Norrmannens fond har avkastat 1 500% på 15 år: ”Nvidia är inte dyr”

Fonder Det är en av de bäst presterande teknikfonderna de senaste åren.
Men teamet bakom fonden Skandia Time Global har en spridning i sin portfölj som nog skiljer sig från andra.
"Vi har erfarenhet och klarar av att sitta igenom perioder där alla ska ha "the new shiny thing", säger förvaltaren Erling Thune, som också avslöjar aktien de sålde efter en uppgång på 120% på två veckor.

Erling Thune
Erling Thune har förvaltat Skandia Time Global i 15 år. Foto: Pressbild

35% på ett år.

153% på fem år.

När det kommer till avkastning är det få som slår Erling Thune och teamet bakom Skandia Time Global på fingrarna.

Den norske förvaltaren har, sedan han började basa över fonden vintern 2009, lyckats avkasta otroliga 1 485%.

Vad är hemligheten?

“Jag tror att vi har mer fokus på värdering än många konkurrenter, som ofta är intresserade av ett specifikt tema, exempelvis AI. Därmed inte sagt att vi bara köper så kallade värdeaktier med låg tillväxt. Ser vi en affärsmodell som kan växa i tio år med ökande marginaler kan vi äga aktien, trots att den ser dyr ut de närmsta två, tre åren”, säger Thune.

Ett missförstånd han ofta hör är att de är rena värdeinvesterare.

“Vi brukar säga att the rule is that there is no rule. Världen ändrar sig. Och då måste du vara anpassningsbar”, konstaterar Thune.

Portföljens sammansättning hanteras ihop med fyra kollegor, där deras olika expertområden spänner över flera segment.

Det avspeglas också spridningen på innehaven i Skandia Time Global.

Här finns amerikanska techjättar som AlphabetNvidia och Microsoft, men också nordiska telekombolag som Ericsson och Nokia.

De två senare har i allra högsta grad bidragit till avkastningen i år, med uppgångar på runt 40%. Här har Thunes bakgrund inom branschen varit en nyckel.

“Jag blev erbjuden att jobba med investor relations i samband med börsnoteringen av Telenor. Där var jag i åtta år. Det är också därför jag jobbar här idag”, säger han.

Norrmannen anställdes nämligen som telekomexpert på DNB, och fick för nästan på pricken 15 år sedan frågan om att ingå i gruppen som förvaltar Skandia Time Global.

Han har blivit kvar sedan dess.

“De var väldigt undervärderade”


Då liksom nu sågs Ericsson och Nokia som hopplösa aktier att äga, men Thunes team positionerade sig för något år sedan istället för en revansch.

“När vi tittade på dem tyckte vi att de var väldigt undervärderade, speciellt på patentsidan. Men vi tajmade det lite fel. Först visade USA svaga siffror, men vi trodde på storyn och att det skulle normalisera sig. Så vi fortsatte köpa och tog ett stort bet. Och vi fick till slut rätt”, säger norrmannen.

Nu börjar den amerikanska marknaden stabilisera sig. Och trots att förvaltarteamet inte ser någon supertillväxt framför sig så tycker de att värderingen håller för att fortsätta äga aktierna trots uppgången.

“Det är inte lika uppenbart som det var för sju, åtta månader sen. Men vi är fortfarande positiva”, säger Thune.

“Ägt det så länge jag kan minnas”


Den största bolaget i fonden är Alphabet.

“Vi har ägt det så länge jag kan minnas. Och bolaget har egentligen aldrig varit dyrt med tanke på att det haft en fantastiskt tillväxtperiod i många, många år. Så, i den båten har vi suttit i 15 år”, säger han.

Trots det lastade teamet ur mycket aktier i samband med lanseringen av Open AI:s språkmodell Chat GPT.

“För första gången i historien blev vi osäkra på om det nu fanns en affärsmodell som kunde disrupta Google”.

Open AI:s grundare Sam Altman. Foto: Steve Jennings/ Getty Images for TechCrunch/ Wikicommons

De ångrade sig snabbt. Ett besök hos den AI-hajpade konkurrenten Perplexity i San Franscisco gjorde inte teamet särskilt imponerat.

“Visst är sökupplevelsen bra, men inte så bra”, säger Thune och beskriver hur resultaten ofta blir fel eller helt enkelt inte går att lita på. Inte heller Open AI:s nya sökfunktion i Chat GPT har fått förvaltaren att byta fot.

“Det är något som marknaden har väldigt mycket fokus på och är grunden till att Alphabets aktie handlas till en stor rabatt. Men jag tror att folk underskattar hur lite människor ändrar sina rutiner. Google är ett powerhouse. Och nu kommer man med en ny version av sin språkmodell Gemini, som ryktas vara extremt bra”, säger Thune.

Köpte Nvidia sommaren 2023


Men det är en annan aktie teamet lagt mest tid på att analysera de senaste åren: Nvidia.

Förvaltarna var väldigt negativa till bolaget under kryptohaussen 2018. Men allt förändrades när ett visst AI-verktyg lanserades hösten 2022.

“Vi köpte en chunk sommaren 2023″, säger Thune.

Men det måste vara ett svårt bolag att värdera?

“Det som är intressant är att Nvidia faktiskt inte ser dyrt ut på estimaten som finns i marknaden nu, men frågan är om de är rimliga. Vi är osäkra på var AI är om två år”, säger förvaltaren och ser risker för bolaget om de större investeringarna i språkmodellerna upphör.

“Mycket av den försäljning Nvidia driver idag är till bolag som ska träna sina AI-modeller”, säger Thune och och spekulerar i att det skulle vara väldigt negativt om modellerna bara skulle leda till marginella förbättringar, trots att man använder tio gånger så mycket resurser.

Framför sig ser han att pengaströmmen till chipjätten snabbt skulle strypas.

“Och det är jag osäker på om aktien klarar”, konstaterar Thune.

Ägde Nintendo i två veckor


Trots den enorma uppgången i aktien är investeringen i Nvidia inte fondens bästa affär. I stället lyfter förvaltaren fram köpet i den japanska speljätten Nintendo 2016.

“De hade precis lanserat konsolen Switch, vilket det inte var många som trodde på men som i efterhand har visat sig bli en kärnaffär. Vi visste inte heller men såg att det fanns bra risk-reward: Aktien såg billig ut”, säger Thune.

Switch är en av de mer framgångsrika konsolerna från Nintendo. Foto: Wikicommons

Någon vecka senare var Nintendo upp 120%. Anledningen? AR-spelet Pokémon Go hade från ingenstans tagit över världen.

“Så vi sålde efter att ha ägt aktien i två veckor. Det var väldigt roligt, men såklart lite flax. Det säger också något om de olika tidshorisonterna vi jobbar med. Vi kan äga ett bolag i 15 år eller i några dagar så länge det är en rimlig värdering”, säger förvaltaren.

“Mycket negativitet inprisat”


Ett nytt bolag i fonden är dejtingjätten Match Group.

“Tillväxten för Tinder har fallit lite. Men Hinge, en annan av företagets appar, växer jättestarkt och har hög arpu (average revenue per user reds. anm.)”, säger Thune.

Han poängterar att det är en liten position, men bedömer att det finns en rejäl uppsida för bolaget.

“Vi tror det är mycket negativitet inprisat i den här aktien. Man möter motstånd från bland annat Instagram som fungerar lite som en dejtingapp. Men man har gått igenom svåra perioder förr”, säger förvaltaren och syftar på när dejtingsajter fick konkurrens från appar, vilket slutade med att man köpte Tinder 2017.

“Man har en ledande position vad gäller dejtingappar, och de kommer inte att försvinna”, slår Thune fast.

Aktien är ner 17% i år och har inte följt med i uppgången efter Trumps valvinst i det Skandia-förvaltaren kallar “retail-favoriter”. Men det finns ingen risk att Thune och hans team drabbas av fomo.

“Folk köper TeslaPalantir och krypto”, säger han och jämför rådande läge på börsen med det vi såg under pandemin när småsparare tryckte upp aktier till nya rekordnivåer.

“Men det är inte så att vi generellt ser att tech är i ett bubbelterratorium, även om delar av marknaderna är hajpade. Med det sagt är vår portfölj nog lite tråkigare än tidigare. Tråkig men stark“, avslutar han.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -