POWELL
HAR TID ATT UTVÄRDERA DATA INNAN BESLUT OM SÄNKNING (Direkt)

2024-04-03 18:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Om den amerikanska ekonomin utvecklas som Fed förväntar sig, anser de flesta i den räntesättande kommittén FOMC att det är lämpligt att sänka räntan senare i år.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell på onsdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Utsikterna är dock osäkra och riskerna finns på båda sidorna. Att sänka styrräntan för tidigt eller för mycket kan riskera centralbankens framsteg i inflationskampen och kan i slutändan kräva en stramare penningpolitisk hållning. Å andra sidan kan en försenad uppmjukning av penningpolitiken medföra svagare ekonomisk aktivitet och sysselsättning. Alltmedan fortsatta framsteg nås mot inflationen och den strama arbetsmarknaden mjuknar upp, rör sig de ovan nämnda riskerna mot en bättre balans, sade han.

De senaste datautfallen visar att både antalet sysselsatta och inflationen kommit in högre än väntat. Detta är dock inget som materiellt ändrar helhetsbilden, enligt Jerome Powell. Arbetsmarknaden rör sig fortfarande mot en mer hälsosam balans och för inflationen är det för tidigt att säga huruvida de senaste månadsutfallen endast handlar om ett gupp i utvecklingen eller inte.

"Givet styrkan i ekonomin och inflationsutvecklingen hittills har vi tid att låta den inkommande datan styra våra beslut om penningpolitiken", uppgav Fed-chefen.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -