MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)
MÅNDAG DEN 23 SEPTEMBER
=======================
- EMU: industri-PMI (prel) september kl 10.00
Commerzbank ser en nedgång till 45,5 från 45,8 för industri-PMI och nedgång till 52,5 från 52,9 för tjänste-PMI.
Det kombinerade PMI väntas sjunka till 50,5 från 51,0, då den tidigare positiva effekten från den franska tjänstesektorn (under OS) i augusti försvinner.
"En förnyad nedgång i PMI i september skulle vara en ytterligare indikation om att ekonomin i euroområdet sannolikt ökar i en lite långsammare takt tredje kvartalet än under första halvåret. Uppenbarligen så tynger höga räntor fortsatt investeringarna, och privatkonsumtionen ökar bara i måttlig takt som bäst. Det är också tveksamt om exporten återigen kommer att ge en betydande boost", skriver Commerzbank.
- USA: industri-PMI (prel) september kl 15.45
I augusti steg det kombinerade PMI till 54,6 från 54,3. Tjänste-PMI steg till 55,7 från 55,0 medan industri-PMI sjönk till 48,0 från 49,6.
TISDAG DEN 24 SEPTEMBER
=======================
- Australien: räntebesked kl 6.30
Australiens centralbank, RBA, har ännu inte sänkt räntan som ligger på 4,35 procent, och väntas inte göra det nu heller.
Protokollet från det senaste mötet i augusti visade att RBA ser en räntesänkning i närtid som osannolik. Räntorna kan i stället behöva vara restriktiva under en utdragen period för att säkra att inflationen kan tämjas.
- Tyskland: IFO-index september kl 10.00
Det tyska affärsklimatet har dämpats fyra månader i rad, och i augusti låg det samlade sentimentsindexet på 86,6.
- USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00
Hushållens förtroende har förbättrats de senaste två månaderna, en signal som kan behålla tron på en mjuklandning i ekonomin. Att synen på arbetsmarknaden har försämrats är dock en lite oroväckande del i rapporten.
ONSDAG DEN 25 SEPTEMBER
=======================
- Riksbanken: räntebesked kl 9.30
Riksbanken väntas sänka styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent vid detta möte.
Inflationen är låg och konjunkturen svag, vilket gör att Riksbanken kan gå vidare med de flaggade räntesänkningarna, vid förra mötet talade de om "två till tre" sänkningar till i år.
Frågan om en större sänkning, med 50 punkter, kan eventuellt diskuteras på nytt, men så här långt har direktionen indikerat att de hellre sänker oftare än större om utsikterna skulle tala för behov av lägre räntenivåer.
Flera bedömare lyfter dock möjligheten att de kan agera med en större sänkning nu, eller möjligen i november.
TORSDAG DEN 26 SEPTEMBER
========================
- KI: barometerindikator september kl 9.00
Barometerindikatorn sjönk svagt i augusti, till 94,7. Industri och bygg steg något medan detaljhandeln och tjänstesektorn sjönk lite. Hushållens stämningsläge, som stigit successivt från en mycket låg nivå, förbättrades marginellt.
- KI: konjunkturprognos kl 9.15
I konjunkturuppdateringen från augusti spåddes att BNP skulle öka 0,7 procent i år och 2,2 procent nästa år. Styrräntan väntades sänkas till 3,00 procent i slutet av 2024 och 2,25 procent i slutet av 2025.
Regeringen spår i höstbudgeten att BNP ökar 0,8 procent i år och 2,5 procent nästa år.
- SNB: räntebesked kl 9.30
Har sänkt räntan två gånger i år. Ekonomer har spått en sänkning med 25 punkter även vid detta möte en tid, men Federal Reserves sänkning med 50 punkter, schweizerfrancens styrka och en nedreviderad inflationsprognos kan öppna för en större sänkning.
"Nu handlar det inte längre om SNB ska sänka 25 eller hålla oförändrat, utan huruvida de ska sänka 25 eller 50", sade Sebastien Gyger på Banque Cantonale Vaudoise till Bloomberg News.
Stephan Gerlach på EFG Bank ser en sannolikhet på 40 procent att de sänker med 50 punkter.
FREDAG DEN 27 SEPTEMBER
=======================
- EMU: barometerindikator september kl 11.00
Barometerindikatorn steg något i augusti, med lite bättre läge inom såväl industrin som tjänstesektorn.
- USA: konsumtion och inflation (PCE) augusti kl 14.30
Privatkonsumtionen väntas ha ökat med 0,3 procent under månaden, efter +0,5 procent i juli. Kärn-PCE spås ha ökat 0,2 procent under månaden, samma som i juli.
Ett fortsatt dämpat inflationstryck i Feds föredragna inflationsmått borgar för att Fed kan fortsätta lägga mer fokus på den andra delen i mandatet, sysselsättningen, och sänka räntan i den takt som anses behövas för att stabilisera läget.
Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt