ALZINOVA
ROCHE-DATA BELYSER VIKTEN AV SPECIFICITET - VD (Direkt)

2022-11-14 13:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Forskningsbolaget Alzinovas vd Kristina Torfgård uppger med anledning av det schweiziska läkemedelsbolaget Roches negativa utfall från Graduate-studien i fas 3 att det givetvis är tråkigt att ytterligare studier har misslyckats inom Alzheimerområdet.

"Resultaten belyser att amyloid-beta antikroppar som utvecklas har olika egenskaper och därmed uppvisar olika behandlingsresultat", uppger Kristina Torfgård i en skriftlig kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Hur ser ni på utfallet av resultaten?

"Gantenerumab är en antikropp som har lägre selektivitet för giftiga former av peptiden amyloid-beta än vad både lecanemab och aducanumab har (Bioarctics och Biogens antikroppar, Direkts anm), och studieresultaten tyder på att denna helt enkelt inte räckte till. Det verkar finnas en tendens till effekt, men plackreduktionen rapporteras vara lägre än väntat och därmed även utfallet på det kognitionstest som användes. Antikroppen behandlade med andra ord framför allt ogiftiga former av amyloid-beta", säger Kristina Torfgård.

Utifrån ett perspektiv från Alzinova - vad betyder resultaten specifikt för er forskning?

"Vi ser att detta utfall bevisar och ytterligare stärker bolagets forskning eftersom vi redan har indikationer på att just specificiteten är viktig för att kunna behandla sjukdomen och där är Alzinova unika på fältet med ett vaccin som kan angripa de giftiga ansamlingarna av amyloid-beta i högre utsträckning än andra. Vaccinet som vi har i fas 1-studie kommer sannolikt vara mer effektivt, säkrare och enklare samt rent hälsoekonomiskt bättre genom att det är så pass hög specificitet", säger Kristina Torfgård.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


Alzinova - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -