APPLE
IPHONE-FSG FRÅN INDIEN DUBBLAD, 1 MDR USD PÅ 5 MÅN - BN (Direkt)

2022-10-04 09:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska teknikbolaget Apple har dubblat exporten av Iphone-lurar tillverkade i Indien och sålt för över 1 miljard dollar på bara fem månader, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Indien, som utmanar Kina som tillverkningsland under en strategi som lanserats av premiärminister Narendra Modi, är enligt källorna på väg att nå en exportvolym som motsvarar intäkter på 2,5 miljarder dollar under 12-månadersperioden med slut den sista mars 2023. Motsvarande period ett år tidigare var intäkterna 1,3 miljarder dollar.

Exporten hamnar mestadels i Europa och Mellanöstern och motsvarar endast en liten del av den totala Iphone-tillverkningen. Uppmärksamhet har dock riktats mot Indien som ett förhållandevis nytt tillverkningsland för Apple, givet bolagets stora beroende av Kina för produktion i en tid där de geopolitiska spänningarna växt med handelskrig mellan producentlandet och hemlandet USA.

Vid sidan av handelskriget har Kinas covid-hantering med storskaliga karantäner stört fabriksproduktionen och oroat många västerländska bolag.

Indien har å sin sida försökt locka techbolag med tillverkningsbehov till landet med skattesubventioner och andra finansiella förmåner för att etablera produktionsverksamhet. Apple inledde tillverkning i Indien 2020, efter åratal av charmoffensiv från den indiska regeringen vars stöd till ett värde om 6 miljarder dollar bidrog till Iphone-tillverkarens etablering via de taiwanesiska kontraktsleverantörerna Foxconn, Wistron och Pegatron.

Indiens Iphone-tillverkning nådde omkring 3 miljoner enheter under 2021, jämfört med 230 miljoner i Kina, enligt Bloomberg Intelligence. Expansionen i Indien har dock varit tydlig. Nyligen meddelades nyheten att den indiska tillverkningen av den senaste modellen Iphone 14 tidigareläggs.

Samtidigt har Indiens regering fortsatt med utökade subventioner för Apple, i förhoppning att också få bolaget att förlägga tillverkning av laptopmodellen Macbook och surfplattan Ipad.

Nyligen framkom dock av en Bloomberg Intelligence-analys att en flytt av Apples verksamhet i Kina kommer att ta tid. Omkring 98 procent av Iphone-tillverkningen sker i Kina och det skulle ta åtta år att flytta blott 10 procent av kapaciteten givet de stora investeringarna i fabriker, logistiska system och försörjningsled.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Apple Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -