RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP, SVENSKA PRISFÖRVÄNTNINGAR PÅ MÅLET (Direkt)

2024-06-13 11:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger på torsdagen, med tyska räntor 2-3 punkter upp, medan dollarn fortsatt återhämtas. Europabörserna är överlag ned.

Marknaderna har sett stora rörelser i spåren av först ett USA-KPI som kom in under prognos, och sedan ett Fed-besked som kunde tolkas som hökaktigt.

Det ger fortsatt osäkerhet om när Federal Reserve kan sänka räntan, och om det blir en eller två sänkningar i år. Samtidigt kan den generella bilden av solid tillväxt och fortsatt disinflationen vara stöttande för risksentimentet.

USA-räntorna sjönk efter KPI med tvååringen ned till 4,68 procent som lägst, för att sedan stiga efter Fed-beskedet, till 4,78 procent. "Nettoeffekten" av KPI/Fed blir därmed ändå en nedgång med 6 punkter, och att dollarindex sjunkit från cirka 105 till 104,80.

Federal Reserve lämnade styrräntan oförändrad och såg blygsamma framsteg mot inflationsmålet. Ledamöternas nya medianprognos visar nu bara en sänkning i år, mot tre i mars. Men redan i mars vägde det nära mot två, och nu väger det också nära mot två.

Räntenivån i slutet av prognosperioden är oförändrad, så i praktiken senarelägger ledamöterna de väntade sänkningarna i spåren av uppjusterad inflationsprognos.

Fed-chefen Jerome Powell framhöll vid pressträffen att prognoserna för räntan, "dot plot", inte är någon plan utan de kommer att vara databeroende och besluta från möte till möte.

"Powell vill uppenbarligen behålla valmöjligheterna. Han ville framstå som balanserad och försäkra att han inte eldar på förväntningarna efter det lägre inflationsutfallet", sade Michael de Pass på Citadel Securities till Bloomberg News.

Commerzbank noterade att Fed-chefen fortsatt ser behov att få tillräckligt med förtroende för att inflationen går mot målet. KPI-utfallet för maj var bättre än väntat vilket bidrar, men man ska inte lägga alltför mycket vikt vid enstaka utfall.

"Vi ser detta som en bekräftelse på vår syn sedan länge om att Fed närmar sig den första räntesänkningen med stor försiktighet. Fed vill uppenbarligen undvika att sänka räntan för tidigt och sedan behöva ändra kurs igen. Vår prognos om en första sänkning i december ser därmed fortsatt trolig ut", skrev Commerzbank.

Euro/dollar har plant ut strax över 1:08-nivån.

ECB har känt tillräckligt med förtroende för att börja sänka, men sedan i olika varianter betonat att det inte rör sig om en "linjär" resa nedåt för styrräntan.

Den tyske ECB-rådsledamoten Joachim Nagel noterade att den underliggande inflationen fortsatt är ihållande.

"Det är sant att kärninflationen är väldigt klibbig. Vi befinner oss på en guppig väga, men vi vet alla att den sista milen är den svåraste", sade han.

Även yenen har gjort en U-sväng det senaste dygnet, och stärktes kraftigt ned mot 155-nivån mot dollarn efter KPI, men tappade sedan efter Fed, till 157:30. Netto är valutaparet därmed i stort oförändrat.

Bank of Japan har möte på fredagen och väntas lämna räntan oförändrad. Möjligen kan de lämna besked om att dra ned på takten i obligationsköpen.

Svenska räntor stiger i linje med övriga Europa på torsdagen och kronan tappar. Jämfört med före KPI/Fed har kronan stärkts 7 öre till 10:37 mot dollarn och 2 öre till 11:21 mot euron.

På torsdagen kom goda nyheter för Riksbanken. Kantar Prosperas breda enkät över KPIF-inflationsförväntningarna, som även inkluderar arbetsmarknadens parter, visade att de nu ligger på 2,0 procent på ett, två och fem års sikt, det vill säga precis på inflationsmålet. Jämfört med marsenkäten är det en nedgång med 0,4 procentenheter på kort sikt och 0,1 procentenheter på lång sikt.

Vad gäller löneförväntningarna har de dragits ned marginellt på kort sikt men upp marginellt på lång sikt, till 2,9 procent.

På fredagen publiceras KPIF-utfallet för maj och enligt Infronts prognosenkät spås inflationstakten ha sjunkit till 2,0 procent från 2,3 procent i april, klart under Riksbankens prognos på 2,6 procent. Den underliggande inflationen, KPIFXE, väntas sjunka till 2,6 från 2,9 procent.

Riksbanken har möte i juni men marknaden ser bara en sannolikhet på 20 procent att Riksbanken sänker då. En sänkning i augusti är däremot inprisad till cirka 75 procent.

Noteras kan också att euromotståndet i den svenska befolkningen minskar, men att euroförespråkarna ännu är i minoritet. I SCB:s mätning, som numera görs en gång per år, ökar eurostödet till 34,4 procent från 30,6 procent i maj 2023 sedan, medan euromotståndet minskar från 50,5 till 46,1 procent.

Statsminister Ulf Kristersson sade för en vecka sedan att de inte har några planer på en ny euroutredning, även om han välkomnar en seriös diskussion. Han uppfattar frågan som "viktig men inte akut".


      torsdag kl 11.00 (tisdag kl 16.15)
      ==================================
USD/SEK  10:3703 (10:3276) EUR/USD   1:0806 (1:0825)
EUR/SEK  11:2070 (11:1801) USD/JPY   157:24 (155:98)
Ty obl 2   2,98   (2,96) Ty obl 10   2,56  (2,54)
US obl 2   4,77   (4,69) US obl 10   4,31  (4,28)
Sv obl 2   2,59   (2,57) Sv obl 10   2,26  (2,25)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt        


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -