Årets vinnare på Nasdaq 100

Aktier Nasdaq 100 Index har haft en imponerande uppgång på 17 procent under första halvåret 2024. Indexet, som är känt för sin tunga vikt mot teknik- och tillväxtorienterade företag, har gynnats av makroekonomiska förhållanden, AI-rallyt och starka företagsvinster.

Placera går har gått igenom de främsta drivkrafterna bakom indexppgången och ger en översikt av de tio bäst presterande aktierna i Nasdaq 100.

Teknologisk innovation och AI-boom har varit två drivande faktorer för Nasdaq 100 indexets uppgång. Det ökade intresset för artificiell intelligens (AI) och dess tillämpningar i olika sektorer har varit en betydande katalysator. Företag i framkant av denna utveckling och implementering har sett ökande vinster och aktiekurserna har skjutit i höjden, vilket har drivit upp hela indexet.

En gynnsam makroekonomisk miljö med sjunkande inflation är också en förklaring. Vi har dessutom en relativt stark global tillväxt som lyckats rädda oss från tidigare befarad recessioner att tacka.

Vinsternas motståndskraft har också varit en kritisk faktor. Många bolag inom Nasdaq 100 har rapporterat starka kvartalsresultat. Det har stärkt investerarnas förtroende och bibehållit den uppåtgående aktietrenden.

Trots att AI och teknik fortsätter att dominera finner vi stöd i uppgången genom att vinstrevideringar är positiva, med fler företag som får uppgraderingar i sina vinstprognoser, vilket tyder på en sundare och bra tillväxtutsikt.

De tio bäst presterande aktierna i Nasdaq 100

Nvidia

Nvidia har varit den bästa aktien med en uppgång på närmare 150 procent. Nvidia-aktien har avkastat näramre 2 900 procent de senaste 5 åren och hör till de stora vinnarna på AI-hypen.

Aktieuppgången är driven av bolagets dominans inom AI och främst sin GPU-teknologi. Företagets GPU:er är centrala för dagens AI-utveckling och vinsten har formligen exploderat.

Under fjolåret landade nettovinsten på 29,7 miljarder dollar, vilket motsvarar en ökning med 575 procent. Innevarande års vinst spås av aktieanalytiker landa på hela 63,4 miljarder dollar. Nästa år växer nettovinsten ytterligare till 84,3 miljarder dollar.

Arm Holdings

Brittiska Arm Holdings är kända för sin halvledardesign och har sett sin aktie skjuta i höjden efter en framgångsrik börsintroduktion i september 2023. Bolaget är tillsammans med Nvidia en stor vinnare på AI-rallyt och årets uppgång summeras till 118 procent.

Arm har en stark efterfrågan på sina teknologier som finns nästan överallt, från sensorer och smartphones till superdatorer. Arms energieffektiva dataplattformar är grundläggande för AI-datoranvändning och bolaget driver innovation inom CPU-, GPU-, NPU- och interconnect-teknologier.

Värt att notera är att Arm-aktien inte har varit med Nasdaq 100-index särskilt länge, utan ersatte Sirius XM i indexet först i slutet på juni.

Constellation Energy

Constellation Energy är den största vinnaren inom energisektorn. Bolaget har gynnats av sin diversifierade energiproduktion, inklusive betydande investeringar i förnybara energikällor. Det har fått positiv respons från investerarna i den globala energiomställningen till hållbar energi.

En annan faktor som sannolikt spelat inom bakom årets starka uppgång är att den bakomliggande AI-infrastrukturen behöver mer energi än tidigare prognoser.

Micron Technology

AI-temat för årets Nasdaq 100-vinnare går vidare till Micron Technology. Bolaget har kapitaliserat på den ökande efterfrågan på minnes- och lagringslösningar, som är nödvändiga för datacenter och AI-applikationer, vilket har lett till en stark aktieprestation.

Crowdstrike

Crowdstrike har i år tagit över den gula ledartröjan inom cybersäkerhet och aktien har stigit med 50 procent.

Crowdstrike är känt för sin innovativa användning av AI och molnteknologi. Deras plattform kan snabbt anpassa sig till nya hot genom kontinuerlig uppdatering och analys av stora mängder data från olika källor.

Denna avancerade teknik gör det möjligt för dem att erbjuda högsta nivå av säkerhet och effektivt skydd mot cyberattacker. Crowdstrike har sett en ökad efterfrågan på sina tjänster mitt i ökande cyberhot.

Applied Materials

Applied Materials är tillsammans med bland annat nederländska ASML en nyckelleverantör till halvledarindustrin. Den starka efterfrågan på halvledare gör att utbyggnaden av tillverkningskapacitet är stor och beställningarna hos Applied Materials är hög.

Bolagets vinsttrend ser bra ut och årets estimat på nettovinsten har justerats upp kontinuerligt i år, vilket gett aktien ett bra stöd.

Broadcom

Broadcom har haft en stark uppgång tack vare sin diversifierade produktportfölj och betydande exponering mot högtillväxtsektorer som datacenter och 5G-teknologi.

Meta Platforms

Under 2024 har Meta Platforms aktiekurs stigit med 43 procent, drivet av strategiska investeringar inom AI, en återhämtning i annonsintäkter, effektiv kostnadshantering och en positiv marknadssyn på teknikaktier.

Meta Platforms innovativa användning av AI har varit en nyckelfaktor för att förbättra dess plattformar och attrahera både användare och annonsörer, vilket stärker dess position som en ledare inom teknikindustrin.

KLA

KLA har fortsatt att investera i avancerad processkontroll och processlösningar för halvledarindustrin. Deras innovativa produkter och tjänster har positionerat dem som en viktig leverantör för tillverkare av halvledare och elektroniska komponenter globalt​. Och inte minst gynnas de av den pågående halvledarboomen.

Netflix

Netflix som är den globala ledaren inom streamingtjänster, har haft en betydande uppgång i sin aktiekurs under 2024. Netflix har fortsatt sin tillväxt med ett starkt innehållsutbud och utökat sin närvaro på internationella marknader, vilket har ökat kundbasen och intäkterna. Företagets strategi att anpassa innehåll för lokala marknader har också visat sig framgångsrik.

De har börjat integrera avancerad AI och maskininlärningsteknik i sina tjänster för att förbättra användarupplevelsen genom personliga rekommendationer och bättre innehållshantering.

Pär Ståhl

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -