NÄTMÄKLARE
SVENSKA SPARARE GJORDE FÄRRE AFFÄRER I AUGUSTI (Direkt)

2022-08-31 08:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den relativt svala sommarbörsen fick spararna att göra färre affärer i augusti. Totalt gjorde privatsparare i snitt 289.700 aktieaffärer per dag under månaden, en minskning med 28 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Det framgår av pressmeddelande från Avanza.

Av det totala antalet affärer svarade Avanzas kunder för 218.100, att jämföra med 308.200 affärer för företagets kunder samma månad förra året.

"Sommarens börsrally eldades på av fallande amerikanska långräntor och en förhoppning om att vi passerat inflationstoppen. Under augusti har vi tvärtom sett stigande räntor, en mer hökaktig Fed och en förnyad oro för energikris i Europa. Det har på ett effektivt sätt lagt sordin på stämningen", säger Niclas Andersson, sparekonom Avanza, i en kommentar.

Sektorn förnybar energi satte avtryck i aktiehandeln hos Nordnet under den gångna månaden, då Lundinsfärens gröna energibolag Orrön lockat många nya ägare hos nätmäklaren. Även Nibe har dragit nytta av sin ESG-profil och köpts under månaden, skriver Nordnet i sitt pressmeddelande över månadens handel.

Mest köpta aktier hos Avanza under augusti var Investor, SBB och Sinch. Hos Nordnet var de mest köpta aktierna Investor, SBB och Orrön Energy.

De mest sålda aktierna hos Avanza under månaden var Swedish Match, Karo Pharma och CTT Systems. För Nordnets del var de mest sålda aktierna Ericsson, Saab och Evolution.

Nordnet noterar också att en rad amerikanska teknikaktier sålts flitigt under augusti.

"Det finns en oro för att sämre tider kan komma att påverka den för Meta Platforms så viktiga digitala annonsmarknaden, samtidigt som det faktum att hushåll kan tvingas dra ned på utgifter kan slå mot Netflix prenumerationsmodell", säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Nordnet - I dag

{point.key}

CTT Systems - I dag

{point.key}

Investor B - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Orrön Energy - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -