STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Frankrike går miste om den optimism bland investerare som har präglat Europas marknader i år på grund av landets ansträngda offentliga finanser och politiska volatilitet, som hotar att förlama politiken fram till åtminstone 2027.

Det skriver Reuters.

Globala investerare och franska chefer nämner risken att budgetförhandlingar kan utlösa ytterligare en regeringskollaps i höst, medan pessimism bland franska hushåll drar ner på konsumtionen och den ekonomiska tillväxten.

Den mittenorienterade premiärministern Francois Bayrou har mött åtta misstroendeförklaringar i parlamentet sedan han tillträdde i december och hans minoritetsregering kämpar nu för att hitta 40 miljarder euro i utgiftsnedskärningar för 2026 års budget.

Kontrasten till grannlandet Tyskland, vars nya regering förbereder sig för att lätta på historiskt snäva budgetar och pumpa in miljarder i ekonomin genom försvars- och infrastrukturutgifter, kan knappast vara större.

"Medan alla andra högt skuldsatta europeiska länder – Grekland, Portugal, Spanien och Italien – har utnyttjat åratal av inflation för att minska sin offentliga skuldkvot, divergerar Frankrike – vars underskott nu är det högsta i euroområdet – alltmer", säger Pierre Moscovici, chef för Cour des Comptes offentliga revisionsmyndighet och tidigare finansminister, enligt Reuters.

För att minska budgetgapet måste Bayrou övertyga oppositionspartierna att acceptera utgiftsnedskärningar som bara är något mindre än de som föreslogs i 2025 års budget, och som fällde hans föregångare.

Tysklands historiska omfamning av en lättare finanspolitik och effekterna av president Donald Trumps ibland oberäkneliga beslutsfattande på förtroendet för amerikanska tillgångar har gett de europeiska finansmarknaderna och andra investeringar ett uppsving i år.

En viktig vinnare har varit Italien, som har sett riskpremien som betalas på den 10-åriga obligationsräntan jämfört med den för Tyskland sjunka ner mot 2010 års nivåer, innan eurozonens skuldkris eskalerade.

Men den 10-åriga riskpremien som betalas av fransk skuld jämfört med tysk ligger fortfarande på 70 punkter, långt över nivåerna på cirka 50 punkter som sågs innan Frankrikes president Emmanuel Macron utlyste ett chockval förra sommaren.

Det fransk-italienska avkastningsgapet är under tiden nära rekordlåga nivåer, även om Italien har en större skuldsättning.

Candriams investeringschef Nicolas Forest sade att han föredrog tyska, italienska och spanska obligationer och var underviktad i Frankrike, en situation han kallade "helt ovanlig".

Även franska aktier går miste om potential, med indexet CAC 40 under nivån före valet - Parisindexet har bara gett en avkastning på 5 procent i år, fyra gånger mindre än Tysklands DAX.

Simon Blundell, chef för europeiska räntebärande tillgångar på BlackRock, världens största investerare, sade att han inte hade några stora positioner i franska skulder och föredrog italienska obligationer, uppmuntrade av politisk stabilitet i Rom och minskande volatilitet.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.