,1 medan mikroindex, som mäter synen på den egna ekonomin, ligger på låga 86,2. Men även mikroindex kravlar sig så sakteligen uppåt.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -