Bättre fria än fälla Intrum

Den fina tillväxttrenden bröts för inkassojätten Intrum Justitia i fjärde kvartalet. Ledningen hävdar att det var en tillfällighet och vi friar hellre än fäller.


12 februari, 2014

De senaste åren har vi förespråkat inkassobolaget Intrum Justitia som en bra aktie för den som vill ha hygglig stabila placeringar med lite chans till tillväxt. Aktien har stigit kraftigt men inkasserade förra veckan en motgång efter bolagets bokslut. Det var inte något fel på hur rörelsen utvecklades under 2013, dock.

Själv indrivningen, i affärsområdet Kredithantering, redovisar 3 procents tillväxt, oförändrat resultat och en marginal på 24 procent (25). Försvagningen speglar att Intrum gått över till att i allt högre grad skicka ärenden till myndigheterna, istället för att göra upp. Det är förenat med avgifter som betalas direkt men ger större återvinningar i slutändan.

Vinstmotorn i koncernen är affärsområdet Finansiella tjänster. Här köper Intrum förfallna skulder av telebolag, elbolag och andra kunder och låter sin inkassarörelse driva in dem för egna räkning. Avkastningen på köpta fordringar var 21 procent under 2013 (19%), vilket är en finfin nivå och klart över målet på 15 procent. I kronor räknat steg resultatet inom PD med 66 procent till 969 Mkr.

Den starka tillväxten speglar att bolaget ökat sin inköp av dåliga skulder kraftigt sedan 2008, i snitt med 23 procent per år. Det imponerar att man inte bara behålligt utan även förbättrat avkastningen under denna expansion.

Tittar man på de tre regionerna som Intrum delar in sin rörelse i så är det starkt över hela linjen i Centrala och Norra Europa. I södra Europa, som stundtals varit ett orosmoln, syns vissa vårtecken som att bolaget har ökat förvärven av förfallna fordringar i regionen. Det är från en låg nivå, men är ändå ett positivt trendbrott.

Regionen har dock klar förbättringspotentital med en rö elsemarginal på 17 procent mot 22 procent för Centraleuropa (Schweiz, Tyskland mm) och finfina 33 procent i Norden.

Intrum framtidssatsning, Finance, som bland annat ska erbjuda factoring i Sverige och Finland utvecklas enligt plan förutom i Holland där verksamheten ses över. Målet är att nya tjänster ska dra in 1 miljard till Intrum om fem år. I fjol belastades vinsten med 41 Mkr av nysatsningarna, vilket var i linje med vad man flaggat för.

Totalt ökade intäkterna 10 procent till 4,5 miljarder under 2013 och rörelsevinsten blev 1,2 miljarder vilket gav en rekordmarginal på 26,4 procent. Per aktie blev vinsten 10,30 varav 5,75 kronor delas ut. Det rullande p/e-talet är 16,7 och direktavkastningen 3,3 procent. Generellt sett var siffrorna bra, även om många trott på 6 kronor i utdelning.

Den svaga delen i rapporten var kvartalets låga investeringar i nya förfallna fordringar. Detta är det viktigare för framtiden. För att Intrum ska behålla sin fina avkastning är det ju viktigt att det fortsätter komma in nya skuldportföljer som inkassodelen kan jobba med, utan att man för den skull gör avkall på sina investeringskriterier och överbetalar.

I fjärde kvartalet köpte Intrum portföljer för 266 Mkr. Så lite har man inte tagit in i ett fjärde kvartal sedan 2009. Samma kvartal 2012 låg siffran på 753 Mkr, låt vara att detta var en rekordhög nivå.

Fjärde kvartalets investeringar täcker inte ens kvartalets avskrivningar (350 Mkr) och fortsätter de att ligga kvar på så låg takt så för bolaget svårt att växa och öka sina vinster. Till råga på allt var förväntningarna rätt uppskruvade då Intrum stoppat sina återköp i november vilket förstås tolkades som att stora investeringar låg i korten. Den sura reaktionen på bokslutet (-6%) berodde till största delen på detta.

Det återstår att se om fjärde kvartalet markerade brottet på tillväxttrenden. Nästa kvartal blir väldigt viktigt – blir det låga investeringar igen så kan aktien få en ny tryckare. Vi behåller dock vår positiva syn på aktien bland annat av följande skäl.

För det första framstår marknaden fortfarande som god. Många företag i Europa jobbar med pressade finanser vilket bäddar för bra efterfrågan på tjänster som frigör kassaflöde snabbt, som skuld- och fakturaförsäljningar.  Intrums VD Lars Wollung förnekar också att marknaden förändrades i fjärde kvartalet utan hänvisar till att investeringarna alltid kan svänga mellan kvartalen.

För det andra tror vi att Intrum faktiskt har konkurrensfördelar som skyddar bolagets (över-)lönsamhet i händelse av ökad konkurrens. De består till exempel i det kunskapsövertag man har tack vare all statistisk om skuldindrivning som Intrum äger.

Företaget har gjort betydande investeringar i datasystem för att utvinna mönster ur datan vilket sedan ligger till grund för att Intrum kan köpa portföljer till rätt pris och bearbeta dem rätt vis.

Bolaget har också en struktur, med lokal verksamhet i många länder, som gör det naturligt att jobba med mindre portföljer vilket är mest lönsamt.

För det tredje framstår inte värderingen som särskilt hög. Vi räknar med lite bättre effektivitet inom indrivningen, tillväxt på 15 procent inom skuldköp och med att Intrum köper tillbaka åtminstone 2,5 miljoner egna aktier nu när återköpen omstartas.

Då landar vi i att 2014 kan ge minst 11,50 kr/aktie i vinst. Det ger ett p/e på 15 vilket är något lägre än börsen. Inget klipp kanske, men för ett bolag med stabilt ökande vinster är det ett okej pris att betala. Rådet blir köp.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan i nummer 7 den 10 februari. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här. 

Ämnen i artikeln

Intrum

Senast

42,08

1 dag %

39,52%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,11%

Senast

2 431,64

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.