NORDEN
BLANDAT, LAXBOLAGEN I NORGE LYFTE, VINX 30 -0,1% (Direkt)

2022-08-19 17:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna handlades blandat på fredagen där de norska laxbolagen steg på Oslobörsen. Samlingsindexet Vinx 30 var ned 0,1 procent till nivån 1.292.

Oslobörsens OBX-index ökade 0,5 procent till nivån 1.161.

På fredagsmorgonen publicerade analyshuset Pareto en rapport där utsikterna för de norska laxodlingsbolagen höjdes. Under det andra kvartalet har spotpriserna på lax fallit tillbaka från rekordhöga nivåer, då volymerna börjar öka säsongsmässigt.

"Drivet av lägre aktiekurser och högre uppskattningar har multiplar för sektorn minskat", skrev analyshuset i rapporten och tillade att "givet de starka långsiktiga utsikterna, med laxpriserna fortfarande höga och därmed stark intjäning under de kommande åren, tycker vi det är attraktivt".

Bland bolagen inom sektorn gick Salmar och Austevoll klart starkast som båda bjöd på uppgångar om 3,0 procent. Lerøy Seafood ökade 2,1 procent.

Köpenhamns OMXC25-indexet klättrade 0,8 procent till 1.739.

Verkstadsbolaget FLSmidth redovisade ett rörelseresultat, ebita, på 307 miljoner danska kronor för delåret, vilket var nära 20 procent högre än analytikerestimaten. Även övriga nyckeltal slog förväntningarna.

Aktien belönades med en uppgång på 9,8 procent vilket placerade FLSmidth överlägset i toppen bland de danska storbolagen.

I Helsingfors sjönk OMXH25-index 0,7 procent till 4.829, där teleoperatören Elisa var ett av få bolag på grön mark. Aktien stod i topp på plus 2,0 procent.

På motsatt sida fanns bostadsbolaget Kojamo som föll 4,7 procent i kölvattnet av delårsrapporten som publicerades på torsdagsmorgonen.

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Elisa Oyj - I dag

{point.key}

FLSmidth & Co. - I dag

{point.key}

Kojamo Oyj - I dag

{point.key}

SalMar - I dag

{point.key}

Lerøy Seafood Group - I dag

{point.key}

Austevoll Seafood - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -