NEW YORK
BÖRSERNA NED, CANNABISSEKTORN RUSADE, S&P 500 -1,0% (Direkt)

2022-10-06 22:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På torsdagen sjönk de amerikanska börserna, men cannabissektorn rusade åt motsatt håll efter att president Joe Biden fortsatt på avkriminaliseringsspåret och bett om en granskning av marijuanas status som "Schedule 1"-kontrollerad substans.

Vid stängning var breda S&P 500 ned 1,0 procent till nivån 3.744, motsvarande en nedgång på 0,7 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Dow Jones industriindex sjönk 1,2 procent till 29.926, samtidigt som Nasdaqs kompositindex tappade 0,7 procent till 11.073.

På makrofronten har Fed mer arbete att göra med inflationen, enligt Fed-chefen Neel Kashkari. Han ser också en risk för att Fed kan "skjuta över målet" och Fed-chefen skulle inte heller känna sig bekväm med en paus i räntehöjningarna innan det finns bevis på att den underliggande inflationen kyls av.

Fed-guvernören Lisa Cook talade också och hon uppgav att hon ser flera positiva effekter av att frontladda räntehöjningar. En av de positiva effekterna är enligt henne att det sänker efterfrågan fortare medan utbudet är begränsat.

På bolagsfronten steg detaljhandelskedjan Costco 0,5 procent. Bolaget meddelade att försäljningen i september steg 10 procent till 21,5 miljarder dollar.

Gamingbolaget Take Two klättrade 3,5 procent med hjälp av en höjd rekommendation till köp av Goldman Sachs. Enligt banken har gamingsektorns fundamenta förbättrats.

Flera cannabisrelaterade bolag gick också motströms. USA:s president Joe Biden meddelade att han skulle benåda personer som åkt fast för mindre marijuanainnehav. Presidenten bad också om en granskning av marijuanas nuvarande status som en "Schedule 1"-kontrollerad substans.

Canopy Growth rusade närmare 25 procent, samtidigt som uppgångarna för Tilray, Aurora Cannabis, Cronos, Green Thumb Industries och Curaleaf lyfte allt emellan 7–30 procent.

Peloton, som gör gymutrustning, steg 4 procent. Bolaget ska dra ned med 500 jobb, motsvarande ungefär 12 procent av personalstyrkan. Vd Barry McCarthy sade till Wall Street Journal att han tänker ge bolaget ytterligare sex månader för att vända utvecklingen och om det inte lyckas, är Peloton enligt honom troligen inte hållbart som fristående bolag.

Läkemedelsbolaget Eli Lillys diabetesmedicin tirzepatide har fått en så kallad snabbspårsstatus av läkemedelsmyndigheten FDA för möjlig behandling av vuxna med svår fetma eller övervikt med viktrelaterad komorbiditet. Eli Lilly var upp 0,5 procent.

Goldman Sachs höjde också Pinterest till köp, varpå aktien stärktes 4,9 procent, med motiveringen att banken ser ljust på möjligheterna för att bilddelningstjänsten ska kunna öka intäkterna genom annonsering.

Räntan på den tioåriga statsobligationen steg 6 punkter till 3,82 procent.

Graf: S&P 500 torsdagen den 6 oktober.

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Eli Lilly and Co - I dag

{point.key}

Take-Two Interactive S... - I dag

{point.key}

Canopy Growth Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -