EMBRACER
SÄLJER TILLGÅNGAR FRÅN SABER INTERACTIVE FÖR 2,5 MDR KR (NY) (Direkt)

2024-03-14 07:14

(Tillägg: mer information löpande i text)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Embracer har ingått avtal om att avyttra vissa tillgångar, från den operativa koncernen Saber Interactive för en köpeskilling om 247 miljoner dollar, motsvarande 2.527 miljoner kronor.

Affären inkluderar övertagna åtaganden för betalning av tilläggsköpeskillingar om 44 miljoner dollar, eller 450 miljoner kronor, men före eventuell tilläggsköpeskilling.

"Genom denna avyttring upphör Embracer med all verksamhet i Ryssland och förbättrar omedelbart kassaflödet samt minskar capex, nettoskuld och framtida förpliktelser", heter det.

Köpare är Beacon Interactive, ett bolag som kontrolleras av Saber Interactives medgrundare Matthew Karch.

Köpeskillingen om 2.527 miljoner kronor består av 2.077 miljoner kronor som betalas med skuldebrev som ska återbetalas kontant senast den 31 december 2024.

Vidare kommer Embracer att ha rätt till en tilläggsköpeskilling om upp till 962 miljoner kronor om köparen säljer tillgångarna vidare för ett högre vederlag under vissa villkor och tidsperioder.

Köparen övertar och avsäger sig också nuvarande och framtida prestationsbaserade bonusar och andra ersättningar till ledningen relaterade till transaktionen för Saber Interactive daterat februari 2020.

Köparen får en optionsrätt att förvärva 4A Games och Zen Studios till ett fast pris inom en viss tidsperiod. Av kommersiella skäl har parterna kommit överens om att inte offentliggöra fullständiga villkor.

"Embracers styrelse är dock övertygad om att lösenpriset för optionsrätten speglar minst marknadsvärdet för dessa studios och är signifikant högre än det nuvarande bokförda nettovärdet (inklusive goodwill) om cirka 81 miljoner dollar (829 miljoner kronor)", skriver bolaget.

De avyttrade tillgångarna inkluderar 38 pågående spelutvecklingsprojekt till ett bokfört värde om cirka 2,3 miljarder kronor. De avyttrade tillgångarna inkluderar även viss egenutvecklad spelmotorteknik och -verktyg relaterade till de avyttrade bolagen.

Den kvarvarande pipelinen inkluderar 14 spel till ett bokfört värde om cirka 0,5 miljarder kronor.

Vid full betalning av skuldebreven minskar Embracers nettoskuld med cirka 2,1 miljarder kronor. Vidare minskar kontanta tilläggsköpeskillingar i enlighet med K3 med 0,5 miljarder kronor vid transaktionens slutförande.

Capex kommer att minska med cirka 1,2 miljarder kronor.

"Efter transaktionen kommer omstruktureringsprogrammets mål om en årlig investeringstakt under 5 miljarder kronor att uppnås", heter det.

Transaktionen förväntas omedelbart bidra positivt till genereringen av fritt kassaflöde.

Embracer kommer att hålla en webbsänd presentation om affären klockan 9 i dag, torsdag.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Embracer Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -