Elementa
Elementa ökade 3,92 procent i mars - stark utveckling för Raysearch (Finwire)

2024-04-03 16:21

Specialfonden Elementa steg 3,92 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,30 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Marcus Wahlberg och Adam Lytle.

Under månaden steg OMX Stockholm Small cap GI med 3,7 procent medan OMXS30 GI steg med 4,2 procent och förvaltarna belyser den ökande diskrepansen mellan de två indexen. På ett år är skillnaden cirka 30 procentenheter och på två år cirka 45 procentenheter.

Vidare skriver förvaltarna att Awardit som är ett av fondens mindre innehav mottog ett bud från ett konsortium med huvudägaren Polaris i spetsen.

"Konsortiet äger i dagsläget cirka 50 procent av bolaget. Budet är på ca 7x EBITA 2024. Resultatet var nedtryckt under 2023 på grund av kortsiktiga utmaningar/one offs i dotterbolaget MPXP, negativ organisk tillväxt i DACH och ej full konsolidering av förvärv/synergier. Under 2024 förväntar vi oss att bolaget kommer att leverera ett betydligt starkare resultat jämfört med 2023. Budet får anses vara snålt om man är långsiktig", skriver förvaltarna.

Gällande portföljaktiviteten valde man under månaden att ta in Mandatum i fonden. Bolaget knoppades av från Sampo i oktober 2023 och idag äger Altor cirka 15 procent av bolaget. Mandatum beskrivs som Finlands ledande pension, livförsäkring och förmögenhetsförvaltare med stor potential för tillväxt, marginalförbättring och växande kassaflöden.

Fondens position i Raysearch bidrog starkt positivt under månaden och förvaltarna tror att bolaget endast befinner sig i inledningen av sin uppvärderingsfas.

Blankningspositionerna i fonden gav ett negativt bidrag under månaden. Förvaltarna har tidigare rapporterat kring att man minskat sin blankningsportfölj och gjort den mer koncentrerad.

Avslutningsvis lyfter förvaltarna att det hölls en extrastämma i Nepa och de nya huvudägarna tar en större roll i bolaget.

"Vi ser det som positivt att bolag får in en aktiv ägare med resurser och har samma syn som Hanover Investors på Nepa som investering. Vi tycker att det finns en logik för en aktör som Hanover Investors att konsolidera ägarskapet och ta bolaget privat för att investera och finansiera förvärv i privat miljö."

Elementa, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 3,92
Fond i år, förändring i procent 1,30

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Elementa - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -