STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Arbetsmarknaderna i OECD-länderna är fortsatt starka, med rekordhögt arbetskraftsdeltagande i många av länderna och arbetslöshet på historiskt låga nivåer. Det finns dock tecken på avmattning, då geopolitiska spänningar och handelspolitiska osäkerheter dämpar den ekonomiska aktiviteten.

Det framgår av OECD:s nya rapport Employment Outlook 2025.

Sysselsättningen i OECD-området uppgick till 668 miljoner i maj 2025 – en ökning med cirka 26 procent sedan 2001. Den väntas öka med 1,1 procent under 2025 och 0,7 procent 2026. Arbetslösheten har legat på eller under 5,0 procent i över tre år och låg på 4,9 procent i maj. Den var 0,5 procentenheter högre för kvinnor än för män.

Mellan första kvartalet 2024 och första kvartalet 2025 ökade kvinnors sysselsättningsgrad i genomsnitt med 0,2 procentenheter mer än mäns. Samtidigt minskade könsgapet i arbetskraftsdeltagande med 0,3 procentenheter, främst tack vare att fler kvinnor trädde in på arbetsmarknaden.

Reallönerna stiger i de flesta OECD-länder, men ligger fortfarande under nivåerna från början av 2021 – innan inflationen tog fart – i ungefär hälften av medlemsländerna. Löneutvecklingen för de lägst avlönade har varit stark, då reallönen för lagstadgade minimilöner har ökat i nästan alla av de 30 OECD-länder som har en nationell minimilön.

Årets rapport innehåller även ny analys av hur sjunkande födelsetal och ökad livslängd påverkar tillväxt och sysselsättning.

"OECD:s arbetsmarknader är fortsatt motståndskraftiga: sysselsättningsgraden har stigit ytterligare under det senaste året till i genomsnitt 72,1 procent – den högsta nivån sedan åtminstone 2005", säger OECD:s generalsekreterare Mathias Cormann.

"Men en åldrande befolkning väntas leda till betydande brist på arbetskraft och ökade offentliga utgifter. Vi uppskattar att den arbetsföra befolkningen i OECD kommer att minska med 8 procent till 2060, medan de offentliga utgifterna för pensioner och sjukvård ökar med 3 procent av BNP. Ambitiösa reformer krävs för att förbättra arbetsmöjligheterna för äldre, ta till vara den outnyttjade potentialen hos kvinnor och unga, och återuppliva produktivitetstillväxten – bland annat genom att säkerställa att arbetstagare har rätt kompetens för att dra nytta av AI och ny teknik", framgår det i rapporten.

Prognosen visar att den arbetsföra befolkningen kommer att minska med mer än 30 procent i en fjärdedel av OECD-länderna till 2060. Försörjningskvoten för äldre – andelen personer över 65 år i förhållande till den arbetsföra befolkningen – har ökat från 19 procent 1980 till 31 procent 2023, och väntas nå 52 procent år 2060.

Utan politiska reformer riskerar tillväxten i BNP per capita att bromsa in med cirka 40 procent – från 1 procent per år under 2006–2019 till 0,6 procent per år mellan 2024 och 2060.

Genom att minska avgångsgraden för äldre till samma nivå som i de 10 procent av medlemsländerna med lägst avgångstal, skulle förlusten i tillväxt kunna reduceras avsevärt, enligt rapporten.

Det kräver insatser för att främja karriärutveckling för äldre och medelålders arbetstagare, samt satsningar på livslångt lärande så att fler kan möta nya behov på arbetsmarknaden.

Att återstarta produktivitetstillväxten blir också avgörande – bland annat genom att främja ett säkert och ansvarsfullt användande av AI och annan digital teknik.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.